Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Fethiye ilçesinde, Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) öncülüğünde yürütülen yerel tohum projesiyle çiftçiler hem birbiriyle tohum takası yapıyor hem de uzmanlardan danışmanlık hizmeti alıyor.
CDK tarafından Fethiye ilçesinde yürütülen ve yerel tohum türlerinin korunmasını amaçlayan yerel tohum projesi devam ediyor. Proje kapsamında çiftçiler, hem birbiriyle tohum takası yapıyor hem de uzmanlardan danışmanlık alıyor. Çiftçiler bu kapsamda elde ettikleri ürünü de Köylü Pazar'ında satıyor. CKD Fethiye Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Oğuzhan Yeter, gelişmenin memnuniyet verici olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Sağlıklı beslenme, yerli ürünlere sahip çıkma, kendi üreticimizi destekleme aslında hepimiz için bir yaşam prensibi olmalıdır. Bunları çocuklarımıza da öğretmek zorundayız. Milli tarımın değerini, toprağın önemini her fırsatta anlatmalıyız. Bu konuda öncülük yapan derneklere, oluşumlara destek vermeliyiz."
"KÜÇÜK ÜRETİCİLER KORUNMALI"
CKD Fethiye Şubesi Başkanı Nalan Ünal ise çiftçiler için üretimin önemine değinerek, "Yerel tohum çalışmasını ekonomik bağımsızlık amacıyla yapmaktayız. Büyük Önder Atatürk'ün dediği gibi ekonomik bağımsızlık üreticilerimizin üretmesinden geçmektedir. 2006 yılında çıkan kanun ile yerel tohumun satışının yasaklanması ve özellikle hibrit tohumun piyasaya sürülmesinden sonra küçük üreticinin önü kesildi. Bizim de esas amacımız küçük üreticinin korunması ve köylülüğün bitmemesi. Köylerde gelecek nesil kalmadı. Büyük endüstriyel tarımın önü açıldı ama küçük üretici bitmek üzere. Küçük üreticinin bitmemesi ve üretimin çoğalması, sağlıklı ürünler tüketilmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yerel tohumun ve yerel tohum ile üretimin çoğalması amacıyla son bir senedir de solucan gübresi ile ilgili çalışmalar da yapmaktayız" dedi.
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise yerel tohumun önemini vurguladı. Geçen aralık ayında 5'incisi düzenlenen tohum takas şenliğine değinen Karayiğit, "Bizler yerel tohumları ne kadar çoğaltır ve ne kadar geliştirebilirsek, ülkemiz adına çok başarılı bir iş yapmış oluruz. Şimdi Kudüs ile ilgili İsrail'le gerginlik var. Çok ilerilere gitmeye gerek yok. Biz yerel tohumlarımızı çoğalttığımız zaman, çiftçimizi bir adım öne çıkardığımız zaman, hem Amerika'ya, hem de İsrail'e en güzel vetoyu vermiş oluruz" dedi.
YEREL TOHUMUN ÖNEMİNE VURGU
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de yerli tohum konusunun çok önemli olduğunu vurguladı. Nihayet hükümet de bu konunun öneminin farkına vardı. Bütçe görüşmelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, bu konuya çok önem verdiklerini dile getirdi. Yerli tohumumuzu hem koruma anlamında hem de arttırma anlamında ciddi çalışmalar yaptıklarını ve kaynaklar aktardıklarını söyledi. Bu konuşması bizleri de oldukça sevindiren bir olay. Bu konuda Fethiye Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Nalan Ünal ve beraberindeki çalışma arkadaşlarının çok büyük katkıları var. Bu çalışma bir sevda ile başladı ama oldukça uzman bir hale getirdiler. Oldukça profesyonelleştiler. Gelecek yıllarda umarım yerel yönetimlerin hem Büyükşehir Belediyesinin hem de ilçe belediyesinin katkılarıyla daha da güzel bir hale gelecektir. Ben yerli tohumu Türkiye'nin geleceği ve kurtarıcısı olarak görüyorum. Türk tarımı özellikle demokrasimiz ve ülkemizin dünyadaki çağdaş yerini alması adına da çok önemli. Hem ekonomimize katkı sağlayacak, hem de insanlarımız böylelikle tarlalarına geri döndürecek bir proje olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
FETHİYE (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAFLI