Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2022 20:19
Sincan’da ‘sıfır atık’ konusunda yaptıkları çalışmalarla ilçe sakinlerinin de bilinçlendiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Murat Ercan, “Kişi başı bin 200 gram olan atık miktarını 800 grama düşürdük. Bu yaklaşık 600 bin nüfuslu Sincan’da 200 bin kişinin atık çıkarmaması anlamına geliyor” dedi.
Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, ‘sıfır atık’ konusunda sadece geri dönüşüm ile yetinmediklerini, üretim ve eğitim konusunda da çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 2 yılda 150 bin kişiye eğitim verdiklerine dikkat çeken Başkan Ercan, sıfır atık çalışmalarıyla ilgili şunları anlattı: “Sıfır atık konusunda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yaptık ve yaklaşık 600 bin nüfusa sahip Sincan’da 2 yılda 150 bin kişiye ulaştık. Aileden bir kişiye eğitim verdiğimizde bunun çarpanı 4-5 oluyor. Bir birey çevresinin de bilinçlenmesini sağlıyor. Bizim en önemli paydaşlarımız anaokulu ve ilkokul öğrencileri. Onları eğittiğiniz zaman bir çocuk atıkların ayrıştırılması gerektiği konusunda ailesini de uyarıyor. Küçük yaştan öğreniliyor.
ORTALAMANIN ALTINA İNDİRDİKÇalışmalarla kişi başı bin 200 gram olan atık miktarını 800 grama düşürdük. Bu yaklaşık 600 bin nüfuslu Sincan’da 200 bin kişinin atık çıkarmaması anlamına geliyor. Ankara ortalaması bin 200 gram civarında, Sincanlılar olarak kent ortalamasının altına indirdik. Pandemi süreci olmasaydı bunu daha da alta düşürürdük. Çünkü evlerde geçirilen süre biliyorsunuz arttı bu süreçte. Bu rakamları Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü günlük takip ediyor, bunun geri dönüşleri de oluyor. Bu yüzden iki kere bu alanda ödüllendirildik.
GERİ DÖNÜŞÜM İLE YETİNMİYORUZSıfır atık konusunda sadece geri dönüşüm ile yetinmiyoruz, üretim ve eğitim konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Okullardan gelen öğrenciler Yenikent’te 20 dönümlük bir arazi üzerindeki Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi’mizde uygulamalı olarak eğitim alıyor. Çiftlikteki kompost üretim alanlarımızda belediye binalarımızdan, OSB’lerdeki fabrikalardan ve pazarlardan toplanan organik atıkları işleyip aylık ortalama 550 kilogram organik gübre üretiyoruz. Çiftlikte 2 bin adet alabalık yavrusu var, atıklarla kurtçuk besliyoruz bunları da balıklara veriyoruz.
AYLIK 300 KİLO SOLUCAN GÜBRESİ Kırmızı kaliforniya solucanı aldık ve solucan gübresi üretimine başladık. Belediye binalarında tüketilen çayın posası ile hayvan gübresinin karışımından solucanlara mama hazırlıyoruz. Solucanlar mamayı tüketiyor ve ayda yaklaşık 300 kilo gübre elde ediliyor. Gübre, park ve bahçelerimizde kullanılıyor. Solucan gübresi toprağın verimini suni gübresiz artırıyor ve su ihtiyacını azaltıyor. ‘Evsel Atıklardan Akıllı Çiftliğe’ Projesi var. Belli periyotlarla evsel yiyecek atıklar tesise getirilecek, ısıl işlem görerek farklı tiplerde yemlere dönüştürülecek. Bu yemler hem tesiste kullanılacak hem de dışarıya uygun fiyatla satılabilecek.”
149 BİN 392 AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTARILDISıfır atık çalışmalarının sağladığı çevre kazanımlarının 2021 verilerini de paylaşan Başkan Ercan, “Sıfır atık çalışmalarımız sayesinde 2021 verilerine göre 149 bin 392 ağaç kesilmekten kurtarıldı. 92 milyon kilovatsaat enerji, 3 bin 950 ton ham madde, 107 bin 645 varil petrol tasarrufu sağlandı” dedi. Başkan Ercan Sincan’da meydanlardan sokaklara kadar birçok noktaya toplam 350 kumbara koyduklarını, böylece cam, demir, elektronik, kağıt, plastik, pil, tekstil ve bitkisel atık yağların geri kazanımının sağlandığını kaydetti.
Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan çalışmalarını Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz’a anlattı.