Durup dururken başlayan kaşıntıları nedeniyle kolları yara içinde kaldı, hayatı altüst oldu. Yıllarca gitmediği doktor kalmadı ama hiç kimse bu çıldırtan kaşıntının nedenini açıklayamıyordu. Bir doktorun tecrübesi sayesinde nihayet teşhis kondu ama bu kez de tedavi muamması başladı. Peki neydi bu korkunç kaşıntıların sebebi?
#SağlıkOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüSON zamanlarda uluslararası alanda oldukça ses getiren aralıklı orucun vücudumuza olan katkılarının bilimsel olarak gösterilmesi aslında oruç tutmanın sağlığımız için ne denli yararlı olduğunu bir kez daha vurguluyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi SUAM Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can, aralıklı orucun yararlarını anlattı:
#1Hava soğuyor, kış aylarına merhaba demeye hazırlanıyoruz. Ancak bu mevsim ne yazık ki beraberinde hastalıkları da getirebiliyor. Gecelerin uzun olması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi ve hareketsizlik tetikleyici unsurlar... Bu aralar mevsimsel hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı yükseltmek herkesin önceliği. Benim de şifalı çorbadan altın süte bünyemize güç verecek tarif ve önerilerim var.
#Kış2020’den bu yana ilk defa bu kışı koronavirüs salgınının tedbirlerinden uzak geçiriyoruz. Ancak grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Doktorlara bu sezon hasta olup olmadıklarını, olduklarında nasıl iyileştiklerini sorduk. Özel tariflerini, yıllardır uyguladıkları püf noktalarını öğrendik...
#GripErkeklerde orgazm sonrasında öksürük, ateş, konuşma bozukluğu, hafıza sorunları gibi belirtilerle ortaya çıkan 'Orgazm Sonrası Hastalık Sendromu' sağlık çalışanlarının bile hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı nadir bir hastalık. Peki bu sendrom neden ve nasıl yaşanıyor? Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#Cinsel SağlıkEritropoetin, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Eritropoetin nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Eritropoetin nedir? Ne işe yarar? Erittopoetin nerede üretilir ve sentezlenir tüm detaylarıyla derledik.
#SözlükZaman işte, göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. “Uzaklarda bir yerlerde bir virüs varmış”, “Kuş gribinde de böyle oldu, bir şey olmaz”, “Ne demek kapanıyoruz, nasıl kapanıyoruz” falan diye girdiğimiz sürecin üzerinden iki sene geçmiş bile. Şöyle bir hatırlayalım mı hangi yollardan geçmişiz ve şimdi o yollar nasıl görünüyor...
#Mehmet İrenGeçtiğimiz hafta Covid-19 geçirdikten sonra cinsel organının küçüldüğünü iddia eden 30 yaşındaki adam bir anda gündemi değiştirdi. İddia edildiği gibi Covid-19’un penis üzerinde böyle bir etkisinin olup olmadığını alanında uzman üç üroloji uzmanı ile konuştuk.
#Covid-1916 yaşından beri hayatımızda. Türkiye’de popüler kültürün en önemli figürlerinden biri. “Ana haber bültenleri bizimle açılırdı. 23 yaşındaydım, çöpüm karıştırılır, haber olurdu” diyen Hakan Ural şimdilerde Kanal D’de yayımlanan ‘Neler Oluyor Hayatta?’ programındaki yorumlarıyla sık sık gündem oluyor: “Benim şahsımla kimsenin bir problemi olamaz. Ha, söylediklerimden rahatsızlık duyuluyor mu? Belli zamanlarda, belli kişiler tarafından tabii...”
#Hakan UralKoronavirüs salgını hayatımıza girdiğinden beri hastalanmamak için aldığımız önlemler ve kaçındığımız şeylerin listesi de bir hayli kabarmış durumda. Uzmanların yaptığı son uyarıya göre ise koronavirüs hayatımızda yer almaya devam ederken en çok kaçınmamız gereken besinler listesinin ilk sırasında şeker yer alıyor...
#KoronavirüsKronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiCovid-19 belirtileri arasında sıklıkla karşılaşılan eklem ve sırt ağrıları nedeniyle, bu ağrıları yaşayanlar tarafından "Koronada sırt ağrısı nasıl olur, neden olur?" sorularının yanıtları araştırılıyor. Bu ağrıların Covid-19 hastaları arasında oldukça yaygın olması nedeniyle sırt, eklem ve kas ağrıları hissedenler koronavirüse yakalanmış olabileceğinden şüpheleniyorlar. Peki, koronada sırt ağrısı nasıl ve neden olur, ne kadar sürer? İşte covid-19'da sırt ve eklem ağrıları ile ilgili merak edilenler...
#Koronada Sırt AğrısıCovid-19 ile mücadelede zorlu düşman olarak görülen sitokin fırtınası, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılıyor. Covid-19 virüsü kapmış olan hastalarda ortaya çıkabilen sitokin fırtınası yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor. Peki, sitokin fırtınası nedir, kaçıncı gün ortaya çıkar? İşte sitokin fırtınası ile ilgili bilgiler...
#Sitokin Fırtınasıİstanbul'un en büyük Kovid merkezlerinden biri olan Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde acile başvuran, serviste takip edilen ya da yoğun bakıma kaldırılmış hastalar üzerinde yapılan bir çalışma, virüsün kısa bir süre içinde vücudu kanser ve kalp hastalıklarından koruyan protein düzeylerini çok düşürdüğünü ortaya koydu. Üstelik koronavirüsü ağır geçiren hastalarda bu protein düzeylerinin eski haline dönemediği de tespit edildi. Koronavirüsün yarattığı bu etkiyi dünyada ilk kez ortaya koyan araştırma, dünyanın en büyük kalp kongresi olan Amerikan Kalp Derneği'nin kongresinde de ödül aldı.
#KoronavirüsTÜRK doktorların yaptığı bir araştırma, burun anatomisi farklı olan ve koku alma konusunda normal bireylere göre çok daha fazla duyarlı, 'tazı burun' olarak nitelenen kişilerde, Kovid-19 sonrası tat ve koku bozukluğunun kalıcı olabileceğini ortaya koydu. Çalışmayı gerçekleştiren hekimlerden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, geçtiğimiz günlerde uluslararası bir dergide de yayınlanan çalışmanın ilginç sonuçlarını anlattı.
#KovidHindistan cevizi suyu; insan vücudunun belli dönemlerde alması gereken sıvılar içerisinde bulunmaktadır. Hindistan cevizi suyu; tropikal bir meyve olup, her yaş aralığının tüketebileceği bir meyve türüdür. Peki, Hindistan cevizi suyu faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hindistan cevizi suyunun saça, cilde ve yüze faydaları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hindistan CeviziProf. Dr. Onur Yaprak, sivrisineklerle bulaşan Batı Nil virüsü, sarıhumma ve dang ateşine dikkat çekti. Prof. Dr. Yaprak, "Sivrisineklerin hastalık bulaştırma riski devam ediyor. Bazı bilim adamları tarafından Büyük İskender’in ölüm nedeni olarak görülen Batı Nil virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir" dedi.
#Asya Kaplan Sivrisineği