ABD'de yaşayan 18 yaşındaki genç John Procter, önce baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle daha sonra kusma ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye gitti. Hastanede yapılan testleri negatif çıkan John, felç oldu. Solunum cihazına bağlanan John'a, 10 kişiden 8'inde hiçbir belirti göstermeyen Batı Nil Virüs'ü teşhisi konuldu.
#Batı Nil VirüsüDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz Problemleriİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbul2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazBu hafta mezoterapi uygulamalarından bahsedeceğim. Yaşlanmayla birlikte cildinizde minik kırışıklılar, lekeler oluşabilir. Bu nedenle cildinizi canlandırmak ve daha canlı bir görünüm isteyebilirsiniz. Tüm bunlar için cilt içine ‘mikroenjeksiyon uygulanmasına’ mezoterapi diyoruz. Yaz öncesi mezoterapilere başlamanın tam zamanı...
#Op. Dr. Hasan ÇelikFIP (Feline Infectious Peritonitis), kedilerde görülen ve genellikle ölümcül olan bir viral hastalıktır. FIP virüsü, Coronaviridae ailesine ait olan Feline Coronavirus (FCoV) tarafından neden olur. Bu virüs, iki farklı formda bulunabilir: FECV (Feline Enteric Coronavirus), genellikle hafif veya hiç semptom göstermeyen bağırsak enfeksiyonlarına neden olan form ve FIPV (Feline Infectious Peritonitis Virus), FIP hastalığına yol açan mutasyona uğramış formdur.
#FıpOkul çağındaki çocuklarda çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarının sadece çocukların günlük yaşamını değil, gelişimini ve öğrencilik hayatını da olumsuz etkilediği belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, bu hastalıkların çocuklardaki uyku düzeninden gelişim geriliğine, idrar kaçırmadan davranış bozukluğuna kadar pek çok olumsuzluğa neden olduğunu söyledi. Orta kulakta sıvı birikmesinin en genel anlamı ile burun boşluğundan başlayıp tüm üst solunum yolu mukozası, östaki borusu ve orta kulak boşluğunun içini döşeyen mukozanın iltihaplanması sonucu gelişen bakteriyel bir enfeksiyon olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Cem Karas, “Erken yaşta immün sisteminin tam olgunlaşmamasına bağlı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi östaki tüpünün kısa, geniş ve yatay yapısı, yatay pozisyonda beslenen bebeklerde sütün orta kulağa geçmesi irritasyonun ve geniz etinin varlığı daima sık görülme nedenidir” dedi.
#1Sevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser hastalığının görülme oranı giderek artıyor. Artan kanser vakalarının aksine güncel tanı ve tedavi yöntemleri umut verici durumda. Kanserde uygulanan tedaviler hasta için en az yan etki oluşturmayı amaçlasa da genel sağlığı korumak ve bağışıklığı desteklemek için beslenmeye mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda artan bilgi kirliliği nedeniyle hasta ve hasta yakınları ne yapılması gerektiği konusunda yetersiz kalıyor. Onkoloji hastaları için sağlıklı beslenmenin önemini Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. İşte verdiği detaylı bilgiler.
#Şenol KalyoncuFriends'in yıldızı Matthew Perry'in ölümünün ardından yapılan otopsi sonucu açıklandı. Yapılan araştırmada Matthew Perry'in ölüm nedeninin Ketamin kullanımı olduğu açıklandı. Peki, Friends'in yıldızı Matthew Perry'in ölüm neden olan Ketamin ilaçı ne işe yarıyor? İşte, ketamin ve etkileri hakkında detaylı bilgiler
#Ketamin NedirKARACİĞER, pankreas ve safra kanalı tümörlerine ilişkin bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Zeytünlü, anahtarın “erken tespit” olduğunu söyledi. Zeytünlü, bu hastalıklardan tamamen korunmanın genetik ve çevresel faktörler sebebiyle garantisi olmamakla birlikte, risk faktörlerini azaltmak için alınabilecek önlemler bulunduğunu da kaydetti.
#1İdrar kaçırma problemini çoğumuz biliyoruz ama dışkı kaçırma sorunu çok daha nadir dile getiriliyor. Bu sorunu yaşayanların çoğu utandıkları ve yaşadıklarını yetişkinlerin başına gelebilecek bir şey olarak görmedikleri için doktora gitmiyor. Bu da yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiliyor. Halbuki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 15’inde karşılaşılan bu sorun pek çok nedene bağlı yaşanabilir. Dışkı kaçırmanın bir hastalık değil, hastalığın habercisi olduğunu söyleyen uzmanlarla sorunun nedenlerini ve tedavisini tüm yönleriyle ele aldık. İşte 9 soruda DIŞKI KAÇIRMA DOSYASI…
#SağlıkİDRAR kaçırma kadınlarda oldukça sık görülen ve yaşam kalitesini belirgin olarak düşüren bir durum. Genel olarak iki farklı tip daha sık görülür. Stres inkontinansı dediğimiz öksürme, gülme veya hapşırma esnasında olan idrar kaçırma tipidir. Diğer tip ise acil idrara gitme, sıkışma hissi ve arkasından idrar kaçırmadır. Bunların dışında karışık tip idrar kaçırma ve dolup taşma tipi idrar kaçırma ise görülen diğer tiplerdir. Bazı durumlarda ise sürekli olarak alt ıslaklığı yapan kaçırma tipi bulunmaktadır.
#1Özellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriGaziantep'teki bir özel hastanede hasta yakınları sağlık çalışanlarına kemer ve demir sopalarla saldırdı. Darbedilen acil servis doktoru Esadullah Beğoğlu (36), yaşadıkları dehşeti anlattı. Doktor Beğoğlu, "Bir anda hastane önünde 20 kişi saldırdı. Kemerlerle, demir sopalarla saldırdılar. Canımızı zor kurtardık. Kafamda 15 dikiş var. Omuz ve boynumda yara izleri var. Kolumu ısırdılar. Sırtımda ve kalçalarımda demir sopa ve kemer izleri var" dedi.
#GaziantepGaziantep'teki bir özel hastanede hasta yakınları sağlık çalışanlarına kemer ve demir sopalarla saldırdı. Darbedilen acil servis doktoru Esadullah Beğoğlu (36), yaşadıkları dehşeti anlattı. Doktor Beğoğlu, "Bir anda hastane önünde 20 kişi saldırdı. Kemerlerle, demir sopalarla saldırdılar. Canımızı zor kurtardık. Kafamda 15 dikiş var. Omuz ve boynumda yara izleri var. Kolumu ısırdılar. Sırtımda ve kalçalarımda demir sopa ve kemer izleri var" dedi.
#GaziantepBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkAğız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYurt dışında çok popüler olan zayıflama iğneleri son zamanlarda ülkemizde de oldukça ilgi görmeye başladı. Bu iğneler obez hastaların zayıflaması için piyasaya sürülse de birazcık kilo fazlalığı olan, diyet ve spor yapmadan hızlı bir şekilde zayıflamak isteyenlerin de tercihi haline geldi. Üstelik reçetesiz satıldığı için kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor. Peki bu iğneler ne kadar sağlıklı? Yan etkileri var mı? Verilen kilolar geri alınıyor mu? Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinan Çağlayan hurriyet.com.tr'ye konuştu.
#Sağlık