Şef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarAtların beslenme dengesi kurulurken dikkat edilmesi gerekir. Atların gıda grubu içesinde protein, vitamin ve mineral bulunmalıdır. Atların temel beslenme alışkanlığı ise kaba yem olmaktadır. Fakat atlar antrenman yapan ve enerjiye ihtiyaç duyan hayvanlardır. Bu nedenle kaba yem yeterli olmamaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#At Ne Yer?"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlıkİç harcına karabuğday ve kuşüzümü eklediğim sarmasını da çok seviyorum, Asya usulü hazırladığım turşusunu da... Bol vitamin içeren beyaz lahanayı kış aylarında bol bol yiyorum. Bazen tekerlek şeklinde dilimleyip sosa buladıktan sonra fırında pişiriyorum, bazen de kiviyle birlikte smoothie’sini yapıyorum. Beyaz lahanalı nefis tariflerim var.
#LahanaKefir sağlığa faydalı olsa da tüketmemesi gereken kişiler de vardır. Laktozlu bir içecek olmasından dolayı laktoz intoleransı olan kişilere kefir içmeleri önerilmez. Bununla beraber midesi çok dolu olan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Bu nedenle kefirin herhangi bir öğünün üzerine değil ayrı bir öğün olarak önerilmesi gerekir. Kefiri kimlerin içemeyeceği ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kefiri Kimler İçemezMercimek yemeği, Türk kültüründe en sevilen yemekler arasında yer almaktadır. Ancak gaz yapıcı ve şişirtici özellikleri nedeniyle, dikkat edilmesi gerekmektedir. Sizler için mercimek yemeği gaz yapar mı? Mercimek yemeği gaz yapmaması için ne yapılır detayları ile derledik.
Dünya çapında en sevilen ve tercih edilen meyve türleri içerisinde ananas gelir. Tropikal bir meyve olması ile beraber ayrıca gaz yapıp yapmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, ananas gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Bebeklerde ve emziren annede) detayları ile derledik.
Günümüz insanının modern yaşamında ne yazık ki doğa çok az yer tutmaktadır. Genellikle şehir hayatının yoğun temposunda, kapalı mekanlarda geçen bu yaşamı sahiplenilecek bir evcil hayvanla renklendirmek pek çok kişinin arzusu olmaktadır. Öncelikle yaşam alanlarının buna elverişli olmasına bakılırken ikinci sırada da can dostlarının bakım ve beslenmesi konusunda bilgilenmek gelmektedir. Köpek ve kediler en fazla tercih edilen ev hayvanlarıdır. Bu bağlamda kedilerin beslenmesi merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız kediler peynir yer mi, kediler krem peynir yiyebilir mi, kediler kaşar, beyaz ya da üçgen peynir yiyebilir mi, kediler küflü ve bozuk peynir yiyebilir mi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#KediGalatasaray, UEFA Avrupa Ligi E Grubu'ndaki son maçında yarın Lazio'ya konuk olacak. Galatasaray'da Fatih Terim, bugün kontrolden geçtikten sonra Lazio maçı için İtalya'ya gitti. Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Terim takımdan ayrı olarak İstanbul Havalimanı VIP Terminali'ni kullanarak kafileye katıldı.
#GalatasarayÜlkemiz farklı bitki örtüsü, değişik ot türleri ile şifa kaynağı sunmaktadır. Otların pek çoğunun faydası hatta ismi bile bilinmemektedir. Oysa doğru ellerde pek çok ot mutfaklarda birer sağlık yiyeceği haline dönüşmektedir. Tirşik otu da adı pek durulmayan otlar arasında yer almaktadır. Her yörede bu ota verilen isim değişebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tirşik OtuKara Halile bitkisi son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Fakat ilk olarak belirtmek gerekiyor ki, sağlığınızı iyileştirebileceği iddialarını destekleyen klinik deneylerin eksikliği vardır. Peki, Kara Halile nedir, sağlığınız için ne gibi faydalar sunar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kara Halile Nedir?GAPS diyeti, bireylerin tahılları ve tahıl ürünlerini, pastörize süt ürünlerini, nişastalı sebzeleri ve rafine karbonhidratları kesmelerini gerektiren sıkı bir eliminasyon diyeti olarak tanımlanabilir. GAPS diyeti ile ilgili detayları Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç kaleme aldı.
#SağlıkMersin'in Mezitli ilçesinde yaşayan Şebnem Söğüt (48), 5,5 yıl önce sindirim problemi yaşayan 7 yaşındaki kızı Deniz için çavdar unundan ekşi mayayla ekmek üretmeye başladı. Sögüt, çevresindekilerin beğenmesi üzerine üretici pazarında satmaya başladığı ekmeklerini, fırın açıp gelir kapısına dönüştürdü
#MersinHer 5 bebekten 1'ini etkileyen kolik ağlamalarının gaz sıkışmasından kaynaklanmadığını belirten Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, "Kolik ağlamalarına neyin sebep olduğu net olarak bilinmiyor. Bazı çalışmalar kolik ve bebek migreni arasında bir bağlantı bulmuştur ve daha ileri çalışmalar bu ilişkiyi araştırmaktadır. Fakat annenin sigara içmesi veya hamilelik sırasında sigara kullanımına devam etmesi bebeklerin kolik olma riskini arttırdığı kanıtlanmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın‘Ne Yiyeceğimi Şaşırdım’ bir doktorla bir iletişimcinin ortak rahatsızlıkları vesilesiyle ortaya çıkan bir kitap. Kitapta besinlerin temel özellikleri anlatılıyor; yediklerimizin beyin sağlığı ve kronik enflamasyondaki rollerinden bahsediliyor. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkılarak okura birbirinden lezzetli tarifler de veriliyor...
#BeslenmeGeçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde adından sıkça söz ettiren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. En son oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromuna yakalandığını açıklaması üzerine oldukça merak edilen bu hastalık hakkında Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, önemli bilgiler veriyor.
#Geçirgen Bağırsak SendromuTürkiye'nin önde gelen mantar uzmanlarından mikolog Jilber Barutçiyan, vatandaşları zehirleyici etkisi olan mantarlara karşı uyardı. Zehirli mantarların hiçbirinin panzehrinin bulunmadığını ifade eden Barutçiyan, yenilebilir mantarların bilimsel olarak kanıtlanmış ve tanımlanmış olması gerektiğini söyledi.
#İstanbulHer 5 bebekten birini etkileyen kolik ağlamalarının gaz sıkışmasından kaynaklanmadığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın “Kolik ağlamalarına neyin sebep olduğu net olarak bilinmiyor. Bazı çalışmalar kolik ve bebek migreni arasında bir bağlantı bulmuştur ve daha ileri çalışmalar bu ilişkiyi araştırmaktadır. Fakat annenin sigara içmesi veya hamilelik sırasında sigara kullanımına devam etmesi bebeklerin kolik olma riskini arttırdığı kanıtlanmıştır” dedi.
#Bebek“Kurban Bayramı” denilince akla ilk gelenlerden biri de birbirinden lezzetli yemeklerle hazırlanmış göz alıcı sofralar oluyor. Ancak bayramı bayram tadında ve sağlıklı geçirmek için bazı beslenme kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde pek çok sağlık sorunuyla karşılaşılabiliyor.
#Kurban BayramıKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#Balık