Başkentte 2 bin 353 bitki türünün bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Day, bunlardan 398’inin endemik olduğuna dikkat çekti. Day, “Bilinçsizce yapılan yol, tarla açma faaliyetleri, madencilik ve şehircilik faaliyetleri, kirlilik, biyolojik çeşitliliğe ilişkin tehdit oluşturmaktadır. Doğal alanların korunması, endemik türlerin dağılımını genişletebilir ve popülasyon artışını sağlayabilir” dedi.
#Sibel DayKalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.
#Buğra BuyrukçuTarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin korunması amacıyla işbirliği yaptı. Proje kapsamında Harran kertenkelesi, çokgözlü Hatay mavisi kelebeği, bozkır kartalı, karakulak ve Hasbenli sığırkuyruğu bitkisi koruma altına alındı. Örnek teşkil edecek çalışmalar başka türleri de kapsayarak genişleyecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıMersin Türkiye’nin en büyük liman şehri, lojistiğin merkezi... Fuarla yeni tanışıyor. Sektörün uluslararası lider firmaları daha geçen haftasonu bir araya geldiler. ‘CNR Mersin Lojistik Fuarı’, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Lojistik Derneği (LODER), Mersin Deniz Ticaret Odası’nın da destekleri ile hayata geçirildi. Stratejik öneme sahip böyle bir limanın fuarı nasıl bu kadar geç kalır? Sektörün uluslararası lider firmalarının yer aldığı fuarda, yerli ve yabancı profesyonellerin partnerleri ile daha yeni bir araya gelmesinin kabahati kimdedir?
#TürkiyeSağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmenin yolunun ‘kalp sağlığımızı korumaktan’ geçtiğini her fırsatta dile getiriyorum. Ancak kalp sağlığımızın öyle bir düşmanı var ki artık Avrupa genelinde salgın boyutlarına ulaşarak, sebep olduğu hastalıklarla milyonlarca kişinin ölümüne neden oluyor. Peki, bu düşman kim mi? Kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra birçok kronik rahatsızlığın da ana nedenlerinden biri olan bu düşmanımız: Obezite!
#Buğra BuyrukçuAğrılı hemoroidleriniz varsa, çoğu urumda hemoroid tedavisi için ilaca başvurmanıza bile gerek yoktur. Bitkisel çaylar da dahil olmak üzere deneyebileceğiniz hemoroid için birçok ev ilacı mevcuttur. Peki, Basura iyi gelen bitkiler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#BasurAkciğerler asla dinlenmez. İnsan fizyolojisinin birçok harikasından biri olan ritmik bir değiş tokuşla karbondioksiti dışarı atarken, yaşam veren oksijenin vücudumuza akmasını sağlarlar. Peki, Akciğere iyi gelen bitkiler ve bitki çayları nelerdir detayları ile derledik.
#AkciğerGünde yaklaşık 100 bin kez kasılan ve tüm vücuda saatte 300 litreye yakın kan pompalayan kalbimiz, bizler için her gün var gücüyle çalışıyor. Ancak günümüzde görülme sıklığı giderek artan obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar da farklı kalp sorunlarının gelişmesine davetiye çıkarıyor. Ama kalp sağlığımızı olumsuz etkileyen en önemli iki düşman ise sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam...
#SağlıkAnadolu parsını, bozkır kartalını, Harran kertelenkelesini biliyoruz. Peki, dünyada sadece Halkalı semtinde görülen sultanpelemirini ya da Alanya'da görülen makberinaşkı çiçeğini? Flora açısından son derece zengin ülkeler arasında bulunan Türkiye'nin endemik bitkileri için yurt genelinde seferberlik başlatıldı. İşte gelecek nesillerin, isimlerini sadece ansiklopedilerde görme tehlikesi yaşayan o bitkiler...
#Nesli Tükenen BitkilerGüzel haber 2021’in son günlerinde geldi. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 100 canlı için tür koruma eylem planı tamamlandı. İzmir’in akzambağından Şanlıurfa’nın çizgili sırtlan ve kelaynaklarına, Trakya’nın kırmızı karıncalarından Afyonkarahisar’da Eber sarısına birçok bitki ve hayvan türü koruma altına alındı.
#Nadir CanlıOrta Anadolu ve Kapadokya’nın ilk yerleşim yeri olarak bilinen ve 10 bin 400 yıllık geçmişiyle hayvan evcilleştirmeden tarım denemelerine kadar birçok ilke ev sahipliği yapan Âşıklı Höyük sanatla buluşuyor. Avrupa Birliği’nin finansörlüğünde 5 ülkeden 13 sanatçı Âşıklı Höyük kazısından esinlenerek farklı eserler üretecek.
#Âşıklı HöyükBahar geldi; görüntüsüyle, kokusuyla büyüleyen çeşit çeşit çiçek etrafımızı sarmaya başladı. İstanbul zaten çiçek cenneti, şehrin her köşesinde ayrı bir güzellik var... Biz de birlikte erguvanların, düğünçiçeklerinin, lalelerin arasında bir tura çıkalım.
