Paylaş
Tarihe geçen kedilerden bir kuple sunacağım şimdi.
FİZİĞİ ÖĞRETTİ BİZE
Michigan Üniversitesi profesörlerinden J.H Hetherington, 1975’te bir makale hazırladı ve ön okumasını yapması için bir arkadaşına gönderdi. Arkadaşı da makalenin birinci çoğul şahıs kipinde yazıldığını, bunu birinci tekil şahıs olarak düzeltmesi gerektiğini söyledi. Ama o tarihte, bu oturup makaleyi baştan yazmak demekti. Hetherington, onun yerine adının yanına bir imza ekledi: Felis Domesticus Chester Willard. Yani, kedisi Willard. Böylelikle fizik öğreten kediyle tanıştık.
BİLİNEN İLK EV KEDİSİ
Kıbrıs’ta yaklaşık 9500 yıllık bir mezarı kazan Fransız arkeologlar, kedi iskeleti bulmuşlar. Yanında tahminen sahibinin de mezarının bulunmasıyla tarihin ilk ev kedisine ulaşmışlar.
ADI OLAN İLK KEDİ
O güne kadar genellikle “mau” yani “miyavlayan” diye adlandırılan kedilere, Firavun III. Tutmosis zamanında yaşamış bir kedi vesilesiyle ilk kez isim konulmuş: “Necmi” demişler. Yani “sevgili” ya da “yıldız”.
İLK İNTERNET FENOMENİ
Küçük bir internet firmasında ortak ve yönetici olan David Donna, 2002’de kaza geçiren kedi Frank’in tedavisi sürerken, o sırada yaptığı işi test etmek adına bir internet sitesi açtı. Sitede Frank’in hayat hikâyesini anlatacak ve devam eden tedavi sürecini aktaracaktı. Tedavi esnasında kedinin bir kafeste kalması gerekiyordu. Donna, canlı izlenmesi için iki de kamera yerleştirdi ve sıradışı bir ziyaretçi sayısına erişerek Yahoo! tarafından yılın en iyi sayfalardan biri olarak ilan edildi. Kedi mi? Sayfayı görenlerden birisi kedinin tedavisine yardımcı olup hayatını kurtardılar.
(Kaynak: Sam Stall-Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi, Can Yayınları)
NEWTON’IN BİLİNMEYEN KEŞFİ
Hayatımızı değiştiren Isaac Newton’ın, bilim haricinde gündelik hayatta yarattığı bir farklılık daha var: Çalışmaları sırasında sürekli eve girip çıkan kararsız kedisi, onun sürekli çalışma masasından kalkıp kapıyı açmasına neden oluyormuş. O da çözümü kapıya bir geçit açarak bulmuş. Kedi kapısı hayatımıza böyle girmiş.
WINSTON CHURCHILL VE KEDİ SEVGİSİ
Tarihin en büyük kedi fanatiklerinden biri olan Winston Churchill, kedilerinden birine sadece Kedi adını koymuş. Bir gün, “Kedi”ye bağırmış ve Kedi kaçmış. O da evin penceresine, “Kedi, eve dön, her şeyi affettim” yazılı kâğıt astırmış. Kedi gerçekten eve dönmüş ve Churchill onun kalbini kazanmak için çok çabalamış. Ama günümüze kadar gelen gelenek başka. Churchill ölmeden önceki son kedisi Jock olmuştu. Vasiyetinde, Chartwell’deki evini devlete bırakan Churchill bir koşul sunmuştu: Jock’un soyundan bir kedi mutlaka bu evde yaşamaya devam edecekti. Ve talebi uygulandı, hâlâ dedelerinin soyunu sürdüren ve adları Jock olan kediler bu evde dilediğince dolanıyor.
UZAYDAKİ İLK KEDİ: FELIX
Parisli sokak kedisi, 18 Ekim 1963’te Cezayir’deki Fransız üssünde Veronique AG1 sondaj roketine yerleştirildi ve atmosferin ötesine fırlatıldı. 200 küsür kilometre uzayın derinliklerinde yol alan kapsül sonra tekrar atmosfere girdi paraşütü açıldı ve yeryüzüne döndü. Felix’in uzay yolculuğu başarıyla tamamlandı.
AYASOFYA’NIN KEDİSİ İLGİ BEKLİYOR
AYASOFYA’nın ibadete açılmasıyla beraber ziyaretçilerin gözdesi Gli’nin durumunun ne olacağı merak konusuydu. Bir süre önce Gli rahatsızlandı ve tedavi altına alındı. 16 yaşındaki Gli, şimdi insanlardan ayrı bir odada tutulacak ve hayatına burada devam edecek. Maceralarını https://www.instagram.com/hagiasophiacat adresinden takip edebilirsiniz.
OKUR FOTOĞRAFI
KARŞINIZDA LAPİS
OKURUMUZ Ayşe Esin Ardalı, kedisi Lapis’in fotoğrafını, “Tatlı oğlumuz” notuyla iletti. Şu gözlere bakın! Sizden de bekliyoruz.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş