Geçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıUluslararası denetim şirketi açıkladı: Türkiye’de site yönetimlerinde ciddi usulsüzlükler yapılıyor. Hiç çalışmayan birinin güvenlik elemanı gibi gösterilip maaşa bağlanması, temizlik giderlerine fahiş bedeller yazılması, piyasa rayicinin katbekat üzerinde alımlar yapılması bunlardan birkaçı... Tüm bu oyunlar hanelere fahiş aidat olarak dönerken, sektöre çeki düzen getirecek yeni düzenlemede son aşamaya gelindiği belirtiliyor.
#Site AidatlarıYaklaşık 3.5 milyon öğrenci üniversite tercihi yapacak ve yüz binlerce genç başka şehirlere taşınacak. Kimileri devlet yurtlarına ya da özel yurtlara yerleşirken geniş bir kesim de kiralık ev arayacak. İşte bu süreçte ev seçiminden kira sözleşmesine kadar her aşamada dikkatli olunması gerek. Yapılacak hatalar zaten ağır olan barınma faturasının daha da artmasına yol açabilir. İşte ev kiralayacak öğrencilere tavsiyeler...
#Ev Kiralamaİstanbul başta olmak üzere birçok kentte lüks sitelerde neredeyse kira fiyatına yaklaşan aidatlar tartışılıyor. Okurlarım fahiş aidata isyan ediyorlar. Peki fahiş aidat ödeniyorsa suç yöneticinin mi? Aidatı kim belirliyor? Devlet, konut kirasında olduğu gibi “Aidata yüzde 25’ten fazla zam yapamazsınız” diyebilir mi? Okurlarımdan gelen yağmur gibi aidat sorularını İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı...
#Aidatİstanbul başta, Türkiye’nin her yerinde sitelerde oturan ya da siteden yeni daire alacak okurlarımdan fahiş aidat şikâyeti yağıyor. Fahiş aidat ödememek için ne yapabileceklerini soruyorlar. Kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık, ihtiyaca uygun ve mutlaka yönetim planı incelenerek daire alınmasını öneriyor: Sitenin bir yerine üç giriş varsa aidatınız yükselir. 70 yaşında ve yaşınız gereği yüzemiyorsanız, hiç girmeyeceğiniz sitenin açık-kapalı havuzuna para verirsiniz...
#AidatİSTANBUL'da bazı sitelerde aidatlar 8 bin liraya kadar çıktı. Türkiye Tesis Yöneticileri Fedarasyonu (TEYFED) İstanbul'da en yüksek aidat bedellerinin Sarıyer, Ortaköy ve Beşiktaş'ta olduğunu açıkladı. Buralardaki sitelerde aidatların 8 bin liraya kadar çıktığını belirten TEYFED Genel Başkanı Yahya Sağır, Geçen yıl ile bu yılı kıyaslarsak Tuzla'da aidat 150 liraydı, bu sene 350 liralara çıktı. Kartal'da aidat 450 ile 500 lira arasındaydı, şu anda 750-800 lira arasında. Bugün İstanbul'un en yüksek aidat toplanılan yerleri Sarıyer, Ortaköy ve Beşiktaş. O bölgelerde de aidatlar 2 bin liradan başlıyor 8 bin liralara kadar çıkıyor dedi.
#İstanbulİstanbul’da bazı sitelerde yönetimin aidatlarda yüzde 70’e varan zam yapması vatandaşı isyan ettirdi. Kimi sitelerde istenen aidatlar neredeyse bir ev kirası… Hal böyle olunca vatandaşlar tepkilerini dile getirmeye başladı. Site aidat ücretlerine zamlar neye göre yapılır? Yasal bir sınır var mı? Hangi aidat kalemi ev sahibine ait? Site sakinlerinin hakları neler? Uzmanlar, hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı. Ayrıca aidatlardan şikayetçi vatandaşların görüşleri de haberimizde...
#Aidat Zammıİstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı ve 37 yıllık avukat Mustafa Şeref Kısacık, kira gibi yüksek site aidatı ödeyenler için çarpıcı uyarılarda bulundu: Yeni bir siteye taşındıysanız, ev sahibi de kiracı da olsanız bütçeyi inceleyin. Aidatın içinde geçen dönemden kalan borç var mı, bakın. Örneğin eski güvenlik şirketinin açıp kazandığı 200 bin liralık tazminatı, geçen yıl yenilenen havuzun 300 bin liralık giderini ödüyor olabilirsiniz. Ama siz ödemek zorunda değilsiniz.