#GazetehaberleriYağış miktarının yüksek olduğu mevsimlerde tabanı sularla kaplanan ormanlık alan türü olan Longoz (subasar), ülkemizde de güzel örneklere sahip. Bunlar arasında en güzellerinden biri olan Longoz Ormanları Milli Parkı, Kırklareli'nin Demirköy İlçesine bağlı İğneada Beldesinde bulunuyor.
#İğneadaYağış miktarının yüksek olduğu mevsimlerde tabanı sularla kaplanan ormanlık alan türü olan Longoz (subasar), ülkemizde de güzel örneklere sahip. Bunlar arasında en güzellerinden biri olan Longoz Ormanları Milli Parkı, Kırklareli'nin Demirköy İlçesine bağlı İğneada Beldesinde bulunuyor.
#İğneada Longoz OrmanlarıGİRESUN ve Gümüşhane'de, 1867 yılında tespit edilerek Türkiye endemik bitki türü literatürüne giren ve 150 yıl aradan sonra 2 yıl önce Giresun'da yeniden görülen 'kandamlası' bitkisi için koruma eylem planı uygulanıyor. Kandamlası bitkisinin araziden alınan kök örnekleri, dikildiği özel sahada yetiştirilmeye başlandı. Bitkinin doğal yaşam alanında korunması için yöre halkı da bilgilendiriliyor.
#HaberKuru öksürükte müsilaj içeren tıbbi bitkiler ön plana çıkıyor. Müsilaj, normalde karbonhidrat içeren maddeler ve birçok bitkide bulunuyor. Bu madde su ile temas ettiği anda şişiyor ve sümüksü bir yapıya dönüşüyor. Böyle lapa gibi sanki ağdalı bir hale geliyor. Bu özellikleriyle de tahriş olmuş ve iltihaplanmış olan bölgelerde koruyucu bir tabaka sağlayarak, oradaki enfeksiyonun sökülüp atılmasında çok büyük destek olurlar. Bu tıbbi bitkiler mukozadaki korucu tabakayı sağlamanın yanı sıra tahriş olan bölgedeki yangıyı gideren özelliğe de sahip.
#EbeveynsaglikRengârenk yapraklarla süslü ağaçlar, çiçekler hatta sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için papatyalar... Üstelik mahalle aralarında, yol kenarlarında... Yeter ki gözlerinizi beton olmayan bir yere çevirin. Ne kadar hor davransak da insanların olduğu kadar bitkilerin de toplanma alanı İstanbul. Birçok Avrupa ülkesinin toplamından daha fazla bitki çeşitliliğine sahip. Çünkü İstanbul bitki göç yolu üzerinde ve komşu ülkelerde de doğal olan çok sayıda bitki İstanbul’a gelip kalmış. Ilıman bir iklime sahip olması, farklı ekosistemleri barındırması da çeşitliliğin artmasına olanak sağlıyor.
#EkosistemlARTAN sağlıklı yaşam bilinciyle beraber modern tıp belli konularda tartışılırken, alternatif yöntemler de yaygın olarak kullanılmaya başladı. Farmakoloji biliminin bir dalı olan fitoterapi de son dönemde en çok rağbet gören alanlardan. Öte yandan pek çok okurumuz duymuştur; sağlıklı yaşamın temeli doğru nefes. Şimdilik doğru nefesin teknik boyutunu bir yana bırakıp akciğerlere hayat veren 7 bitkiyi geleneksel ve tamamlayıcı bir tıp hekiminden, Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç’ten dinleyelim.
#İzmirBir zamanlar dağı, taşı, toprağı çiçekler açan Türkiye’de bitki türleri hızla tükeniyor. Baharın müjdecisi çiçekler yapılaşma, orman yangınları, bilinçsiz çevre düzenlemeleri, biyokaçakçılık yüzünden tek tek yok oluyor. Kimileri insanların olmadığı alanlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Riva sığırkuyruğu, Kilyos düğmesi, Kilyos moru, Kadıköy çiğdemi yok olma tehdidi altında. Uzmanlar uyarıyor: Bitkilerin en büyük düşmanı yapılaşma. Ormanlar ve doğal alanların, ‘tabiat parkı’ adı altında piknik alanına dönüştürülmesi ve beton zeminlerin kullanılması bitki türleri açısından risk. Endemik bitki türlerini koruyabilmek için öncelikle bu türlerin doğal yaşam alanlarının korunması gerek.
#DoğaSade ama etkileyici olan sığırkuyruğunun grimsi yeşil yaprakları ve yumuşak, kabarık tüylü kadifemsi bir gövdesi vardır. İsmi Latincede yumuşak anlamına gelen mollis kelimesinden kaynağını almıştır ve bu atıfın, bitkinin dokusundan kaynaklandığı aşikardır. Peki Sığır Kuyruğu'nun faydaları nelerdir?
#SığırkuyruğuSardunya, faydaları ile modern tıbbın da kullandığı bitki türleri arasında yer alıyor. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen Sardunya, eski zamanlarda bağırsak problemleri, ateş ve yorgunluk gibi rahatsızlıklarda da kullanılmıştır. Peki, Sardunya'nın faydaları arasında neler yer almaktadır? Sardunya neye iyi gelir? İşte, sinüzit ve bronşit gibi rahatsızlıklara derman olan Sardunya çiçeği hakkında detaylı bilgiler
#Sardunya