Sindirim haberleri sayfasında Sindirim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8588 Sindirim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlıkla ilgili konular insanlar tarafından her zaman ilgiyle takip edilmektedir. Bilhassa kadınların gebelik ve gebelik süreci hakkındaki sağlık sorunları ön plana çıkmaktadır. Vücutta gelişmekte olan yeni bir canlı ve gebe anne adayının sağlık durumu yakından takip edilmektedir. Gebelikle konusunda akla çok soru gelmektedir, dış gebelik, erken doğum, düşük ve benzeri kavramlar çok bilinen kavramlardır. Fakat yerleşme kanaması gibi daha az duyulan konular da elbette merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız yerleşme kanaması nasıl olmaktadır, yerleşme kanaması nasıl geçer, yerleşme kanamasında karın ağrısı olur mu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Yerleşme Kanaması"Hazımsızlık, ishal, kabızlık, reflü ve gastrit gibi rahatsızlıkların yanı sıra ülseratif kolit, pankreatit, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, kanser türleri de sindirim sistemi hastalıklarından bazılarıdır. Sindirim sistemi hastalıkları tedavi edilmezse mide ve kolon kanserine neden olabilir." diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SindirimSindirim sistemi sağlığı için olmazsa olmaz lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenler, kandaki şeker seviyesini kontrol eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra İncekara, gün içinde tüketilmesi tavsiye edilen ortalama lif miktarının yetişkinler için 25 – 30 gram olduğunu söyledi, lifli gıdaların sağlığımıza faydalarını sıraladı.
#Lifli BesinlerBirçoğumuz yediğimiz yiyeceklerin besin değerlerine bakmadığı gibi kolay sindirilip sindirilemeyeceğine de dikkat etmiyoruz. Oysa sindirilmesi zor yiyecekler birçok mide ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Fakat bol lifli ve sindirilmesi kolay yiyecekler hem bizi tok tutar hem de midemizi rahatlatır. İşte sindirilmesi kolay besinler...
#BeslenmeKış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklarda artış yaşanırken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Özkılıç, bebekler ve çocuklarda kemik suyu ile yapılmış çorbanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sindirimi kolaylaştırdığını ve uyumaya yardımcı olduğunu bildirdi.
#BebekKırmızı et, insan sağlığı açısından oldukça önemli bir besin kaynağı. Bunun yanı sıra, sindirim sistemi için kolay parçalanabilen bir besin de değil. Canlıların sindirim sistemi birbirinden oldukça farklı. Bu farklıların sebepleri beslenme şekliniz veya doğuştan gelen bir sorun olabilir. Kırmızı et de sindirim sistemini zorlayan ama kemik, kas, kan sağlığı, hafıza kuvvetlendirme, enerji verme gibi sayılamayacak birçok faydası var. Peki, eti sindirememe belirtileri nelerdir?
#Et TüketimiYılbaşı akşamında menüler ne kadar zengin ve kalorili yiyeceklerle planlanmış olursa, kilo ve mide problemleri de o kadar kaçınılmaz oluyor. Yılbaşında doğru besinleri uygun ölçülerde tercih etmek seneye sağlıklı bir başlangıç yapılmasını sağlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Nazlı, yeni yıl akşamı için beslenme önerilerinde bulundu.
#YılbaşıEn iyi protein kaynaklarından biri olan et, ihtiyaçtan fazla tüketildiğinde beklenmedik problemlere neden oluyor. İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, gereğinden fazla et tüketmenin sindirim sistemi şikayetlerinden eklem ağrılarına kadar birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olabildiğini dikkat çekiyor.
#EtAdana'da endoskopi operasyonu sırasında komplikasyon oluşan gazeteci Meral Kara Delen, hayatını kaybetti. İddiaya göre Meral Kara Delen'in işlem sırasında bağırsağı delindi. Septik şoka giren kadın hemen ameliyata alındı ve delinen bağırsağı dikildi. Yoğun bakıma alınan Kara Delen, maalesef hayatını kaybetti. Bu olay, endoskopi yaptırması gereken pek çok insanın işlemden korkmasına ve tedirgin olmasına yol açtı. Biz de endoskopi işleminin aşamalarını, olası komplikasyon risklerini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral ile konuştuk.