#YazarSite aidatları kimi zaman ev kiralarına kadar çıkabiliyor. Hal böyle olunca bu durum bazı grupların da dikkatini çekiyor. Site yönetimlerine bir şekilde dahil olan kişiler, vatandaşları da canından bezdirmiş durumda. CNN Türk’ten Mücahit Topçu ve Caner Emre Kınacı'nın haberi…
#Site AidatıSite aidatları kimi zaman ev kiralarına kadar çıkabiliyor. Hal böyle olunca bu durum bazı grupların da dikkatini çekiyor. Site yönetimlerine bir şekilde dahil olan kişiler, vatandaşları da canından bezdirmiş durumda. CNN Türk’ten Mücahit Topçu ve Caner Emre Kınacı'nın haberi…
#Siteİstanbul'da bazı site sakinlerinin ödediği aidatlar kira fiyatlarını buldu. Markalı konut projelerinde yüz metrekarelik daireler için ödenen ortalama aylık aidat bedeli 400-450 lira olurken, Şişli ve Beşiktaş'ın ortalaması bin liraya yaklaştı. Gayrimenkul değerleme genel müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "İstanbul'da aidat fiyatları aylık 55 lira ile başlıyor, 3 bin 500 liraya kadar gidiyor. Metrekaresi ve sitenin büyüklüğüne göre bu fiyatlar farklılık gösteriyor" dedi.
#İstanbul1.5 yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 60 artarken, kimi sitelerde yüzde 160’ı bulan fahiş zamlar yapıldı. Şehrin merkezinde 100 metrekare evde ortalama aidat 4 bin lirayı aşarken, en düşük rakam 800 lira ile Çatalca, Silivri gibi şehrin gelişim çeperlerinde görüldü. Lüks sitelerde ise 40-45 bin liraya kadar çıktı.
#AidatKomşunuz mülk sahibi. Gürültü yapıyor, hiçbir uyarıya kulak asmıyor. Hatta, gürültü yapmaması için hâkimin verdiği tedbir kararını bile dinlemiyor. Aidatı ödemiyor. Defalarca aidat borcu yüzünden icraya veriliyor. Sitede artık o istenmeyen komşu... Böyle bir komşudan hukuki olarak kurtulmanın bir yolu var mı?
#AidatSon yıllarda ev sahipleri ve kiracıların ortak sorunu aidatlar oldu. Araştırmalara göre İstanbul’da bu yıl yüzde 25-71 bandında olan aidat zamları, kimi sitelerde yüzde 150’ye kadar çıktı. Son 2 yılda ise yüzde 200 ila 300 arasında zamlanan aidatlar site sakinlerini isyan ettirdi. İşte ilçe ilçe aidatlar ve önemli uyarılar...
#Konutİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği'nin düzenlediği 4. Tesis Yönetim Zirvesi'ne katıldı. Konuşmasında, İstanbul'un tesis yönetimi alanındaki zorluklarına dikkat çekti ve bunlara yönelik çözüm önerilerini dile getirdi. Kurum, sektör profesyonelleri ve site yöneticileriyle birlikte, şehrin karşı karşıya olduğu meydan okumaları ele alarak, tesis yönetimi sektörünün geleceğine ilişkin görüşlerini ifade etti.
#Murat KurumKonut aidatlarındaki fahiş artışlar sektör profesyonellerini ve kamuyu harekete geçirdi. Sorunların çözümü için düzenlenen çalıştayda bir araya gelen kamu-özel sektör temsilcileri yol haritasını belirlendi. Site yöneticilerine sertifika şartı ve adli sicil kontrolü getirilmesi, gelir-giderlerin kamu tarafından denetlenmesi planlanıyor.
#KonutKonut aidatları aile bütçelerini zorluyor. Son bir yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 77 artarken, birçok ilçede zam oranı yüzde 100’ü aştı. Merkezi ilçelerde 100 metrekarelik bir evin ortalama aylık aidatı 1.300 ila 2 bin 600 lira bandında değişiyor. Merkeze uzak ilçelerde dahi en düşük aidat bedeli 500 liraya ulaştı. Lüks sitelerde istenilen rakamlar 12 bin liraya kadar çıkıyor.
#Konut AidatıSite ve apartmanlardaki asansörlerin her yıl artan tamir, bakım ve yenileme giderleri giriş katta oturanları isyan ettiriyor. Bu kat malikleri, “Asansörü biz hiç kullanmıyoruz. Niye 50. katta oturanlar gibi asansör parası ödüyoruz?” diye soruyorlar. Asansör giderlerinden kurtulmanın formülünü arıyorlar.
#Asansör ParasıBoşanma süreci bazı çiftler için çok kolay ilerlese de bazıları için oldukça yıpratıcı olabiliyor. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında, mal paylaşımı, velayet, tazminat, nafaka derken sinirler iyice geriliyor ve işler haddinden fazla uzayabiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde hem "Boşanana kadar akla karayı seçtim" diyenlerle hem de "50 saniyede boşandık" diyenlerle konuştuk.
#Boşanma