Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre mayıs ayında sıcaklık ortalaması normaline göre 0,2 derece düşerken, yağışlar ise normaline göre yüzde 33 arttı. Ardahan, Artvin, Osmaniye, Rize ve Trabzon'da son 64 yılın en yüksek yağışı gerçekleşti.
#MeteorolojiBir haftadır süren bahar havası yurt genelinde yerini fırtına ve sağanak yağışlara bırakıyor. Bugün ise 15 ilde sarı kodlu alarm verildi. Meteoroloji’nin yağış uyarılarının ardından Ankara, Balıkesir, İzmir, Kocaeli, Edirne, Ağrı'da etkili olan dolu ve sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. AFAD, yaptığı paylaşımda sel uyarısında bulunurken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul, Ankara dahil il il uyarıp saat verdi. Orhan Şen, paylaşımında "Yağışlar kuvvetli ve çamur şeklinde yağabilir. Dışarıda çamaşır bırakmayın" notunu düştü. İşte haftalık hava durumu tahmini...
#Meteorolojiİklim krizi sadece havayı, suyu, yaşamı değiştirmiyor, zengin ülkelerle yoksul ülkeler arasındaki çatlağı daha da derinleştiriyor. Yoksul ülkeler açlıkla mücadele ederken karar vericiler sorunun çözümüne ilişkin harekete geçmiyor. Son olarak İsveç, iklim kriziyle mücadeleden çekilme sinyalleri verdi.
#DoğaMeteoroloji Genel Müdürlüğü, 2023 Yılı Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu'nu yayınladı. Rapora göre, son 33 yılın en düşük seviyesi görüldü. Yağışlar, normaline göre Türkiye'nin 7 bölgesinde de azaldı. Marmara ve Karadeniz'in neredeyse tamamı, diğer bölgelerin de büyük kısmı 'şiddetli kurak (acil durum)' olarak yer verildi.
#MeteorolojiTemmuz ayı sıcaklarının ardından Ağustos ayında yer yer etkisini gösteren yağışlar, ülke genelinde baraj doluluk oranlarına etki etmişti. Ancak Meteoroloji’nin Temmuz Ayı Kuraklık Haritası Türkiye’nin büyük bölümünün şiddetli kuraklığın etkisinde olduğunu gösteriyor. Meteoroloji hava durumu raporuna göre sıcaklıkların yeniden artış göstermesi bekleniyor. Peki, bu hafta hava nasıl olacak? İl il Meteoroloji İstanbul, Ankara, İzmir hava durumu tahminleri
#Hava Durumu'El Nino' veya 'La Lina' olarak adlandırılan okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olaylardaki değişkenlikler Türkiye'de de etkisini gösterdi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Erol Kesici Türkiye'nin daha kurak sürece gireceği uyarısında bulunurken en çok etkili olacağı Akdeniz ve Karadeniz bölgelerine dikkat çekti. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise sıcaklıkların bu hafta 10 derece artacağını vurgularken, 'Bu bir doğal afettir. Dışarı çıkmayın.' uyarısında bulundu.
#İklimPanama Kanalı’nda su seviyesindeki düşüş, uluslararası ticareti olumsuz etkiliyor. Enerji ve tarım ürünleri için büyük öneme sahip kanalda hali hazırda bulunan gemiler için ağırlık sınırlaması getirildi. Uzmanlarsa etkisini artıracak El Niño’nun sadece Panama Kanalı’ndaki ticareti değil; dünyada tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceğini ve fiyat artışlarına neden olacağını belirtiyor.
#Panama KanalıDünya Çevre Günü, 1972’den bu yana her yıl 5 Haziran’da kutlanıyor. Gidişata baktığımızda her yıl biraz daha yok olmasını kutluyor gibi görünsek de hâlâ anlam ve önemi büyük. Zira en büyük imtihanımız çevreyle. Hazır imtihan demişken biraz alıştırma yapmakta fayda var.
#Dünya Çevre GünüMeteroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre yağışlar, nisan ayında geçen yıla göre yüzde 254, son 30 yıllık normaline göre de yüzde 51 artış gösterdi. En fazla artış, yüzde 82 ile Marmara ve Karadeniz'de gerçekleşti; Karadeniz son 63 yılın rekorunu kırdı. Siyah ve kahverengi ağırlıklı kuraklık haritası da yeşil ve mavi tonlara döndü.
#ANTALYA2022 yılında Türkiye’de yaşanan aşırı hava olaylarının sayısı 1.030 oldu ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Veriler aşırı hava olaylarının 2015’ten sonraki yıllarda rekor kırdığını, 2018’den itibarense her yıl daha da arttığını ortaya koyuyor.
#Hava OlaylarıTürkiye'de aşırı hava olaylarının 2015'ten sonraki tüm yıllarda rekor kırdığı, 2018'den itibaren her yıl daha da arttığı ortaya kondu. Meteoroloji raporlarına göre, son 8 yılda aşırı hava olayları rekor seviyede arttı. 2023'ün 2 aylık raporlarına göre ise Türkiye'nin önemli bir kısmında 'olağanüstü', 'çok şiddetli', 'şiddetli' kuraklık verileri dikkati çekti. Bölgesel olarak yağışlar Marmara'da normaline göre yüzde 46, 2022 Şubat ayına göre yüzde 67 düştü. Güneydoğu Anadolu'da ise normaline göre yüzde 3, geçen seneye göre yüzde 100'ün üstünde artış kaydedildi.