#Endoskopiİngiltere Essex’te yaşayan Gill Nibbs, 55 yaşında gayet sağlıklı bir kadındı. Son zamanlarda sık tuvalete çıkmaya, kilo kaybetmeye ve sırt ağrılarından şikâyet etmeye başladı. Bu semptomlar doktorlar tarafından diyabete bağlandı ama Gill, bir süre sonra pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Annesini kaybeden kızı Lucy, ölümcül pankreas kanserinin hayati uyarı işaretleri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istiyor.
#KanserSağlık Bakanlığı, sarı serumun hekim kararı ile eğitimli sağlık personeli tarafından, uygun sağlık kurumu koşullarında ve gerekli görülen hallerde verilebileceğini bildirdi. Sarı serumun depresyon, uyku bozuklukları ve sindirim sistemi bozukluklarına yol açabildiği, hızlı verildiğinde tansiyon düşmesine, bilinç bozulmasına hatta bayılmaya yol açabildiği belirtildi.
#Sağlık Bakanlığıİtalya'da en yaşlısı 114 yaşında olan gönüllülerin bağırsak bakterilerini analiz eden bir araştırma kapsamında 100 yaşına kadar yaşayan insanlar inceledi ve bu asırlık insanların bağırsaklarında dört tür bakterinin bol miktarda bulunduğunu keşfedildi. Bu bakterilere 'Uzun Ömrün Dört Atlısı' deniyor ve onları çoğaltılabilmek mümkün. Peki bunun için ne yiyip içelim? İşte o ilginç araştırmanın detayları ve uzun yaşamın sırları...
#SağlıkYeni araştırmalar, karaciğerin kritik işlevlerine rağmen birçok kişinin karaciğer fonksiyonlarında bozukluk yaşadığını ve bunun farkında olmadığını gösteriyor. Özellikle karaciğer kanseri vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Hastalık son 20 yılda 81 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı ve bu sayının 2040 yılına kadar yüzde 10 daha artması bekleniyor. Uzmanlar ise bu durumu ‘sessiz salgın’ olarak tanımlıyor. Peki, bu tehlikenin ardında yatan sebepler neler?
#SağlıkUzun süre bilgisayar başında hareketsiz çalışmak ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre, geçmiş yıllarda sağlık sorunları daha çok ağır fiziksel aktivitede bulunan mavi yakalılarda görülürken, bugün bilgisayar başında çalışanlar risk grubunda. Özellikle evden çalışanların hareketsizliğin yanında bir de beslenme noktasında hatalar yaptığını belirten uzmanlar, çalışma alanının düzenine, dinlenme molalarına, hareket etmenin önemine ve dengeli beslenmeye vurgu yapıyor.
#ÇalışanSosyal medyada “Yatmadan şunu iç”, “Sabah kalkar kalkmaz şu karışımları ye” gibi onlarca sağlıklı yaşam tavsiyesi sürekli ekranımıza düşüyor, ayrıca bir bakıyoruz ki herkesin de bu tavsiyelerle ilgili bir fikri mutlaka var. Ancak bunları sorgulamadan, uzmana danışmadan uygulamamak gerekiyor. Çünkü bize iyi gelmesi, başkasında da aynı etkiyi yapacağı anlamına gelmiyor. Hatta çok zararlı bile olabilir.
#SağlıkAnkara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
#K VitaminiBir kök sebze olan kırmızı pancar aslında tam bir sağlık deposu. Adeta doğanın bize sunduğu bir altın madeni. Düzenli tüketildiğinde hem enerjinizi arttırır hem de pek çok hastalığa karşı koruyucu kalkan oluşturur. Peki, bu mucizevi sebzeyi neden daha fazla tüketmiyoruz? Pancarın bilinmeyen dünyasına birlikte göz atalım ve onun neden sofralarımızın baş tacı olması gerektiğini 7 maddede keşfedelim.
#Dr. Ayça KayaSosyal medyada bugüne kadar pek çok farklı takviye popüler oldu. Çoğu zaman bu popüler takviyelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı tartışmalı bir konu olarak belirsizliğini korusa da öyle bir tanesi var ki etkileri sağlam çalışmalarla kanıtlanmış bir takviye olarak karşımızda. Karnıyarık otu takviyesi (Psyllium) ile ilgili yapılan çalışmalar, bu takviyenin sayısız faydasına dikkat çekiyor.
