Avrupa’nın siyasi haritası gözle görülür biçimde değişti: Hollanda’da aşırı sağcı Geert Wilders’in iyi niyetine dayanan bir hükümet kuruldu; Fransa’daki yeni hükümet de aynı şekilde Marine Le Pen’in ‘Rassemblement National’ına bağımlı; Almanya’da popülist, aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ birçok eyalet seçimlerinde önemli oranda oy aldı. Avusturya’da da keza aşırı sağcı popülist parti FPÖ seçimden birinci çıktı.
#AvrupaFederal Meclis’teki 2025 yılı bütçe tasarısı görüşmelerinde ortalık karıştı. Scholz, CDU/CSU’nun göç toplantılarını terk etmesini ‘önceden planlanmış bir tiyatro oyunu’ olarak değerlendirince karşılıklı atışmalar yaşandı. Merz, bu açıklamayı ‘alçaklık’ olarak niteledi.
#AlmanyaAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan üçlü koalisyon hükümetiyle ana muhalefet partisi CDU/CSU ve eyaletler arasında göç konusunda yapılan ilk görüşme turu tamamlandı. Görüşmelerde somut bir sonuç elde edilmedi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, önümüzdeki hafta görüşmelere devam edileceğini duyurdu. Ancak Birlik Partileri ikinci görüşme için belli şartlar sundu.
#ALMANYAAlmanya’da iltica başvurularının sayısı bu yılın ilk altı ayında önemli ölçüde azaldı. Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) yayınlandığı rakamlara göre, 2023’ün ilk yarısına kıyasla Almanya’ya yüzde 20 daha az iltica başvurusu yapıldı. İltica başvurularının sayısı bu dönemde 115 bin 682 oldu.
#MÜLTECİİngiltere’de sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesini engelleyen yasal itirazları durdurmayı amaçlayan tasarı, Çarşamba günü Avam Kamarası’nda 276'ya karşı 320 oyla kabul edildi. İktidardaki Muhafazakar Parti'den 11 milletvekili tasarıya ret oyu verdi. Yasa tasarısı Lordlar Kamarası'nda görüşülecek.
#İngiltereAlmanya’da yaklaşan seçimler öncesinde en yok tartışılan konulardan biri olan mültecilerle ilgili 2023 yılı raporları açıklandı. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından yayımlanan yıllık istatistiklere göre, Almanya’da iltica başvurularının sayısı geçen yıl önemli ölçüde arttı.
#AVRUPADAN HABERAvrupa Birliği (AB) ülkelerine önemli bir bölümü Suriye, Afganistan ve Irak olmak üzere geçen yıl 900 binden fazla sığınmacı geldi. Bunlardan 244 bin 132’si Alman makamlara sığınma başvurusunda bulundu. Bu yıl eylül ayına kadar AB’ye 700 binin üzerinde sığınmacı geldi. Bu yıl ekim ayına kadar da 251 bin 213 kişi Almanya’da sığınma başvurusunda bulundu.
#ALMANYA8 Eylül’de Tayland’ın başkenti Bangkok’ta gerçekleşen Asya’nın en büyük kafes dövüşü turnuvası One Championship’te büyük başarı elde eden Seyid, hikayesini ilk olarak Hürriyet’e anlattı. İşte yıllar önce Türkiye’ye yerleşen Afgan İşfak’ın zorluk içinde geçen ve şampiyonluğa uzanan hikâyesi:
#Türkiyeİngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, hazırlanan yeni yasa tasarısı ile İngiltere’ye botlarla kaçak yollardan giren düzensiz göçmenlerin adli inceleme ve kefalete tabi tutulmadan 28 gün içinde sınır dışı edileceğini açıkladı.
#Suella BravermanAvrupa Birliği Sığınma Ajansı (EUAA), geçen yıl sığınma başvurularının bir milyon sınırına dayandığını açıkladı. 2021’de 648 bin olarak açıklanan sığınma başvurusu geçen yıl 966 bine yükseldi. Bu veriler 2015’teki göç krizi sonrasındaki en yüksek seviyeye işaret ediyor.
#Avrupa BirliğiRusya’nın başlattığı savaş sonrası çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yüz binlerce Ukraynalı, Almanya’ya sığındı. Ukraynalı mültecilere kucak açan Almanya’da resmi olarak sığınma başvurusu yapan mülteciler, farklı eyaletlere dağıtılarak ilk giriş yapılan eyaletlerin yükü azaltıldı. Ancak Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet hükümeti, Federal İçişleri Bakanlığı’na bir mektup yazarak mülteci kabulünü durdurmakla tehdit etti.
#Almanya-Ukrayna-RusyaHollanda Başbakanı Mark Rutte'nin durumu için 'utanıyorum' dediği Ter Apel göçmen merkezinde aylardır süren yoğunluk ulusal bir krize dönüştü. 3 aylık bir bebeğin merkezde hayatını kaybetmesi sonrası 'konaklama sorununu' çözmek için düğmeye basan Hollanda hükümeti, sokaklarda yaşayan yaklaşık bin mültecinin bundan sonra sanayi bölgesindeki bir yolcu gemisinde barınabileceğini duyurdu.
#HOLLANDA