Güncelleme Tarihi:
Uluç Kadıoğlu 2018 yılında şeker ve kalp ilacının birlikte kullanılmasının kanser riskini artırdığına yönelik mikroskobik solucanlarla yaptığı çalışmasıyla dünyanın en iyi üniversiteleri listelerinde her zaman üst sıralarda yer alan Harvard Üniversitesi’ne burslu olarak kabul edilmişti. 4 yıllık üniversite öğrenimi için 320 bin dolar burs alan Kadıoğlu bu yıl Harvard’dan mezun oldu. Kadıoğlu, mezuniyetiyle birlikte biyoloji alanında gösterdiği başarıları ardında bırakıp üniversitede siyaset bilimi üzerine uzmanlaşmaya karar verdi. Bu kararıyla birlikte de yüksek lisans öğretimi için bu defa Oxford Üniversitesi’nin kapısını çaldı. En iyi üniversite sıralamalarında yıllara göre genellikle birinci sırada yer alan Oxford da Uluç Kadıoğlu’nu yüksek lisans programına kabul etti. Bu günlerde bir yandan da NATO’da staj için mülakata hazırlanan Kadıoğlu aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de lisans eğitimi alan 3 bin 223 Türk öğrenci arasında en başarılı 25 isimden biri oldu.
SEV Amerikan Koleji’nde burslu okuyup başarıyla mezun olan Uluç Kadıoğlu, lise yıllarında mikroskopta görülebilen küçük solucanlar üzerinde yaptığı bilimsel çalışmalar sonucu kalp ve şeker olmak üzere iki ayrı ilacın birbirini tetikleyerek kanser riskini artırdığını ortaya çıkarmış bu çalışmasıyla elde ettiği başarıyı Hürriyet’e anlatmıştı. Lise yıllarındaki çalışmaları sayesinde Harvard’a kabul alan Kadıoğlu, üniversitede yol haritasını değiştirdi ve çocukluktan bu yana ilgi duyduğu siyaset bilimi üzerine yoğunlaştı. 2022 yılında bu alanda Oxford’da 2 dönem misafir öğrenci oldu. Şimdi aynı üniversitede ‘Global Yönetim ve Diplomasi’ alanında yüksek lisansa hazırlanıyor. Uluç Kadıoğlu bilimsel çalışmalarını ve kariyer planlarını şöyle anlatıyor:
SOLUCANLARI HÜRRİYET’E ANLATMIŞTI
Uluç Kadıoğlu, lise yıllarında mikroskopta görülebilen küçük solucanlar üzerinde yaptığı bilimsel çalışmalar sonucu kalp ve şeker olmak üzere iki ayrı ilacın birbirini tetikleyerek kanser riskini arttırdığını ortaya çıkarmış, bu çalışmasıyla elde ettiği başarıyı Nuran Çakmakçı’ya anlatmıştı.
HARVARD’I SEÇERKEN DE AKLIMDA SİYASET VARDI
Lise yıllarında yaptığım çalışmalarda elde ettiğim başarılarla yurt dışında Harvard ve Stanford dahil 5 üniversiteden kabul almıştım. Biyolojiye ek olarak siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilere de meraklı olduğum için iki alanda da iyi olan ve aslında siyasette bir numara olan Harvard’ı seçmiştim. İki ilgi alanımı anlatan makaleleri sunarak Harvard’a başladım.
BÜYÜK DEDEM KURUCU MECLİSTE MİLLETVEKİLİYDİ
Harvard’a gidince iki alandan da dersler aldım ve çalışmalar yaptım ancak ana dalım siyaset bilimi oldu. Büyük dedem Mustafa Kemal Güney’in, kurucu mecliste ilk milletvekillerinden olması ve Atatürk’ün yakın arkadaşları arasında yer alması benim siyasete ilgimin kaynağı oldu. Bu alanda kariyer yapmak için adımlar atarak yüksek lisans yapmaya karar verdim.
4 ÜNİVERSİTEDEN KABUL ALDI
Yüksek lisans için Cambridge, Oxford, London Schools of Economics ve Fransa’da Sciences Po üniversitelerine başvurdum ve hepsinden kabul aldım ancak Oxford’da iki bölüm onaylandı. Bunlardan biri beni heyecanlandıran 500 başvurudan 25’inin kabul aldığı ‘Global Yönetim ve Diplomasi’ bölümüydü. Ben de bu bölümünde yüksek lisans yapacağım. Buraya kabul edilen kişilerin genellikle diplomasi deneyimi oluyor.
KARAR ALICI OLMAK İSTİYORUM
Biyoloji alanında literatüre geçen çalışması olmasına rağmen kendine yeni bir yol haritası çizen Kadıoğlu kariyeri konusundaki karar değişikliğinin nedenlerini şöyle anlattı; “Aslında biyolojiye olan ilgimi tamamen geride bıraktım diyemem, evde hala mikroskobum var. Ancak bence insanlığa hızlı, somut, büyük çapta fayda getirebilecek alan siyaset ve diplomasi. Mesela BM toplanıyor ve aldığı kararla Afrika’daki bir sorun hakkında çözüm sunabiliyor. Çok büyük kitleleri direkt etkiliyor. Yüksek seviye kararların alınabileceği yerlerde görev almak bana insanlığa daha pozitif etki edebileceğim bir alan gibi geliyor. NATO’da bir staja başvurdum ve yakın zamanda mülakatım var. Kesinlikle ileride Türkiye’de de diplomaside görev almak istiyorum.
OXFORD İÇİN BURS ARAYIŞINDA
Emekli anne ve babanın çocuğu Uluç, Oxford’daki yüksek lisans için 30 bin Pound yani güncel kurla yaklaşık 1 milyon TL’lik bir kaynak arayışında. “İngiltere’de, yüksek lisans aşamasında ABD’deki gibi bir burs sistemi olmadığı için okul ücretini ödemek zorundayım” diyen Kadıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü “1 senelik bu master programı Oxford’daki yüzlerce yüksek lisans programından girmesi en zor 4’üncüsü olduğu için kaçırmak istemiyorum. Yaşam masraflarımı çalışarak karşılayabilirim ancak okul ücreti için burs arayışındayım. Eğer bu arayışım olumlu sonuçlanmazsa hem Oxford hem de diğer okullardaki şansımı maalesef kaçıracağım.”
EN BAŞARILI 25 MEZUN ARASINDA
StudyinAmerica Eğitim Danışmanlığı her yıl ABD’de okuyan lisans öğrencileri arasında en başarılı 25 ismi seçiyor. Son yayınlanan listede bu isimler arasında yer alan Kadıoğlu; “Beni arayıp bunu haber verdiklerinde çok mutlu oldum. Listede yer almak gurur verici” dedi.