Sindirim haberleri sayfasında Sindirim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8578 Sindirim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlıkla ilgili konular insanlar tarafından her zaman ilgiyle takip edilmektedir. Bilhassa kadınların gebelik ve gebelik süreci hakkındaki sağlık sorunları ön plana çıkmaktadır. Vücutta gelişmekte olan yeni bir canlı ve gebe anne adayının sağlık durumu yakından takip edilmektedir. Gebelikle konusunda akla çok soru gelmektedir, dış gebelik, erken doğum, düşük ve benzeri kavramlar çok bilinen kavramlardır. Fakat yerleşme kanaması gibi daha az duyulan konular da elbette merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız yerleşme kanaması nasıl olmaktadır, yerleşme kanaması nasıl geçer, yerleşme kanamasında karın ağrısı olur mu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Yerleşme Kanaması"Hazımsızlık, ishal, kabızlık, reflü ve gastrit gibi rahatsızlıkların yanı sıra ülseratif kolit, pankreatit, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, kanser türleri de sindirim sistemi hastalıklarından bazılarıdır. Sindirim sistemi hastalıkları tedavi edilmezse mide ve kolon kanserine neden olabilir." diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SindirimSindirim sistemi sağlığı için olmazsa olmaz lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenler, kandaki şeker seviyesini kontrol eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra İncekara, gün içinde tüketilmesi tavsiye edilen ortalama lif miktarının yetişkinler için 25 – 30 gram olduğunu söyledi, lifli gıdaların sağlığımıza faydalarını sıraladı.
#Lifli BesinlerBirçoğumuz yediğimiz yiyeceklerin besin değerlerine bakmadığı gibi kolay sindirilip sindirilemeyeceğine de dikkat etmiyoruz. Oysa sindirilmesi zor yiyecekler birçok mide ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Fakat bol lifli ve sindirilmesi kolay yiyecekler hem bizi tok tutar hem de midemizi rahatlatır. İşte sindirilmesi kolay besinler...
#BeslenmeKış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklarda artış yaşanırken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Özkılıç, bebekler ve çocuklarda kemik suyu ile yapılmış çorbanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sindirimi kolaylaştırdığını ve uyumaya yardımcı olduğunu bildirdi.
#BebekKırmızı et, insan sağlığı açısından oldukça önemli bir besin kaynağı. Bunun yanı sıra, sindirim sistemi için kolay parçalanabilen bir besin de değil. Canlıların sindirim sistemi birbirinden oldukça farklı. Bu farklıların sebepleri beslenme şekliniz veya doğuştan gelen bir sorun olabilir. Kırmızı et de sindirim sistemini zorlayan ama kemik, kas, kan sağlığı, hafıza kuvvetlendirme, enerji verme gibi sayılamayacak birçok faydası var. Peki, eti sindirememe belirtileri nelerdir?
#Et TüketimiYılbaşı akşamında menüler ne kadar zengin ve kalorili yiyeceklerle planlanmış olursa, kilo ve mide problemleri de o kadar kaçınılmaz oluyor. Yılbaşında doğru besinleri uygun ölçülerde tercih etmek seneye sağlıklı bir başlangıç yapılmasını sağlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Nazlı, yeni yıl akşamı için beslenme önerilerinde bulundu.
#YılbaşıEn iyi protein kaynaklarından biri olan et, ihtiyaçtan fazla tüketildiğinde beklenmedik problemlere neden oluyor. İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, gereğinden fazla et tüketmenin sindirim sistemi şikayetlerinden eklem ağrılarına kadar birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olabildiğini dikkat çekiyor.
#EtAnkara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
#K VitaminiBir kök sebze olan kırmızı pancar aslında tam bir sağlık deposu. Adeta doğanın bize sunduğu bir altın madeni. Düzenli tüketildiğinde hem enerjinizi arttırır hem de pek çok hastalığa karşı koruyucu kalkan oluşturur. Peki, bu mucizevi sebzeyi neden daha fazla tüketmiyoruz? Pancarın bilinmeyen dünyasına birlikte göz atalım ve onun neden sofralarımızın baş tacı olması gerektiğini 7 maddede keşfedelim.
#Dr. Ayça KayaSosyal medyada bugüne kadar pek çok farklı takviye popüler oldu. Çoğu zaman bu popüler takviyelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı tartışmalı bir konu olarak belirsizliğini korusa da öyle bir tanesi var ki etkileri sağlam çalışmalarla kanıtlanmış bir takviye olarak karşımızda. Karnıyarık otu takviyesi (Psyllium) ile ilgili yapılan çalışmalar, bu takviyenin sayısız faydasına dikkat çekiyor.
#Karnıyarık OtuHayatın temposu hızlandıkça kaygı hepimizin hayatının bir parçası oldu ancak onun kontrolü ele geçirmesine izin vermek zorunda değiliz. Kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, onunla başa çıkmanın etkili yolları mevcut. İşte bu süreci kolaylaştırabilecek bazı öneriler.
#KaygıyıGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkÇokyönlülüğü, etkileyici derecede uzun raf ömrü ve ekonomik oluşuyla lahana, kış mutfaklarının başkahramanı. Ancak kimilerince sosyal medyada ‘en sevilmeyen sebze’ ilan edilmişliği de var. Yalnız yaşayanlar ve küçük aileler için bitirmek sorun olabiliyor. Bütün bu önyargıları bir kenara bırakın ve bu mütevazı sebzeyle yapılabilecek haşlama, soteleme, ızgara gibi birçok farklı yöntemden birkaçını hafta boyu değerlendirmeyi deneyin.
