Uzun yaz tatilinin ardından ilk ders zili bugün çalıyor. 1.2 milyon öğretmen ve 20 milyonu aşkın öğrenci bugün ders başı yapacak. Okulöncesi, ilkokul 1, ortaokul 5 ve lise 9’uncu sınıflar ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ ile eğitime başlayacak.
#TatilMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘uyum haftası’nın başlaması nedeniyle ‘2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Öğretmenlerin Mesleki Çalışma Dönemi’ açılış konuşmasını EBA platformu üzerinden gerçekleştirdi. Bakan Tekin öğretmenlere ithafen yaptığı konuşmada Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin bilgiler verdi ve öğretmenlerden beklentilerini sıraladı.
#Uyum HaftasıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim- öğretim yılına ilişkin olarak hazırlık genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Genelgede, sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara da izin verilmeyeceği belirtildi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl eğitim öğretimde yapılacak iş ve işlemlere ilişkin tüm illere genelge gönderdi. Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. Afet bölgesindeki illerde ortaöğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin eğitime erişimlerinin üst seviyede sağlanabilmesi için ülke genelindeki okullara il veya ilçe nakil komisyonlarınca yerleştirilmeleri uygulamasına bu yıl da devam edilecek. Öte yandan ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek.
#OkulSınıf annesi uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kararla merak edilen konulardan biri oldu. MEB, zaman zaman tartışmaları da beraberinde getiren 'sınıf annesi' uygulamasını yasakladı. Valiliklere gönderilen yazıda, öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin pedagojik ilkelere aykırı olduğu ve eğitimin niteliğini bozabileceği vurgulanarak, valiliklere bu tür uygulamalara izin verilmemesi ve gerekli tedbirlerin alınması talimatı verildi. Peki sınıf annesi nedir? Sınıf annesi ne yapar, görevleri nelerdir? İşte ayrıntılar...
#Sınıf AnnesiOkullarımızdaki ‘sınıf annesi’ uygulamasının ortaya çıkış sebebi iyi niyetli. Ancak bazen bu görevi abartıp öğretmenin işine karışan annelerimiz de yok değil. Bazı sınıf anneleri öğretmenin işini kolaylaştırırken bazıları ise çocuklara ödev bile vermeye çalışıyor. Uzmanlar ise “Annenin sınıfta işi yoktur” diyor.
#Ömür KurtDaha önce Hürriyet’in de ‘Gerekli mi?’ diye gündeme getirdiği sınıf anneliği, bir öğrencinin sınıf annesiyle “Sanki dünyanın ağası, yok öyle bir şey” diyerek tartıştığı video ile yeniden gündeme geldi. Kimi küçük bir öğrencinin davranış şeklini ‘aşırı’ buldu, kimi yasal dayanağı olmayan sınıf anneliği uygulamasını eleştirdi. Öğrencilere ve öğretmenlere destek olması amacıyla uygulanan ‘sınıf anneliği’ni uzmanlara sorduk...
#Akdeniz ÜniversitesiBu haftaki konuğum, Bodrum’un gözbebeği Bitez’in muhtarı, evli ve iki çocuk annesi Seda Dönen Özgüçlü... Kendisini tanıştırırken, “Bitez muhtarı” diyorum. Bana, “Sen de Bodrum muhtarısın” diyorlar. “Ama o gerçekten muhtar” dediğimde yüzlerindeki ifadeye ikimiz de çok gülüyoruz.
#1- İlkokul çocuklarına destek olmak amacıyla ortaya çıkan ‘sınıf anneliği’ tartışılmaya başlandı. Özellikle devlet okullarının kalabalık sınıflarında görev yapan sınıf annelerinden bir kısmı, kendilerini rollerine iyice kaptırıp öğretmene parmak sallayacak konuma geldi. Yasal olmayan uygulamayla kimi öğretmene baskı kurmaya çalışıyor, kimi öğrencileri tembel, yaramaz diye damgalıyor. Kendi çocuğuna ayrıcalık isteyen bile var...
#ÖğretmenKimi torununu göremedi, kimi mezuniyetini… Kimi evlendi ama gelinlik giyemedi, kimi okula başladı ama sınıf arkadaşlarıyla tanışamadı… İlk kez yaşadıkları bu anların tadını çıkaramadılar. Hayatlarının dönüm noktalarını, belki de sadece bir kez yaşanacak anıları koronavirüs nedeniyle kaçıranlara sorduk, ne hissettiklerini anlattılar…
#GazetehaberleriSon yıllarda pek çok okulda ‘sınıf annesi’ uygulaması var. Temel amacı ‘öğretmenin işlerini kolaylaştırmak’ olan uygulama içinden çıkılmaz bir hal aldı. Çünkü bazı anneler bunu bir ‘görev’ gibi görüp; okul idaresine, öğretmene ve hatta öğrencilere bile müdahale eder hale geldi. Hatta öğrencilere ödev bile veren sınıf anneleri mevcut. Uygulamanın artılarını eksilerini Eğitim Danışmanı ve Pedagog Prof. Dr. Norma Razon ile konuştuk.
#Ömür KurtBağcılar’da bir ilkokulda sınıf öğretmeniyken 4. sınıfta okuyan öğrencisi B.N.K.‘ya cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılanan 37 yaşındaki S.K.’nın suçsuz olduğunu öne süren öğrenci velisi S.C., “Benim yanımdan geçerken yüksek sesle ‘Oh yalancılıkla içeri aldırdım ya!’ gibi bir şey söyledi. Bunu duyunca ben kızdım. Bunun üzerine B.N.K. üzerime yürüyüp hakaretlerde bulundu” dedi. Tanığı dinleyen B.N.K.’nın annesi H.K., “Yalan! Senin de çocuğun var, İstismarcıyı nasıl korursun!” diye tepki gösterdi.
#BacılarSon zamanlarda ilkokulda okuyan çocuğunun sınıfına girip çıkan, başkalarının çocuklarını azarlayan, hatta suçlayan, onları eliyle işaret eden 'anneler’ hızla artıyor. Özellikle de ilkokulda… Öğretmenler ve bazı veliler durumdan şikâyetçi. Peki, kendi çocuklarını korumak adına başka çocuklar üzerinde baskı kurmak doğru mu? Bir veli çocuğunun sınıfına girmeli mi? Bu durum çocukları nasıl etkiler? Uzman Psikolog Rabia Ünsaldı Köle ile konuştuk.
#Ömür KurtESENLER’deki Dr. İlhami Faydagör İlkokulu’nda, öğretmen Nadir D.’nin 8 ay önce öğrencisinin yüzüne kitapla vurduğu iddiasıyla 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı Bakırköy 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, Hakim Vijdane Bayram tarafından gizlilik kararı alınmadan basına kapalı yapıldı.
#ÖĞRETMEN