“Ev işi, dünyanın en zor işi” demiş oyuncu Seda Bakan. Ne yalan söyleyeyim tespit gibi tespit! Hatta son zamanlarda duyduğum en doğru söz. Zira doktor da olsan oyuncu da olsan fark etmez günün sonunda o ev işi hep kadına kalıyor. Bizim gibi ataerkil toplumlarda eşinin, partnerinin ne kadar iyi eğitimli olduğundan bağımsız (ki en iyisi bile ya yemek yapmanı bekliyor ya da çocuğun bakımını sana yıkıyor) ‘ev işi’ kadının alınyazısı, yapmakla mükellef olduğu bir görev. Ve dahası ütüsü, bulaşığı, çamaşırı, tozu, süpürgesi, çocuk bakımı derken... Onca emek ‘E, ne iş yapıyorsun ki tüm gün evdesin zaten?’ denilerek hor görülüyor, saygı duyulmuyor. Kadınlarla konuştum: “En çok biz eziliyoruz ama gören yok! Belki bizi duyar da saygı duyarlar” diyorlar.
#Ev KadınlarıBinlerce kişi işsiz kalma, maaş alamama gibi korkularla işverenin sigortasız çalıştırma girişimine boyun eğmekte, anayasa ile tanınmış sosyal güvenlik hakkından fedakarlık etmektedir. Ancak sigorta bildirimini geç yapan veya hiç yapmayan iş yeri ile ilgili olarak hizmet tespiti davası açabileceğinizi ve bildirilmeyen sigortalı çalışmanızı her türlü delil ve tanık ile ispatlayabileceğinizi bildirmek isterim.
#HakKAYIT DIŞI VERGİNİN ADALETSİZLİĞE NEDEN OLDUĞUNU SÖYLEYEN DEFTERDAR DAVUT KARADAĞ: “KAYIT DIŞI VERGİ SAYESİNDE BAZI KİŞİLER VERGİ DIŞI KALMIŞ, KAYIT DIŞI GELİR ELDE ETMİŞLERDİR. BUNDAN DOLAYI VERGİSİNİ TAM ÖDEYENLERLE ÖDEMEYENLER ARASINDA ADALETSİZ BİR DURUM ORTAYA ÇIKMAKTADIR” DEDİ.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının, Yol-İş ile yürüttüğü Güvenli İnşaat projesi kapsamında yapılan anket çalışması, inşaat sektöründeki zorlu çalışma koşulları ile kamu-özel iş yerleri arasındaki farkı ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, her beş çalışandan biri iş kazasına maruz kalırken, her üç iş yerinden ikisinde iş kazası yaşanıyor.
Beyaz yakalı çalışan bebek bakımında yükselen fiyatlar nedeniyle ithal yerine yerli bakıcıya yönelince talepkâr dadılar şartlarını gözden geçirmeye başladı. Talebin yüzde 35’e kadar gerilediğini belirten istihdam ajansları, en çok tercih edilen Filipinli bakıcılarıların fiyat indirdiğini belirtiyor. Yarım gün için aylık bin 500 dolar ücret isteyen dadılar “Aynı fiyata tam gün gelirim” demeye başlarken; şirketler ise çözümü Filipinler’den daha uygun maaşa dadı ithalatını başlatmakta buldu.
#BakıcıAntalya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Beyazıt Ablay, kayıt dışı istihdamı engellemek için kentte 96 denetmenle incelemelerin sürdüğünü belirterek, "Yabancıların çalışma izni olmadan çalıştırıldığı tespit edilirse SGK olarak para cezası uygulanıyor, işverenin prim teşvikleri blokaja uğruyor. Yabancı çalışanın kayıt altına alınması ve prim sistemine dahil edilmesi kaçınılmaz" dedi.
#SGK