Paylaş
17 yıl süreyle Tekirdağ Rakı ve Şarap Fabrikası’nın müdürlüğünü yapan Kadir Albayrak’ı arayarak “Bu iş nasıl oldu?” diye sorduk. Tekel’den emekli olduktan sonra siyasete atılan ve CHP Tekirdağ İl Başkanlığı’ndan sonra iki dönemdir TBB başkanlığını yürüten Mak. Müh. Albayrak haklı olarak övünüyor ve “Büyükşehir olarak Tekirdağ’ı tarım ve hayvancılığın başkenti yaptık” diyor. Kurulduğu günden bu yana, tarım ve hayvancılık alanında önemli ve ses getiren projelere hayata geçiren TBB, çiftçinin ve üreticinin yüzünü güldürüyor. Atılım projeleri arasında yer alan toplam 7.581.919,31 TL maliyete sahip Mera İyileştirme ve Yönetim Projesi, Baklagil Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarının Genişletilmesi Projesi, Bağcılığı Geliştirme Projesi ile Arıcılığı Geliştirme Projesi’nin çiftçi ve hayvan yetiştiricilerine sağladığı maddi katkı 187.579.455,00 TL oldu. Böylece söz konusu 4 projede 25 kat gelir elde edilmesine olanak sağlandı.
2015’te hayata geçirilen mera projesi kapsamında 126 mahallede, 6 yılda 113.105 dekar mera alanına 2.739.850 kilogram gübre atıldı. Bu sayede zamansız ve aşırı otlatma nedeniyle dekar başına 50 kilograma kadar düşen ot verimliliği en az 4 kat arttırılarak 200 kilogram seviyelerine çıkarıldı.
2.533 çiftçiye, Tekirdağ’da 153.794 kilogram yem bezelyesi, 91.969 kilogram da Macar fiği olmak üzere toplam 245.763 kilogram yem bitkisi tohumu dağıtımı yapıldı. Ekilen otun değeri 29 milyon TL oldu.
Çok eski ve köklü bir geçmişe sahip olan bağcılığa gereken önemi vermek için harekete geçen TBB, Bağcılığı Geliştirme Projesi’ni hayata geçirdi. Şarköy’de Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine üye 98 çiftçi ‘telli terbiye sistemi’ ile üretimde dekardan 800 ile 1 ton arasında üzüm alınırken, yeni sistemle 2.5-3 ton arasında verim alınmaya başlandı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PROJESİ
Türkiye’deki belediyelerce uygulanmakta olan en büyük proje olma özelliğine sahip Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında 1.138 kişiye 5 yılda 22.293 adet kovan dağıtımı gerçekleştirildi. Arı Yetiştiriciler Birliği’ne üye olan yetiştiricilerden 982’si, 30 kovanlık işletme seviyesine ulaştı. 2021’de polinasyon yolu ile ayçiçeği bitkisi üretiminde 22.293.000 TL’lik verim artışı, 6 yılda dağıtılan toplam 22.293 adet arı kovanının, polinasyon yolu ile ayçiçeği bitkisi üretiminde ise 75.256.200 TL’lik verim artışı sağlandı.
Başkan Albayrak, “Türkiye’deki diğer büyük şehirlere örnek teşkil eden çok önemli projeleri hayata geçirdik. TBB olarak her zaman çiftçimizin ve üreticimizin yanında olmaya, onların yüzlerini güldürmeye, kentimizin her alanda kalkınmasına destek olacak projeleri halkımızla birlikte hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
GÜNÜN SÖZÜ
“KİMİLERİNİN nasıl, nerelere, hangi katlara, hangi makamlara ve yerlere geldiği gözetilirse yanlış yönelişler, sakıncalı çalışmalarla neler yitirdiğimiz, nelerin sorumlusu olduğumuz daha iyi anlaşılır.” Yekta Güngör ÖZDEN
TGC’DEN GAZETECİLİK ÖĞRETİSİ
TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’dan (TGC) gazetecilik öğretisi: “Son günlerde sokakta röportaj yapan muhabirlere, foto muhabirlerine ve kameramanlara da polisin müdahale etmesi, soruları not etmesi, basın kartı zorunluluğu olduğunu ileri sürmesi gibi olaylarının sıklaştığına tanıklık ediyoruz. Gazetecilerin sokak röportajı yapmasının önünde hiçbir hukuksal engel bulunmamaktadır. Gazetecilerin yapmış olduğu sokak röportajları asla yasaklanamaz, içeriği de denetlenemez.”