#Karnıyarık OtuHayatın temposu hızlandıkça kaygı hepimizin hayatının bir parçası oldu ancak onun kontrolü ele geçirmesine izin vermek zorunda değiliz. Kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, onunla başa çıkmanın etkili yolları mevcut. İşte bu süreci kolaylaştırabilecek bazı öneriler.
#KaygıyıGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkÇokyönlülüğü, etkileyici derecede uzun raf ömrü ve ekonomik oluşuyla lahana, kış mutfaklarının başkahramanı. Ancak kimilerince sosyal medyada ‘en sevilmeyen sebze’ ilan edilmişliği de var. Yalnız yaşayanlar ve küçük aileler için bitirmek sorun olabiliyor. Bütün bu önyargıları bir kenara bırakın ve bu mütevazı sebzeyle yapılabilecek haşlama, soteleme, ızgara gibi birçok farklı yöntemden birkaçını hafta boyu değerlendirmeyi deneyin.
#LahanaSon aylarda özellikle sabahları aç karnına kereviz sapı suyu içme trendi dünya genelinde popülerlik kazandı. Bu uygulamanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri hakkında çeşitli iddialar olsa da bilimsel araştırmalar sınırlı. Hem literatürde öne çıkan çalışmaları hem de maksimum fayda alabilecek şekilde hazırlayabileceğiniz kereviz suyu tariflerimi yazdım.
#KerevizHazır olun, önümüzdeki yıllarda sıklıkla duyup market raflarında arayacağınız yeni bir akımın kapısı aralandı. Süper besinler ve fonksiyonel gıdalardan sonra yeni bir terim hayatımıza girdi; faydası yükseltilmiş gıdalar. Bu terimi dünya literatürüne kazandıransa beslenme uzmanı Dilara Koçak ile gıda mühendisi Hüseyin Şirin’in yarattığı The Good Wild markası.
#Süper BesinBugüne kadar yapılan pek çok araştırma denizden soframıza gelen deniz ürünlerinde mikroplastik tehlikesine dikkat çekti. ABD’da yapılan yeni bir araştırma kapsamında 1800'den fazla deniz canlısı incelendi ve örneklerin yüzde 99'unda mikroplastikler bulundu. Peki en çok hangi balık türünde mikroplastik var? Ülkemizde durum ne? Hangi balık türleri daha riskli? Sağlığımızı nasıl etkiliyor?
#MikroplastikHava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte kış mevsiminde kapalı alanlarda geçirdiğimiz süre artıyor. Bu da virüslerin yayılma riskini yükseltiyor ve koronavirüs, influenza, adenovirüs, rsv, beta virüsü gibi bulaşıcı pek çok hastalık kış aylarında kapımızı çalıyor. Bu virüsler kapalı ortamda hava yoluyla, damalcık yoluyla ve yakın temas ile bulaşıyor ancak öyle bir virüs var ki kıyafetlerde bile bir aya kadar sessizce gizlenebiliyor ve son derece bulaşıcı… Bu virüsün adı Noravirüs… Her yıl tahmini 3,7 milyon kişi norovirüse yakalanırken, dünya genelinde bu virüs nedeniyle 200 bine yakın ölüm gerçekleşiyor.
#NorovirüsSon zamanlarda hindiba bitkisini çok sık duymaya başladık. 'Sağlıklı çikolata' olarak da adlandırılan protein barların içinde sıklıkla karşımıza çıkan hindiba, şimdi de kahveye bir alternatif olarak yaygınlaşıyor. Hindiba kahvesi, kafeinsiz olmasıyla filtre kahveden ayrılıyor ve bu sebeple ‘daha sağlıklı’ olabileceği iddia ediliyor. Peki gerçekten öyle mi? Hindiba kahvesi, filtre kahveyi tahtından edebilir mi?
#HindibaAkne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarına iyi gelen aynı zamanda sindirim sorunlarını gideren ve sindirim sağlığını destekleyen çörek otunun faydaları anlatmakla bitmez. Beslenme ve Diyet bölümünden Diyetisyen Selin Yavuz çörek otunun bilinmeyen birçok faydasını anlattı.
#ÇörekotuGünlük hayatımızda sıkça kullandığımız ve yaşamımızı kolaylaştıran pek çok ürünün, mikroplastikler ile dolu olduğu tespit edildi. Araştırmalar, mikroplastiklerin DNA hasarı ve kanser gibi sağlığımıza olumsuz etkilerini ortaya çıkartırken tüketmekten kaçınmamız gereken ürünler sıralandı.
#Mikroplastik