#LahanaSon aylarda özellikle sabahları aç karnına kereviz sapı suyu içme trendi dünya genelinde popülerlik kazandı. Bu uygulamanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri hakkında çeşitli iddialar olsa da bilimsel araştırmalar sınırlı. Hem literatürde öne çıkan çalışmaları hem de maksimum fayda alabilecek şekilde hazırlayabileceğiniz kereviz suyu tariflerimi yazdım.
#KerevizHazır olun, önümüzdeki yıllarda sıklıkla duyup market raflarında arayacağınız yeni bir akımın kapısı aralandı. Süper besinler ve fonksiyonel gıdalardan sonra yeni bir terim hayatımıza girdi; faydası yükseltilmiş gıdalar. Bu terimi dünya literatürüne kazandıransa beslenme uzmanı Dilara Koçak ile gıda mühendisi Hüseyin Şirin’in yarattığı The Good Wild markası.
#Süper BesinBugüne kadar yapılan pek çok araştırma denizden soframıza gelen deniz ürünlerinde mikroplastik tehlikesine dikkat çekti. ABD’da yapılan yeni bir araştırma kapsamında 1800'den fazla deniz canlısı incelendi ve örneklerin yüzde 99'unda mikroplastikler bulundu. Peki en çok hangi balık türünde mikroplastik var? Ülkemizde durum ne? Hangi balık türleri daha riskli? Sağlığımızı nasıl etkiliyor?
#MikroplastikHava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte kış mevsiminde kapalı alanlarda geçirdiğimiz süre artıyor. Bu da virüslerin yayılma riskini yükseltiyor ve koronavirüs, influenza, adenovirüs, rsv, beta virüsü gibi bulaşıcı pek çok hastalık kış aylarında kapımızı çalıyor. Bu virüsler kapalı ortamda hava yoluyla, damalcık yoluyla ve yakın temas ile bulaşıyor ancak öyle bir virüs var ki kıyafetlerde bile bir aya kadar sessizce gizlenebiliyor ve son derece bulaşıcı… Bu virüsün adı Noravirüs… Her yıl tahmini 3,7 milyon kişi norovirüse yakalanırken, dünya genelinde bu virüs nedeniyle 200 bine yakın ölüm gerçekleşiyor.
#NorovirüsSon zamanlarda hindiba bitkisini çok sık duymaya başladık. 'Sağlıklı çikolata' olarak da adlandırılan protein barların içinde sıklıkla karşımıza çıkan hindiba, şimdi de kahveye bir alternatif olarak yaygınlaşıyor. Hindiba kahvesi, kafeinsiz olmasıyla filtre kahveden ayrılıyor ve bu sebeple ‘daha sağlıklı’ olabileceği iddia ediliyor. Peki gerçekten öyle mi? Hindiba kahvesi, filtre kahveyi tahtından edebilir mi?
#HindibaAkne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarına iyi gelen aynı zamanda sindirim sorunlarını gideren ve sindirim sağlığını destekleyen çörek otunun faydaları anlatmakla bitmez. Beslenme ve Diyet bölümünden Diyetisyen Selin Yavuz çörek otunun bilinmeyen birçok faydasını anlattı.
#ÇörekotuGünlük hayatımızda sıkça kullandığımız ve yaşamımızı kolaylaştıran pek çok ürünün, mikroplastikler ile dolu olduğu tespit edildi. Araştırmalar, mikroplastiklerin DNA hasarı ve kanser gibi sağlığımıza olumsuz etkilerini ortaya çıkartırken tüketmekten kaçınmamız gereken ürünler sıralandı.
#MikroplastikHenüz 28 yaşında ama yumurtalık kanseri ile mücadele ediyor. Sophie Casey, yaşadığı semptonları regl dönemi şişkinliği sandı.Belirtiler daha önemsiz olan IBS gibi bağırsak hastalıklarını taklit ettiği için hastalığının nedeni anlaşılmadı. Sophie’nın hastalığına geç teşhis konulduğu için tümör bağırsaklarına da yayıldı. Genç kadın ve ailesi güzel anılar biriktirmek ve kanser konusunda farkındalık yaratmak için bağış topluyor.
#Kanser“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
#Kistik FibrozisKış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için kırmızı renkli besinler tam bir şifa deposu! Sofralarımızda tükettiğimiz bu şifa deposu besinler neler ve onları tüketirken faydalarından nasıl yararlanabiliriz? İşte bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Sağlıklı Yaşam2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkKıvamının, şekerinin ve lezzetinin tutturulması zor olan tatlıların başında gelen kabak tatlısı, hafifliğiyle damak çatlatıyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sorunu da yaşatmayan bu tatlı, üzerine dökülen tahinle birlikte çok başka bir boyuta ulaşılıyor. Kimilerinin kireçte beklettiği kabak tatlısını biz hiç bekletmeden direkt şekerle beraber pişirdik. Şerbetli değil de sanki kabağın kendi balıymış gibi bir kıvama sahip olan tahinli kabak tatlısı tarifimizi öğrendikten sonra herkesten sır gibi saklayacağınıza eminiz.
#Kabak Tatlısı