Önceki gün açıklanan YKS yerleştirme sonuçlarına göre gençlerin meslek tercihleri değişti. Uzmanlar bu yılı, doluluğun en yüksek olduğu yerleştirme süreci olarak tanımlarken bilgisayar ve teknolojiye dayalı mühendisliklerde yükseliş olduğunu söylüyor. Tıp fakültelerinin ise cazibesini yitirdiği belirtiliyor.
#YKSYKS’de sınav maratonu sona erdi. Şimdi adaylar 20 Temmuz’da açıklanacak sonuçları bekliyor. Zira ardından tercih maratonu başlayacak. Uzmanlarsa uyarıyor: “Tercih dönemi kısa sürecek. Bu yıl ortalamalar ve rekabet artacak. Sonuçlar açıklanmadan önce istediğiniz bölümü ve üniversiteyi iyi araştırın.” İşte uzmanların tercih öngörüleri ve önerileri...
#YKSBu yıl ilk kez barajsız uygulanacak olan ve sınav süresi 30 dakika uzatılan YKS’de geri sayım başladı. 3 milyon 243 bin başvuruyla rekor kıran YKS öncesi Eğitim ve Sınav Uzmanı Salim Ünsal, adayların son haftada yapması gerekenleri ‘son dakika ince ayarları’ diyerek 10 maddede sıraladı.
#YKSCan Gürses Kimdir? 2001 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik ve Matematik bölümlerinden çift ana dal yaparak mezun olan Can Gürses, 2014’ün Temmuz ayında sınava hazırlık süreçlerini dijital ortama taşıyan ve her kullanıcıya göre kişiselleştiren Sınav Uzmanı uygulamasını hayata geçirdi. Hâlihazırda Sınav Uzmanı şirketinin kurucu ortağıdır.
#Can GürsesTürk mühendisler, sınavlara hazırlıkta kişinin akıllı cep telefonu ve tabletler üzerinden seviyesini belirleyen ve buna uygun bir öğrenme haritası çıkarıp her aşamada bu seviyeye göre otomatik olarak sorular sorabilen "yapay zekalı" yazılım geliştirdi. Türk bilgisayar mühendislerinin yazılımı, ABD'li ve İngiliz yatırımcıların desteğiyle kullanıma sunuldu.
Yozgatlı ‘misafir işçi’ torunu Dr. Mehmet Atila. İlkokul müdürü “Sen başaramazsın” diyerek onu meslek eğitimi yapanların gittiği ‘Hauptschule’ye göndermek istedi. Ailesi buna itiraz etti. Mehmet de müdürü dinlemedi. Karşılaştığı ayrımcılığa, dışlamalara, ön yargılara aldırış etmeden tüm zorlukları aştı ve sonunda plastik cerrahi uzmanı oldu. Doktor olduktan sonra da mücadeleyi bırakmadı. 2011’den bu yana her yıl belli süreliğine Afrika ülkelerine giderek yaşam sevinçlerini kaybeden çocukları ücretsiz ameliyat etti. Afrikalı çocukları yaşama bağlayan ‘Türk kurtarıcı’ oldu.
#AlmanyaOkulların açılmasıyla, 8 ve 12’nci sınıf öğrencileri için kritik sene de başladı. İyi bir lise hayali kuran 8’inci sınıf öğrencilerinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava, iyi bir üniversiteyi hedefleyen 12’nci sınıfların ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ye hazırlık için yaklaşık 8 ay zamanları var. Peki hedefe giden yolda doğru çalışma planları nasıl yapılmalı, tempo ne zaman artırılmalı? Uzmanlara sorduk...
#LGSMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın tarihini henüz açıklamamış olsa da iyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler çalışmaya çoktan başladı. Ancak sınava hazırlık maliyeti bu yıl geçen yıla göre iki kat arttı. Geçtiğimiz yıl 200- 250 TL’ye alınabilen yardımcı test kitabının maliyeti bu yıl 500 TL’yi aşıyor. Ayrıca özel ders, çevrim içi eğitim platformları deneme sınavları derken maliyet giderek yükseliyor.
#MEBFETÖ elebaşı Fetullah Gülen devleti ele geçirme planını yıllarca sinsice yürüttü, devlete sızdı. Ergenekon’dan Balyoz’a, örgüt üyesi kamu görevlileriyle kumpaslar kurdu. Masum insanları yıllarca cezaevinde tuttu, pek çok ölüme neden oldu. Suikast emirleri verdi, en son 15 Temmuz’da üniformalı örgüt üyelerini millete karşı kullandı.
#FETÖEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkeBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılan bazı adayların, lise diploma notları ile sınavda aldıkları puanlar arasında dikkat çekici farklar vardı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın hazırladığı istatistiğe göre sınavdan 150 gibi düşük bir puan almış bir adayın lise diploma notu 65 seviyesinde olabiliyordu. Ünsal, “1 puanın bile önemli olduğu bir sistemde diploma notlarının bu kadar yüksek verilmiş olması Ortaöğretim Başarı Puanı’nda (OBP) bir adaletsizlik olduğu duygusunu da beraberinde getiriyor” dedi.
#YKSLGS’de fen bilimleri sorusunun mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu. Yeni puanlarıyla üst tercihlerine yerleşebilecek durumda olan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanındı.
#SinopLGS’de fen bilimleri sorusunun mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), puanların yeniden hesplandığını duyurdu. Yeni puanlarıyla üst tercihlerine yerleşebilecek durumda olan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanındı.
#LGSDaha ilkokula bile başlamadan stetoskop ve tansiyon aleti kullanmayı öğrenen, kendisini hep beyaz önlüklü bir kahraman olarak hayal eden Ece Zehra Ekincikli, dünyanın en prestijli 8 tıp fakültesinden kabul almayı başardı. İrlanda’da okumaya karar veren Ece, 6 senelik tıp öğrenimine 2’nci sınıftan başlayacak ve böylece 5 yıl sonra doktor olacak.
#Tıp FakültesiTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#MeslekÜniversite maratonunda sıra yetenekte. Grafik tasarımdan tiyatroya kadar yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerin yelpazesi geniş. Spor bilimleri fakültesi ile beden eğitimi spor yüksekokullarında okumak isteyenler bu yıl ilk kez uygulanacak ÖZYES sınavına girecek.
#ÖSYMÜniversite yolunda tercih maratonu başladı. Uzmanlar, popüler bölümlerde bu yıl kontenjanların azaldığına dikkat çekerek, “24 tercih hakkınızı da kullanın, açıkta kalmamak için sıralamanızın altına inin, bu yıl yerleşin” önerisinde bulundu.
#YKS8-9 Haziran’da uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından, bu yıl Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ikinci öğretim programlarının tamamını kapatması, ayrıca pek çok bölümde kontenjan azaltmasına gitmesi özellikle sözel ve eşit ağırlık tercihlerini daha da kritik hale getirdi.
#Konuk YazarLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Salim ÜnsalLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi devam ediyor. Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak, dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayan Ünsal, “Liselerle ilgili ön yargı taşımasınlar. Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı biraz daha düşük olanın daha kötüdür şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algı ile tercih yapmak çok doğru olmayabilir” dedi.
#Salim Ünsal