Bilecik’in Kurşunlu köyünde büyüyen Bedriye Berber Engin, hayatını kitaplara adamış bir isim. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Sıradışı Okur” unvanını verdiği Engin, kitaplardan öğrendiği ekoturizmi köyüne getirdi. Engin’in öncülüğünde başlayan ekoturizm, köyü tamamıyla kalkındırdı. 10’uncu yılına giren ekoturizm sayesinde Kurşunlu köyü ayda 500 turist ağırlıyor.
#Bedriye Berber EnginKoronavirüs tedbirleriyle yaşarken hepimizde maske vardı ve birbirimize “Ne zamandır grip olmuyoruz” şeklinde, gerçekliğine şaşırdığımız cümleler söylüyorduk. Şimdi artık ne zamandır COVID-19 tedbirlerini çok dikkatli olanlar dışında uygulayanlar kalmadı. Haliyle grip sezonunda birbirimize kolayca hastalık bulaştırır olduk.
#KediBaşlıktaki soruya çoğu kedisever “Bizim bundan niye haberimiz yok?” şeklinde tepki gösterebilirler. Haklı oldukları bir yan var. Çünkü kedilerin uyumadıkları zaman diliminin bizim uyuduğumuz döneme denk gelmesi işleri tersine döndürüyor. Ama tüm bunların hepsi aslında çok eskilere dayanan, nesilden nesile aktarılan davranış biçimi yüzünden oluyor.
#KedilerMurat Menteş’in yeni romanı ‘Fink’, Uzakdoğu’da fırtına gibi esen top-model Göksenin Yıldırım’ın ‘inanılmaz ama gerçek’ hikâyesi... Menteş evreninde dolaşmak, bir lunaparktaki farklı aletleri denemeye benzetilebilirse eğer, ‘Fink’e belki de en çok ‘roller coaster’ yakışır.
#Murat MenteşPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıNick Hornby’nin hayata, kadın-erkek ilişkilerine, futbola, müziğe bakışını yazarın özgün dilinde okumaktan heyecan duyan okurları mest edecek bir roman: ‘Senin Gibi’. İngiliz dilinin popüler ve eğlenceli kalemlerinden Hornby bu kez iki Londra sakini olan Lucy ve Joseph’in sıradışı aşkına götürüyor bizi. 40’larındaki iki çocuk annesi, bekâr, beyaz İngiliz, öğretmen Lucy ile 20’lerindeki siyah İngiliz, müzisyen olma çabasındaki kasap tezgâhtarı Joseph’i buluşturuyor. Üstelik tüm ülke Brexit tartışmalarıyla çalkalanırken... Nick Hornby’ye ‘Senin Gibi’yi sorduk...
#Nick HornbyŞiirimizin iyi seslerinden Salih Bolat, titiz ve özenli demeyi de unutmayayım, olgunlaşan, özellikle son yapıtları ‘Atların Uykusu’ (2014) ve ‘Rüya Zamanı’ (2019) ile yetkinleştirdiği şiirinin yanına bir de deneme kitabı ekledi: ‘Gittikçe Yakın’
#Salih BolatEn sadık dostumuzun köpekler olduğunu söylüyoruz ve bunu kabul ediyoruz. Bu konuda fazla itiraz eden yok. Köpeklerin, sevgilerini kedilere nazaran daha çok gösterdikleri ortada. Ama bu kedilerin ne kadar etkili yaratıklar olduğu gerçeğini gölgelememeli. Çünkü kedilerin dünyaya bıraktıkları izler, tahmin ettiğimizden fazla.
#YAZARÇocuk kitapları yazarı ve eğitmen Dr. Nilay Yılmaz, Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu (OKUYAY) bünyesinde gerçekleşecek yeni projesi için bana “Jüri üyelerimiz arasında seni de görürsek çok mutlu oluruz” dediğinde hiç tereddüt etmeden “Elbette” dedim. Bu vesileyle bu hafta okuma motivasyonunu arttıracak eğlenceli yarışmalardan ve seminerlerden söz etmek istiyorum.
#GazetehaberleriMutlaka herkesin okuduğu romanlarda, yaptıklarıyla, duruşuyla, meydan okumasıyla, sözleriyle, düşüncesiyle veya sadece susmasıyla iz bırakan bir kadın karakter olmuştur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türk edebiyatının yedi kadın yazarına hayatlarında en çok iz bırakan kadın roman karakterini sorduk.