#MeteorolojiBir yanımız susuzluktan kırılıyor, diğer yanımızı sel götürüyor. Biliminsanlarının yıllardır iklim krizi diye anlatmaya çalıştığı tam da bu. 22 Mart Dünya Su Günü’nü işte bu koşullarda kutlayacağız. Birleşmiş Milletler’in bu gün için bu yıl belirlediği tema: ‘Hızlanan değişim’.
#Dünya Su GünüYağışların azalmasıyla kuraklık tehlikesi her geçen yıl daha fazla hissediliyor. Kış mevsiminin bitimine iki hafta var ama Türkiye'nin önemli bölümünde hâlâ kar ve yağmur yağmadı. Peki bu yıl yaşanan olağanüstü kuraklığı nasıl yorumlamak gerekiyor? Soframızdan hangi ürünler eksilebilir? Bahar aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#KuraklıkTürkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.
#Boğaziçi ÜniversitesiKüresel ısınma kaynaklı yağışların düzensizleştiği Karadeniz Bölgesi'nde, meteorolojik güncel kuraklık haritasında risk arttı. Son 6 ayda birçok kent, ‘şiddetli kuraklık’tan ‘çok şiddetli kuraklık’ düzeyine geçti. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, “Kuraklık endekslerinde aşırı kurak bir dağılım bölgemizde görüyoruz. Yağışlar artsa da bitki ve toprak talep ettiği zamanda suyla buluşamıyor. Bu durum, bölge bitkisel üretimin kalitesinde çok ciddi düşüşler meydana getirecek” dedi.
#KaradenizTürkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Mersin'de de kurak havalardan dolayı su sıkıntısı yaşanıyor. Kentin su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Berdan Barajı'nda su seviyesi yüzde 15'lere kadar düşerken, yetkililer su kullanımı konusunda vatandaşları uyarıyor. ÇMO Mersin Şube Başkan Sinan Can, Mersin'de ciddi bir kuraklık yaşandığının altını çizerek, "Bunun için acil önlemler almalıyız. Bu almadığımız zaman bu su miktarının Mersin'e yetemeyeceği günlerle de karşı karşıya kalabiliriz" dedi.
#KuraklıkTrakya'da kurak geçen mevsim nedeniyle baraj ve nehirlerdeki su oranlarında geçen yıllara göre düşüş yaşandı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, ülke genelinde yağışların yüzde 4 azaldığını, sıcaklığın ise 2-3 santigrat arttığını belirterek, "Son zamanlarda ülke ağır bir felaketle boğuşurken, başka doğal felaket olan kuraklıkla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz" dedi.
#KuraklıkMeteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında Eskişehir’in büyük bölümünün 'çok şiddetli kuraklık' tehlikesi altında olması dikkat çekti. Öte yandan yayımlanan haritaya göre, Konya, Afyonkarahisar ve Ankara gibi şehirlerin büyük bir bölümünün “Olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında olduğu belirlendi.
#KuraklıkTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküp olan su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar metreküpe yakın olduğunu söyledi. Dr. Kesici, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda çok şiddetli kuraklık tehdidi öngörüldüğünü de vurguladı.
#Türkiye Tabiatını Koruma DerneğiTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküp olan su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar metreküpe yakın olduğunu söyledi. Dr. Kesici, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda çok şiddetli kuraklık tehdidi öngörüldüğünü de vurguladı.
#ANTALYATürkiye’de son aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda su doluluk oranların düşmesi, kuraklık riskini yeniden ülke gündemine taşıdı. Yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali kaygı yaratıyor. Peki bu yıl neden kuraklığı şiddetli yaşıyoruz? Barajlarda kaç ay yetecek su bulunuyor? Önümüzdeki günlerde kar yağışı bekleniyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#KuraklıkGEÇTİĞİMİZ hafta İzmir’i seller alırken, Avrupa’dan son 500 yılın en şiddetli kuraklık haberleri geliyordu. İşin doğrusu, su baskınlarına bile yol açsa ağustos ortasında yağan yağmurların bu kadar sevinç yaratacağı kimsenin aklına gelmezdi. Ama dünyanın dört bir yanından öylesine kuraklık haberleri geliyor ki bizdeki yağmurlara sevinmemek elde değil.
#1Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 150. gün çoktan geri kalmışken Rusya tarafından yapılan açıklama bir kez daha iplerin gerilmesine, diplomatik sahada yaşanan krizin de bir kez daha devasa boyuta gelmesine neden oldu. Rus Gazprom, kesinti ile ilgili açıklama yaptı ancak gerekçeler inandırıcı olmadı. Peki dünyayı önümüzdeki günlerde neler bekliyor?
#RUSYA