Güncelleme Tarihi:
8 kişilik tiyatro ekibi, Ümraniye SGK Müdürlüğü'nde çalışıyor. Kadınlar sahneledikleri tiyatro oyunuyla, ilkokul öğrencilerine sosyal güvenliğin gerekliliğini ve faydalarını anlatıyor. Oyun başlamadan önce sahneye “Kit” adındaki SGK'nın maskotu çıkıyor. Robot kostümlü “Kit”, küçük seyircilere kurum hakkında bilgi veriyor. “Kit”ten sonra öğrenciler, sosyal güvenliği olmayan bir inşaat işçisinin geçirdiği iş kazası sonrasında, yaşayabileceğini mağduriyeti, bir çizgi filmle öğreniyor.
Son olarak sahneye “Pamuk Prenses ve 7 Cüceler” geliyor. Zehirli elmayı yiyen “Pamuk Prenses” fenalaşıyor. Prensesin sağlık güvencesi olmadığı için “7 Cüceler” gözyaşı dökerken, iyilik perisi ortaya çıkıyor. Perinin, 18 yaşından küçük herkesin hastanelerde sağlık güvencesi olmaksızın tedavi edildiğini hatırlatmasıyla “7 Cüceler”in yüzü gülüyor. Oyun, SGK'nın koruyucu ağına karşı koyamayan cadıların da SGK'lı olmasıyla son buluyor.
İstanbul SGK il Müdürü Ramazan Yıldız, tiyatro grubu kurmak isteyen personele destek verdiklerini belirtti. Çocuklarda, sosyal güvenlik bilincinin önemini vurgulayan Yıldız, sosyal güvenliğin, doğumundan ölümüne kadar devam eden bir süreç olduğunu söyledi.
Arşiv odasında prova yapıyorlar
Oyunda yer alan Ayşe Ateş, “Profesyonel değiliz bu konuda. Ama elimizden geleni yapıyoruz. Kendi yazdığımız oyunu oynamak, bizi daha da mutlu ediyor. Fazla vakit bulamıyoruz. Hepimiz memuruz, görevlerimiz var. Öğle arasında, koridorda, hatta arşiv odasında bile prova yaptığımız oluyor. Bu işten herhangi bir kazancımız yok. Sadece çocuklara böyle bir hizmet vermek, bizi mutlu ediyor” diye konuştu.
İdarecilerden aldıkları destekle bu işe daha çok sarıldıklarını dile getiren Ateş, mesai sonrası emek verdikleri tiyatro gösterileriyle “zihinlerdeki memur algısını değiştirmek” istediklerini belirtti.
"Baba sakın sigortasız çalışma"
Ticen Aksu Ülker de çocuklarla annelerin daha iyi iletişim kurduğu için tiyatro grubunu kadınlardan oluşturduklarını söyledi. Mesajları, çizgi film kahramanları üzerinden çocuklara vermenin etkili bir yöntem olduğunu belirten Aksu, sahne tecrübelerinin her oyunda arttığını söyledi.
Memur Funda Kasapoğlu ise şöyle konuştu:
“Okul müdürlerinden, oyunlarının çocuklar üzerinde bıraktığı etkiyi sorduğumuzda, çocukların bu konudaki düşüncelerinin artık daha bilgiye dayalı olduğunu söylüyorlar. Ailelerine gidip anlatıyorlarmış. Çocuklar, eve gittiklerinde babalarına, 'Baba senin sigortan var mı' diye soru soruyorlar. 'Baba sakın sigortasız çalışma' diyen çocuklar da oluyormuş. Bu projeyle çocuklar hem ailelerinde, hem de gelecekleri üzerinde etkili olacak.”