#Kitap2.8 milyon takipçisi olan, hem sevilen hem nefret edilen Şeyma Subaşı: Bir itirafla başlayayım...Hayal ettiğimden çok farklı çıktı. Küçücük bir kız o. Ama ben fotoğraflarından, nasıl desem daha kadınsı, daha dişi, daha dişli bir şey bekliyordum.Alakası yokmuş. Tatlı bir voleybolcu çıktı. Pasör olarak Yeşilyurt Spor Kulübü’nde oynamış. “Ama o zamanlar üst bacaklarım daha kalındı!” filan diye girdi meseleye. Filtresi yok. Her şeyi anlatıyor. Çok açıksözlü. Kaprisi de yok. Allah sizi inandırsın, fotoğraf çekimine bir buçuk saat geç gittim. Çay may içmiş Emre’nin stüdyosunda. Problemsiz, komplekssiz bir tip. İşler kolay ilerliyor. Fotoğraf diyorsun, gösteriyorsun, “Hepsi uyar bana!” diyor. Pratik. Aynalara yapışmıyor, ikide bir makyaj yapmıyor. Doğal, kendi gibi genç bir insan. “Rol modeliyim” demiyor, “Gençler beni örnek alsın” demiyor, “Benim yaptığım doğrudur!” demiyor. Kendi hayatını yaşıyor ve onu Instagram’da sergiliyor. Artık herkesin yaptığı gibi... Ama onu 2 milyon 800 bin kişi takip ediyor. Fotoğrafları 140 milyon izleme alıyor. Beğenirsiniz beğenmezsiniz, eleştirirsiniz eleştirmezsiniz, seversiniz sevmezsiniz... Ama o bir gerçek. Bu çağın gerçeği... Ve onu bu noktaya getiren de biziz.
#AYŞE ARMAN90’ıncı yaşını kutlayan Adnan Çoker, Bizans, Selçuklu Osmanlı mimari formlarını resimsel konturlara dönüştürerek Türk resim tarihinde benzersiz bir estetik üslup yarattı. Bu stil taklidi bile yapılamayacak kadar özgün ve güçlüdür. Çoker, Türk plastik sanatlarında bir eşi daha bulunmayan resimsel yapısını kurarak şimdiden anıtlaşmıştır.
#Kitap SanatBir mahallede bir araya gelen hepsi ‘yanlış tercihler’ yapan kahramanlar... Acaba orada buluşmaları bir tesadüf mü? Gerek kurgusu, gerek konusu ve gerek anlatımıyla çok keyifli bir kitap ‘Yanlış Tercihler Mahallesi’. Yazarı Mario Levi, tesadüflere inanmadığını söylüyor.
#KitapsanatYükseköğretime Geçiş Sınavı’nı (YGS) geride bıraktınız. Sırada 10-11 ve 17-18 Haziran’da yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. YGS’de istediğiniz puanı elde edemediyseniz üzülmeyin, LYS bunu telafi etmek için iyi bir fırsat. Bunun için çalışmaya biraz daha hız verebilirsiniz, özellikle de sayısal derslere. Çünkü ÖSYM’nin YGS ile ilgili istatistiklerinin de gösterdiği gibi, adaylar özellikle sayısal derslerde zorlanıyor. 2017 YGS’de matematik netleri son beş yılın en kötüsü oldu. Uzmanlara göre, sayısaldaki başarısızlığın ilk sebebi öğrencilerin onlardan korkması. Ayrıca, daha ilkokul birinci sınıftaki ders işlenişi ve yapılan etkinliklerin yetersiz olmasının da bu durumu etkilediğini belirtiyorlar. Oysa sayısalda başarının sırrı basit: “Onları soyutluktan kurtarıp somutlaştırın.” Sizin için işin uzmanlarından tüyolar aldık.
#DersSelda Terek Bilecen, ‘Lirik Prenses Tezer’ adlı kurgu-biyografi romanında yazar Tezer Özlü’yü, günümüzde onun hayatını araştıran edebiyat öğrencisi bir kadınla buluşturuyor. Bu zorlu roman kurgusunu ve Tezer Özlü’yü, Bilecen’den dinledik...
#Kitapsanat