Güncelleme Tarihi:
MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, ara karar öncesi tarafların yazılı ve sözlü talepleri alınmaya başlandı.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 43'üncü oturumunda söz alan Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan, sanıkların tutukluluk hallerinin devamı yönünde mütalaa sundu.
Savcının mütalaasına katıldığını belirten mağdur avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, faciada hayatını kaybeden 301 kişiden S panosunda çalışan 269'unun ölümlerinin "olası kast" sonucu gerçekleştiğini iddia etti.
Kozağaçlı, şirketin, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun (TKİ) 2011 yılında inşasına onay vermesine rağmen S panosuna giden hava galerisinin yapılmadığını öne sürerek, şunları ifade etti:
"Yangın, deprem, sabotaj veya her nedenle çıkmış olursa olsun, bu 269 kişi yine hayatını kaybedecekti çünkü hiçbir şekilde kaçamayacakları havalandırma kapanı içine hapsedildiler, kaçamadılar. Şirketin 85 milyon lira kazanacağı S panosuna 11,5-20 milyon lira maliyetle acil kaçış için de kullanılabilecek hava galerisi yapılsaydı, olay günü orada bulunan 269 kişi hayatını kaybetmezdi. 6 ay sonra S panosundaki rezervin biteceğini hesaplayıp, bu kadar süre için galeriyi yapmaya gerek görmemiş de olabilirler. Bu havalandırma planını hayata geçirmeden orada üretim yapınca sonuçlarının ne olacağı biliniyordu."
Selçuk Kozağaçlı, bu nedenle istenen cezaların artırılmasını, tutuksuz sanıklardan havalandırma başmühendisi Fuat Ünal Aydın'ın 269 işçinin ölümüyle ilgili her kişi için "olası kastla öldürme" suçundan, havalandırma projesini denetlenmesinden sorumlu olduğunu belirttiği TKİ ELİ Müessese Müdürlüğü Eynez Yeraltı Sahası Yer Altı Kontrol Şube Müdürlüğünde görevli kontrol başmühendisleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'un da "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan yargılanmasını talep etti.
Avukat Denizer Şanlı da facianın raporlarda da belirtildiği gibi ocaktaki problemler sonucu meydana geldiğini ileri sürerek, vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık hakkında beşinci duruşma sonunda verilen "yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesi" kararı nedeniyle Anayasa Mahkemesine itirazda bulunacaklarını kaydetti.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya ara verdi.
- Olay
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.
Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.