BOĞAZİÇİLİLER DİRENECEK
BOĞAZİÇİ Üniversitesi’nin SİT alanı statüsünde yapılan değişikliğe itiraz eden akademisyenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçelerini toplu olarak sundu. Bu düzenleme ile üniversitenin güney kampusunda yapılaşma yolunun açılma tehlikesi bulunduğuna dikkat çeken Boğaziçili akademisyenler, itirazları kabul edilmezse hukuki yollardan kampusun korunması için girişimlerde bulunacaklarını duyurdu. Bir uyarıları da şu oldu: “Burası hem SİT alanı olarak, hem de boğaz öngörünüm bandında yer alarak Boğaziçi Kanunu çerçevesinde de korunmaktadır. İtirazlarımız kabul edilmezse, hukuki yollardan kampusun korunması için girişimlerde bulunacağız.”
MESAJ PANOSU
44 TİYATRO SAF DIŞI
‘4. İZMİR Körfez Festivali’nin 15-17 Ekim tarihlerinde İzmir Marina, Alsancak, Bostanlı, Bayraklı, Göztepe, Güzelbahçe gibi denizle buluşan ortamlar üç gün boyunca festivale ev sahipliği yapacak.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın, 2021-2022 sanat sezonunda toplam 428 özel tiyatro projesine 13.500.000 TL ödenek ayırması üzerine Tiyatro Kooperatifi bakanlığa “Desteğe başvuran ancak destekten yararlanamayan 44 tiyatronun başvurusunun olumsuz sonuçlanma nedeni nedir?” diye sordu.
TÜRKOLOG Prof. Aleksander Kolesnikov’un yazdığı ‘Nâzım Hikmet: Şairin Aşkı ve Kaderi’ tiyatro oyunu 10 Ekim Pazar 14.00’de Maltepe Nâzım Hikmet Sahnesi’nde sahnelenecek.
BİLİYOR MUSUNUZ?
AFET BAKANLIĞI ŞART OLDU
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in, Meclis’te depreme karşı uyarılarda bulunarak: “Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlığı hızla kurulmalı, ‘gecekondu affı, imar affı, imar barışı’ gibi süreci bölen ve aksatan politikalardan vazgeçilmeli, tüm dünyada 1970’ten beri yürürlükte olan ‘Fay Yasası’ çıkarılarak, fay zonları üzerinde yaşamaya terk edilmiş bir milyona yakın vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin sağlanması gerekmektedir” dediğini...
ADANA Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Yaşar Özkan’ın 378 sulama birliğinin yönetiminin DSİ’ye devredildiğini belirterek, “Birliklere haksızlık yapıldı, birçok sorun da ortaya çıktı. Örneğin, drenaj kanal temizliklerinin Sulama Birlikleri’nin görev kapsamı içinde olmasına rağmen, bazı bölgelerde drenaj kanal temizliğini çiftçiler kendileri yaptırmak zorunda kalıyor. Bu eksiklikleri kim giderecektir?” diye sorduğunu...
DEVA Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu’nun, 4 yıla yakın süredir tutuklu olan Osman Kavala’nın bugün yargılanacağı duruşma öncesinde “Kavala’ya yapılan haksızlıkların bir an evvel son bulması ve Kavala’nın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini” söylediğini...
Paylaş