Annenin sınıfta ne işi var?

Son yıllarda pek çok okulda ‘sınıf annesi’ uygulaması var. Temel amacı ‘öğretmenin işlerini kolaylaştırmak’ olan uygulama içinden çıkılmaz bir hal aldı. Çünkü bazı anneler bunu bir ‘görev’ gibi görüp; okul idaresine, öğretmene ve hatta öğrencilere bile müdahale eder hale geldi. Hatta öğrencilere ödev bile veren sınıf anneleri mevcut. Uygulamanın artılarını eksilerini Eğitim Danışmanı ve Pedagog Prof. Dr. Norma Razon ile konuştuk.

Haberin Devamı

Sınıf annesi uygulaması doğru mu?

‘Sınıf annesi’ kavramı iyi tanımlanmış bir kavram değil. Her okul ‘sınıf annesi’ kavramını farklı yorumluyor, farklı uyguluyor. Bazı sınıflarda bir, bazı sınıflarda birden fazla ‘sınıf annesi’ olabiliyor. Bazı okullarda ‘sınıf annesi’ olmak demek, öğretmenin sağ kolu olmak demek. Kendisine sınıf öğretmeninin sağ kolu olarak gören ‘sınıf annesi’ her konuda öğretmene ve okul idaresine karışma hakkını kendinde görebiliyor. Dersin süresi, ödevin azlığı çokluğu, ders programının verimliliği hakkında fikir yürütebiliyor. İstediği gün ve saatte okulda dolaşabiliyor, uygun gördüğü zaman çocuğunun sınıfına girebiliyor.

Peki, dünyada örnekleri var mı?

Paris, New York, Ottawa, Chicago ve Boston’da farklı okul ve farklı sınıflarda misafir öğretim üyesi olarak bulundum. Buralarda hiç ‘sınıf annesi’ uygulamasına rastlamadım. Velilerin, birbirinden farklı konularda öğretmene destek olduğuna tanık oldum yalnızca…

Haberin Devamı

Annenin sınıfta ne işi var

Sınıf annesi tarafsız değildir. Çünkü sınıfta kendi çocuğu vardır ve ona yaklaşımı diğerlerinden farklı olacaktır. Bu durum sınıf düzenini nasıl etkiler?

Tanık olduğumuz ilginç şeyler var. Örneğin bir sınıf annesi “Çocuklar üşür bahçeye çıkarmayın” derken diğeri “Dışarı çıksınlar” diyebiliyor veya biri öğretmeni sert bulurken diğeri yumuşak bulabiliyor. Biri sınıf düzenini eleştirirken diğeri öğretmene övgüler yağdırabiliyor. Aynı şey çocuklara yaklaşımla da ilgili. Ayrıca elbette ki ‘sınıf annesi’ tarafsız olamaz. Sınıfta kavga eden çocuklardan biri kendi çocuğuysa haksız yere müdahale edebilir, başka bir çocuğu dışlayabilir. Bu da kutuplaşmalara yol açabilir.

Sınıf annesinin müdahaleleri diğer veliler arasında da sorun yaratabiliyor. Veliler, sınıf annesinin kararları sebebiyle tartışma yaşayabiliyor…

Hiçbir velinin, ‘sınıf annesi’ olsa da olmasa da öğretmene, okul idaresine, öğrencilere, programa, etkinliklere, teneffüslere müdahale etmeye hakkı yoktur. Sınıf annesi, okulun personeli değildir, okul kadrosunda değildir. Sınırlarını iyi bilmeli, öğretmene ya da öğrencilere destek vermek için orada bulunduğunu hatırlamalı, kendisine verilen görevleri yerine getirmelidir. Hepsi bu.

Haberin Devamı

Anne baba ve öğretmenlere önerileriniz neler peki?

Öğretmen sınıfın, idarecilerse okulun yöneticisi, yani kaptanıdır. Öğretmenin görevleri, sınıfa uygun bir program hazırlamak, ders ve ödevleri düzenlemek, öğrencilerini tanımaya çalışmak, öğrencilerin yeteneklerini ve yetersizliklerini dikkate almak, sınıf ve okul kurallarını çocuklara benimsetmektir. Öğrenciler arasında ayrım yapmamak, kararlı davranmak, sevecen ve disiplinli olmak öğretmenin ilkeleri olmalıdır. Bu noktada veliler ise sınırını bilmeli, öğretmenin sınıf içindeki görevlerine ve disiplinine müdahaleci olmamalıdır. ‘Sınıf annesi’ öğretmene ve yönetime karışmamalı, eğer uygulama varsa öğretim yılının başında ‘sınıf annesi’ seçilen kişi yılsonuna kadar bu görevde kalmamalı.

Haberin Devamı

GELECEĞİN DİLİ KODLAMA

Kodlama eğitimi neden çok önemli? Oyun tasarımcısı ve akademisyen Dr. Yavuz Samur ile konuştuk.

HADİ GİDELİM

Çocuk operası: Papagenolar

Mozart’ın en sevilen eserlerinden biri olan ‘Sihirli Flüt Operası’ndan ilham alınarak kurgulandı. Doğa ve insan sevgisinin işlendiği operada Sihirli Orman’da yaşayan tüm canlıların sevgiyle güzelleştiği anlatılıyor.

Yer: İstanbul-Zorlu PSM
Tarih:
Yarın
Saat: 12.00
Fiyat:
45 TL
Tel:
(0212) 912 37 76

Annenin sınıfta ne işi var

Şeker Portakalı

Jose Mauro De Vasconcelos’un dünyaca ünlü romanı Filiz Bozok’un uyarlamasıyla tiyatro sahnesinde.

Yer: Bursa-Orhangazi AKKM Salonu
Tarih:
Bugün
Saat:
12.00/14.00
Fiyat: 34 TL
Tel: (0224) 272 16 00

Haberin Devamı

Annenin sınıfta ne işi var

Moana ve Kırmızı Balık macerası

Oyun, birbirinden sevimli çizgi karakterleri bir araya getiriyor. Kırmızı Balık ve Moana, eğlenceli ve eğitici bir içerikle çocuklarla buluşuyor.

Yer: Kocaeli-Sabancı Kültür Merkezi
Tarih: Bugün
Saat:
13.00/16.00
Fiyat: 25 TL
Tel:
(0262) 322 44 04

 Annenin sınıfta ne işi var

Kar topu

Bu oyunda çocuklar gazeteci oluyor, Kutup Köyü’ne gidiyor. Mehmet Erbil’in yazıp yönettiği oyuna birbirinden şirin kuklalar eşlik ediyor.

Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Yarın
Saat:
14.00
Fiyat: 35 TL
Tel: (0216) 359 45 50

 Annenin sınıfta ne işi var

HAFTANIN KİTABI

Çocukların evren ve bilimle ilgili merak ettikleri pek çok sorunun yanıtı bu kitapta. ‘Gündüz Neden Aydınlık?’ çocuklar için hem yararlı hem de eğlenceli.

Haberin Devamı

Yayınevi: Büyülü Fener
Yazar: Reşit Canbeyli
Tür: Bilim
Sayfa:
44
Fiyatı: 16,50 TL

Annenin sınıfta ne işi var

Yazarın Tüm Yazıları