KOCAELİSPOR Teknik Asbaşkanı Ekrem Can, futbolcu keşfetmek için gittiği Nijerya'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Asbaşkan Ekrem Can'ın hastalığı ve ölüm nedeni sevenleri tarafından merak ediliyor. Peki, Kocaelispor Asbaşkanı Ekrem Can kimdir, kaç yaşında ve neden öldü? Asbaşkan Ekrem Can'ın hastalığı neydi? İşte Ekrem Can'ın ölüm nedeni ve hayatı hakkında bilgiler...
#Kocaelispor Asbaşkanı Ekrem CanCinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma, seyahat hastalıklarından biridir. Sıtma hastalığı insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Bulaştıktan sonraki ilk 6 ay içinde hemen hemen tüm hastalarda sıtma semptomları başlamaktadır. Her ne kadar ülkemizde yerli sıtma vakası görülmese de yurtdışı kaynaklı vakalar tespit edilmektedir. Sıtmanın endemik olduğu ülkelere gidenler paraziti oradan alarak hastalığa yakalanabilmektedir. Hastalık ülkemizde yurtdışından en sık emporte edilen enfeksiyon hastalıklarından birisi olup her yıl ortalama 200-250 yurtdışı kaynaklı sıtma vaka bildirimi olmaktadır.Peki, sıtma nedir, nasıl bulaşır? Sıtma hastalığı nasıl geçer? İşte sıtma hastalığı belirtileri ve tedavisi
#SıtmaDang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkRF, vücutta bağışıklık sistemi tarafından üretilen protein türüdür. Sağlıklı bireylerde RF miktarları yoktur, çünkü bu protein türleri bağışıklık sistemi tarafından üretilir ve sağlıklı antikor hücrelerine saldırırlar. RF nedir, değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenler ile belirtileri neler gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#RF NedirDünya genelinde pek çok farklı mikrop türü bulunmaktadır. Bu mikroplar da çeşitli hastalıklara yol açabilir. Özellikle plazmodyum mikrobu sıtma hastalığına neden olabilir. Plazmodyum nedir, hangi yollar çoğalır? Sıtma mikrobu olan plazmodyum paraziti nasıl ürer, hangi hastalığa sebep olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#PlazmodyumNormalde ısırmayan karasinekler bazı günler bacaklarımızı sokar ya... İşte onlar aslında kara sinek değil. İstanbul bir süredir adeta sineklerin buluşma noktası oldu. Son dönemde 'baldırsokan sineği' ile bir kez daha gündeme gelen sinek problemini uzmanlarla enine boyuna konuştuk. Sayıları neden arttı? Sağlığımıza ne gibi zararları var? Önlem almak için neler yapılmalı? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı haberimizde...
#Cilt SağlığıDicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı şehirlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sivrisinek sayılarındaki artışa dikkat çekti. Satar, "Sivrisinekler kanımızı emerler ve insandan insana virüs bulaştırırlar. Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmaz, sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırır. Ancak Ayrıca hayvan kaynaklı ölümlerde de ilk sırayı alırlar. Kış aylarında metruk evleri, kanalizasyonları, foseptikleri, sivrisineklerin larvalarını bırakmamaları için ilaçlamak önemlidir. Bu mücadele ile sivrisineklerin 4'te 3'ünü yok etmiş oluruz" dedi.
#Dicle ÜniversitesiLupus hastalığı, vücutta pek çok organı birden tutan romatizmal bir hastalıktır. Yüzde meydana gelen ve ilk bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklar, lupus hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer alır. Peki, lupus hastalığı nedir, neden olur? Lupus hastalığının belirtileri neledir, tedavisi nasıl yapılır? İşte uzman biglileri doğrultusunda lupus hastalığı ile ilgili merak edilenler…
#LupusYüzde meydana gelen ve ilk bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklar, Lupus hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Eklem ağrılarıyla yön bulan bu hastalığın yalnızca cilde değil tüm vücuda etki ettiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sedat Işık, Lupus hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#LupusIsparta'nın Yalvaç ilçesinde, 6 çocuk, 78 torun sahibi 101 yaşındaki Emine Aksoy, dünya genelinde 1,5 milyon insanın ölümüne neden olan koronavirüsü yenip taburcu oldu. Evinde istirahat eden Emine Aksoy, "Şükür binlerce şükür şimdi hiçbir şeyim kalmadı. Hastanede koydum geldim" dedi. Aksoy, uzun yaşamasını da yoğurt, sirke ve yeşilliklerle beslenmesine, huzurlu bir hayat sürmesine borçlu olduğunu söyledi.
#IspartaKoronavirüsle ilgili gelişmeleri yakından takip edenlerin en sık duyduğu şeylerden biri de ‘The Lancet’ oldu. “Lancet’te yayınlanan araştırma…”, “Lancet’te duyurulan haber…” Peki nedir bu Lancet? Bir işyeri sahibi, uzun süre evden çalıştıktan sonra ofise gelip konsantre olamayan çalışanlarından yakınıyor. Ne yapmalı? Virüsün testlerde tespiti en erken ne zaman yapılabiliyor? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriMalezya'da son 4 ay içinde 38 binin üzerinde kişide, sivrisinek ısırmasıyla bulaşan dang humması vakası görüldü. Bu gelişmenin ardından dang humması hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Virüsün nasıl bulaştığı, bulaş sonrası nasıl belirtiler verdiği araştırılıyor. Peki, Dang Humması nedir? Dang humması belirtileri neler?
