Bir ülkenin kültürel ve tarihi mirası arasında arkeolojik değere sahip bölgeler, alanlar ve yapılar da yer alır. Böyle kıymetli ve korunması gereken yerler devletin özel kanuni düzenlemeleri ile koruma altına alınır. Günlük hayatta zaman zaman duyulan sit alanı, sit arazisi gibi kavramlar çoğunlukla bilinmemektedir ve elbette merak konusu olmaktadır. İşte, sit alanı nedir, sit alanı nasıl kaldırılır, sit alanı nasıl ilan edilir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Sit Alanı Nedir?Resmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#RotaTurgut Şelalesi özellikle yaz aylarında pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Turizm açısından da ülkemizin önemli merkezlerinden biridir. Turgut Şelalesi ile ilgili nerededir, nasıl gidilir, özellikleri, giriş ücreti, ziyaret saatleri gibi bilgileri derledik.
#Turgut ŞelalesiGüney Şelalesi hakkında merak edilen giriş ücreti, konumu, hikayesi, tarihi geçmişi, ziyaret saatleri, özellikleri ve oluşumu gibi bilgileri sizler için düzenledik. Şelaleye giderken izlenebilecek güzergahlar ve bulunduğu bölgeye ait tüm detayları derledik.
#Güney ŞelalesiTürkiye’nin doğal güzelliklerinden biri de Sızır Şelalesidir. Sızır Şelalesi nededir? Sızır Şelalesine nasıl gidilir? Sızır Şelalesi özellikleri nedir? Sızır Şelalesinin giriş ücreti ne kadardır ve ziyaret saatleri nelerdir? İşte Sızır Şelalesi ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler.
#SEYAHATİnceğiz Kanyonu doğal güzellikleri ve mükemmel manzarası ile kendine hayran bırakan ülkemiz kanyonlarından biridir. Yazımızda İnceğiz Kanyonu nerededir, özellikleri nelerdir, hangi ilde bulunur, nasıl gidilir, giriş ücretleri ve ziyaret saatleri gibi bilgileri derledik.
#SeyahatUçansu Şelalesi, Türkiye’nin önemli şelalelerinden biridir. Tarihi Aziz Paulus yolunun başlangıcı ve Kral Havuzuna sahip olması, şelaleyi ayrı kılıyor. Bölgede jeep safarileri ve rafting bolca yapılıyor. Uçansu Şelalesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#ŞelaleKıbrıs Köyü Kanyonu şehir merkezinde doğal güzellikleri ile ünlü bir yerdir. Yazımızda Kıbrıs Kanyonu Nerede, Özellikleri nelerdir, ziyaret saatleri, giriş ücreti gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Kıbrıs KanyonuBütçe görüşmelerine bu ay başlayan ABB Meclisi’nin ilk oturumuna ABB Başkanı Mansur Yavaş ile AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse arasındaki tartışmalar damga vurdu. Gergin geçen Meclis’te toplu taşımaya zam konusu da gündeme geldi. Başkan Yavaş, “Zam yapmayacağız” dedi.
#MECLİS’İN NABZI-Murat YILMAZTürkiye'nin önemli sulak alanlarından Samsun'daki 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bilinçsizce kullanılan zirai tarım ilaçları nedeniyle türler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, “Zirai ilaçlar deltanın biyoçeşitliliğine, toprak yapısına, kuş türlerinin nesillerine, manda yetiştiriciliğine, göllerde yaşayan canlı türlerine, balıklara, insan sağlığına zarar veriyor. Önüne geçmek için büyük çapta organik tarım yapılması gerekiyor” dedi.
#Kızılırmak DeltasıDeneyimli siyasetçi Faruk Çelik, “AK Parti, yaşanan tüm olumsuzluklar karşısında seçmenin verdiği tepkileri ölçebilen bir siyasi harekettir” derken vatandaşın sıkıntıların farkında olsa da çözüm adresi olarak yine AK Parti’yi gördüğünü söylüyor.
#Bursaİstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşıyorsanız hafta sonu biraz olsun kafa dinlemeye ihtiyacınız var demektir. Biz de uzmanlarımıza sıcak yaz günlerinden kurtulup sonbahara adım atmaya hazırlandığımız şu günlerde, bu üç şehre yakın nelere gitmeli, neler yapmalı diye sorduk. Günübirlik gidilecek ya da iki gün tatil yapılacak 12 adresi önerdiler.
#Hafta Sonu Tatil Yerleriİstanbul'un en şu anda değerli semtleri her zaman ön plana çıksa da Marmara'da İstanbul dışında da değerli arsalar bulunuyor. Ancak arsa satın alırken özellikle dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunuyor. Uzmanlar Hurriyet.com.tr için detayları paylaştı.
#ArsaNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#Normalleşmeİpekyolu’nu Akdeniz iskelelerine bağlayan hanlar hanına bir yolculuk yaptık. Antalya’nın en büyük doğal gölünün yanı başındaki Selçuklu hatırasına, Kırkgöz Han Kervansarayı’na düştü yolumuz. Öncesinde aynı adı taşıyan gölde mola verip nefes aldık.
#GazetehaberleriÖyle bir zihniyet içine sürüklendik ki ne kadar yeşil alan varsa sorulmadan içine ‘dalınıyor’, kesiliyor, biçiliyor demek gerekiyor. Buna askeri alanlar da dahil edilmeye başlandı. Vatandaşlar Kazdağları, Istrancalar için mücadele sürdürürken, madenciler en önde yer alıyor; hele bunların en imtiyazlısı ‘altıncılar’... Anlaşıldığına göre sıra ‘Kelkit Havzası’na gelmiş.
#YazarArkeoloji kelimesi antik Yunanca kökenlidir. Antik Yunanca da yer alan arkhaios kelimesi ve logos kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Antik Yunanca da bulunan arkhaios Türkçede eski demektir. Logos kelimesi ise bilim anlamına geliyor. Yani eski bilim olarak olarak karşımıza çıkıyor. İşte, arkeoloji hakkında merak edilenler.
#Arkeoloji Nedir?Yarımburgaz Mağarası Dünya'nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. 2001 yılına gelindiği zaman mağara 1. Derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı kabul edilmiştir. Mağarada yapılan çalışmalar sonucunda Paleolitik Çağa ait bazı belgeler bulunmuştur. İşte, Yarımburgaz Mağarasına ait tüm detaylar.
#SeyahatTürkiye, mağaralar bakımından zengin bir ülkedir. Birbirinden eşsiz güzellikte mağaralar, her yıl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret ediliyorlar. Fakıllı Mağarası da bunlardan biridir. Adını Fakıllı Köyünden almıştır. Fakıllı Mağarası hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Fakıllı MağarasıBallıca Mağarası, son dönemde mağara turizmine ilgi duyanların popüler adreslerinden biri olarak öne çıkıyor. Kendisine özgün Soğan Sarkıtları ile hem Türkiye’de hem de dünya da önemli bir konuma sahiptir. Ballıca Mağarası hakkında detaylı bilgiyi derledik.
#Ballıca MağarasıAK Parti MKYK toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, Ayasofya'nın ibadete açılmasından sonra UNESCO tarafından kültürel miras olarak kalıp kalmayacağı ile ilgili olarak, "Bu şekilde ibadet mekanı olarak açık olup, kültürel miras içinde olan yerler vardır. UNESCO'dakiler bilsinler; burasının evrensel mirasının korunmasında Türkiye her türlü işbirliğine açıktır. Ayasfoya'nın tüm özellikleri korunacaktır" dedi.
#Ömer Çelik