2018’de ‘solucan’ projesiyle dünyanın en iyi üniversitelerinden Harvard’a burslu kabul edilen Uluç Kadıoğlu, mezun olur olmaz rotayı bilimden siyasete kırdı ve yine sayılı okullardan Oxford’da yüksek lisans programına yazıldı.
#Uluç KadıoğluGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLSincan’da ‘sıfır atık’ konusunda yaptıkları çalışmalarla ilçe sakinlerinin de bilinçlendiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Murat Ercan, “Kişi başı bin 200 gram olan atık miktarını 800 grama düşürdük. Bu yaklaşık 600 bin nüfuslu Sincan’da 200 bin kişinin atık çıkarmaması anlamına geliyor” dedi.
#Murat YILMAZDENİZLİ’de cezaevinden çıktıktan sonra İŞKUR’un girişimcilik eğitimlerine katılan ve 18 bin lira hibe desteği alan Mükerrem Güleç (50), solucan gübresi üretim tesisi kurdu. 160 bin solucanla küçük bir yerde üretime başlayan Güleç, 4 yıl içinde işlerini büyüttü. 500 metrekarelik bir tesiste, 20 milyon adet solucana sahip olan Güleç, aylık 70 ton üretim yaptığını ve yıllık cirosunun 200 bin lira olduğunu söyledi.
#İşkurYapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler devam ederken geçtiğimiz günlerde dikkat çekici iki farklı yapay zekâ ürünü ile tanıştık. Bunlardan biri The Guardian’da yayınlanan tamamen yapay zekânın yazdığı bir köşe yazısı diğeri ise evinizde bulunan malzemelerle yeni yemek tarifleri üreten bir yapay zekâ çalışmasıydı. Konular sizi yanıltmasın. Bu teknoloji ileride farklı alanlara hizmet etmek üzere antrenman yapıyor.
#Serap TorunDaha önce köylerinden çıkmamış 12 kadın organik tarım yapıp dönüştürdükleri ürünleri satarak kendilerine biçilen toplumsal rolü reddetti. Onlar artık kendi kaderlerini yazıyor... Bir zamanlar hayatları dört duvar arasında geçen kadın üreticilerin şimdiki hedefiyse ihracat.
#GazetehaberleriMANİSA’nın Kırkağaç ilçesinde yaşayan Yücel Küçükkansız (33), tekstil farikasındaki işini bırakıp ’Kaliforniya solucanı’ üretimine başladı. Kendi işinin patronu olan Küçükkansız, 6 ayda 3 ton solucan gübresi üretmeye başladı.
#Solucan GübresiGİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Karadeniz'de kimyasal gübre kullanımının azaltılmasını, bölgenin doğal gübre ihtiyacının karşılanmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında Ordu, Giresun, Samsun ve Tokat'ta belirlenen üreticiler solucan gübresi üretimine başladı.
#Doğu Karadeniz Projesi3 yaşındaki minikler, doğa eğitimi müfredatı çerçevesinde solucan yetiştiriyor. Solucanlar için yumurta kartonlarından yatak hazırlayan öğrenciler, ‘Solucan Evi’ projesiyle onları sayıyor, büyüklüklerine göre tanımlıyor, besinlerini sınıflıyor, kategorize ediyorlar.
#Anaokulu