#Dang Humması Nedir?COVID-19 çok hızlı bir şekilde akciğerlere iniyor ve ağır hasar yaratıyor. Hastada daha öksürük ve ateş belirtileri başlamadan akciğerde buzlu cam görüntüsü oluşmaya başlıyor. Ama vakaların yüzde 80’inden fazlasında hastalığın hafif bir ateş, halsizlik ya da boğazda kuruma gibi çok hafif belirtilerle seyrettiği görülüyor. Bu hastalar kendilerinden şüphe etmedikleri için hastaneye de gitmiyor.
#GazetehaberleriKadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, koronavirüsü yendikten sonra bir video yayınlayarak öğrencilerine ve gençlere “Evde kalın” çağrısı yaptı. “13 gün 20 metrekarelik bir odaya yaşam sığdırdım” diyerek izolasyonun önemini vurgulayan Prof. Dr. Feyiz, yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı:
#GazetehaberleriLupus hastalığı bir diğer adıyla kelebek hastalığı son günlerde en fazla araştırılan konulardan oldu. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), olan Lupus hastalığı bazı belirtilerle ortaya çıkarak, en sık 13-40 yaşları arasında görülür. Ağır seyredebilen ve tedavisi geciktirildiği takdirde hayati risk oluşturan lupus hastalığında hastaların bazı durumlarda dikkat etmesi gerekiyor. Peki, lupus hastalığı nedir? Tıpta lupus hastalığı tedavisi nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, lupus hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Lupus Hastalığı NedirLupus hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), bağışıklık sisteminin bozuk çalışması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Belirtileri birden fazla olan Lupus hastalığı, genel itibariyle eklem şişmesi ve yorgunluk gibi çok az yakınmalar mevcut olmaktadır. Hastalığın şiddeti arttıkça belirtileri de artacaktır. Peki, Lupus nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#LupusSıtma hastalığı seyahat hastalıklarından biri. Sıtma; kuluçka süresi ortalama 7 gün olan akut ateşli bir hastalıktır. Hastalık insanlara, parazitle enfekte olmuş dişi anofel sivrisineğinin ısırığıyla bulaşmaktadır. Sıtma hastalığı nedir, belirtileri neler?
#SıtmaYaygın olarak Afrika, Orta ve Güney Amerika gibi ülkelerde görülen ve cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma hastalığı, internette en fazla araştırılan konulardan oldu. Erken tanı ve uygun tedavinin olumlu faktör olduğu sıtma hastalığı genellikle yüksek ateş ile kendisini gösterir. Peki, sıtma hastalığı nedir nasıl anlaşılır? Sıtma belirtileri nelerdir? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı bilgiler.
#Sıtma Hastalığı BeliritleriGrip, bir virüsün neden olduğu ve kolayca yayılan solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Semptomlar arasında öksürme, aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, ateş, burun akması, ciddi ağrı ve sızılar, hapşırma ve boğaz ağrısı yer alıyor. Epidemiyoloji Uzmanı Dr. Geetika Sood griple ilgili 11 efsaneyi açıkladı.
#GripLupus hastalığı ya da diğer bir adıyla Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), son günlerin gündemde yer alan rahatsızlıkları arasında yer alıyor. İltilaplı romatizma olarak da tanımlanabilecek olan lupus hastalığı, ateş, halsizlik, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. SLE olarak da anılan bu hastalığın tedavisinde, vücutta etkilenen organın durumuna göre tedavi gerçekleştirilmektedir. İşte, lupus hastalığı hakkında merak edilen bazı detaylar
#SleSistemik lupus eritematozus (SLE) hastalığı alevlenme ve remisyon döngüleriyle seyreden birçok sistemi tutabilen otoimmün ve kronik bir romatizmal hastalıktır. Bir televizyon kanalında yayınlanan yarışma programının katılımcılarından Nazar Nur Kaya'nın ölümünün ardından gündeme gelen SLE'ye dair bilgi almak isteyen vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, SLE hastalığı nedir?
#SLECinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma hastalığı, keyifle başlayan yaz tatillerini kabus dolu günlere çevirebiliyor. Peki, sıtmanın belirtileri neler? Sıtmaya yakalanmamak için neler yapmalıyız? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, sıtma ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Sıtma HastalığıGüney Amerika’da ve Pasifik Okyanusu adalarında hızla yayılan sivrisinek kaynaklı Zika virüsü hastalığı, dünyanın pek çok ülkesi gibi Türkiye’yi de tehdit ediyor. Bilim insanları, hastalığın yayılmasında sivrisineklerin hızla çoğaldığı durgun su birikintilerinin başrolü oynadığına ve Zika ile mücadelede modern ilaçlama yöntemlerinin kullanılmasının şart olduğuna dikkat çekiyor.
#ZikaYemen'de yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle ülkede sağlık sistemi çökme noktasına geldi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bu yüzden milyonlarca insanın hayatı tehlikede. Yemen'de beslenme yetersizliği çeken 1.3 milyonu aşkın çocuktan biri olan Uday bebek, Mayıs ayında AP muhabiri tarafından çekilen fotoğrafıyla hafızalara kazınmıştı. Uday, fotoğraf çekildikten iki gün sonra hayatını kaybetmişti.
#YEMEN