Manisa'da hamile eşini döven şahsa müdahale etmediği gerekçesiyle sosyal medyada tepki gösterilen vatandaşın yüzde 60 engelli olduğu ve felç riskinin bulunduğu öğrenildi. Olaya ilişkin Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada da, şiddete uğrayan kadın hakkında koruma kararı alındığı belirtildi. Erkan Çiftçi olay sonrası, ' Bir baktım kadın yerde adam onu sürekli yumrukluyor. Biz kalkamıyoruz. İnsanlar nasıl bir durumumuz olduğunu bilmiyor. Ona göre değerlendirme yapılmıyor. Fazla linç ediyorlar beni. Neden kalkmıyor diye sormak lazım. Hepimizin annesi var. Benim 21 yaşında bir kızım var ona dahi vursa ben kalkamam. Benim felç kalma riskim var' şeklinde konuştu.
#ManisaManisa'da hamile eşini döven şahsa müdahale etmediği gerekçesiyle sosyal medyada tepki gösterilen vatandaşın yüzde 60 engelli olduğu ve felç riskinin bulunduğu öğrenildi. Olaya ilişkin Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada da, şiddete uğrayan kadın hakkında koruma kararı alındığı belirtildi. Erkan Çiftçi olay sonrası, ' Bir baktım kadın yerde adam onu sürekli yumrukluyor. Biz kalkamıyoruz. İnsanlar nasıl bir durumumuz olduğunu bilmiyor. Ona göre değerlendirme yapılmıyor. Fazla linç ediyorlar beni. Neden kalkmıyor diye sormak lazım. Hepimizin annesi var. Benim 21 yaşında bir kızım var ona dahi vursa ben kalkamam. Benim felç kalma riskim var' şeklinde konuştu.
#ManisaAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, şiddete uğrayan kadın ve çocuklar için kurulan Alo 183 Sosyal Destek Hattı’na gelen çağrıların arttığını söyledi. Bakan Göktaş, 183 Sosyal Destek Hattı’nda şiddet mağdurlarını, ‘0’ tuşuna yönlendirilerek önceliklendirme sürecinin başladığını duyurdu.
#Mahinur Özdemir GöktaşTürk kamuoyu altı yaşındaki bir kız çocuğunun dini nikâhla evlendirilmesi olayını tartışırken, geçen hafta Strasbourg’da yapılan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı bu kez Türkiye’de şiddete maruz kalan kadınların durumunu yakından ilgilendiren bir karara sahne oldu.
#StrasbourgCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir evde 3 - 4 çocuğun işsiz olduğunu biliyorum. Annenin, babanın ne kadar dertli olduğunu biliyorum. Sorunların büyük olduğunu biliyorum. Birileri çocuğuna iş bulamazken diğerlerinin 4-5 yerden maaş aldığını biliyorum. Bütün bunların hepsini çözeceğiz" dedi.
#AnkaraSosyal medyada bir kullanıcı, annesinin ve kendisinin 2 yıldır şiddete ve tehdide maruz kaldığını öne sürüp darp görüntüleri paylaştı. Görüntülerde bir kadını tokat ve tekmelerle darp eden saldırganın, "Seni öldürsem de ben ceza yemem. Haberin olsun. Alacağım ceza en fazla 3-5 ay. Her şeyi göze alıyorum" ve "Seni yok edeceğim" sözleri dikkat çekti. Adana Valiliği'nden akşam saatlerinde yapılan açıklamada, görüntülerde kocası tarafından şiddete uğrayan kadın hakkında "önleyici tedbir kararı" uygulandığını, gözaltına alınan eşinin çıkarıldığı adli mercilerce tutuklandığını bildirdi.
#AdanaHer yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanan uluslararası bir gündür. 8 Mart, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Aslında sadece 8 Mart değil tüm diğer günlerde de kadınların hakları hatırlanmalı ve buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye'de Kadın Hakları, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kendilerine tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı” ile 5 Aralık 1934 tarihinde tanınmıştır.
#Kadın HaklarıŞiddet mağduru kadının, aydınlatılıp rızası alınarak, Tanık Koruma Kanunu hükümleri kapsamında adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yılı, doğduğu yer de dahil tüm nüfus bilgileri, öğrenim belgeleri hatta çocuk sayısı bile değiştiriliyor. Aynı şekilde SGK bilgileri, belgeleri ve ikametgâhı da...
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Türü ne olursa olsun psikolojik veya fiziksel şiddetin etkileri ruhsal yapıyı derinden sarsıyor. Peki, şiddet gören kadın ne yapmalı? 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde konunun hem psikolojik hem de hukuki boyutlarını ele aldık.
#ŞiddetPınar, Özgecan, Bahar, Sultan gibi birçok kadının isimleri farklı fakat kaderleri aynı. Türkiye'nin kanayan yarası kadın cinayetleri her geçen gün daha da içimizi acıtıyor. Tablo öyle acı ki... Hemen hemen her gün vahşice öldürülen ya da yaralanan bir kadın ismi duyuyoruz. Peki, kadına şiddetin temelinde hangi dürtüler var? Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz anlatıyor.
#Şiddetin Altında Yatan NedenlerBir insanın bir diğerinin haklarını hiçe sayarak sürekli olarak rahatsız etmesi anlamına gelen hoş olmayan bir davranış biçimine taciz denmektedir. Kelime hukuki bir anlamda kullanıldığı zaman tehdit edici, rahatsızlık veren ve toplum tarafından tasvip edilmeyen davranışları kasteder. Avukat Elvan Kılıç şiddete uğrayan kadınların ne yapması gerektiği ile ilgili tüm soruları yanıtlıyor.
#HtvuzmanasorhukukManş Denizi’ni geçen arabadan üç tekerlekli çocuk bisikletine, bilinen en eski gök küreden zoetropa kadar ilginç objeler Rahmi M. Koç Müzesi’nin zengin koleksiyonunda yer alıyor. Ziyaretçilerini geçmişte kısa bir yolculuğa çıkaran müze; ulaşım, bilim ve teknoloji tarihini aktarıyor.
#Tuhaf Objeler SergisiBir varlığa uygulanabilecek en aciz üstünlük kurma şeklidir şiddet. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’daki tanımıyla şiddetse; kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesi ile sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır.
#Şiddete Uğrayan KadınAlmanya Federal Aile Bakanı Franziska Giffey, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında kadınların uğradığı şiddet olaylarıyla ilgili raporu açıkladı. Geçen yıl 122 kadının eşleri, partnerleri, eski eşleri ya da eski partnerleri tarafından öldürüldüğünü belirten Giffey, şiddete uğrayan kadın ve erkeklerin toplam sayısını ise 140 bin 755 olarak açıkladı. Bakan Giffey toplantıda şunları söyledi:
#Almanya Federal Aile Bakanı Franziska GiffeyTecavüze uğradığı, şiddet ve tehdit gördüğü sevgilisini öldüren kadının davasında Yargıtay Ceza Genel Kurulu son sözü söyledi. Kurul, olay günü cinsel saldırısına maruz kaldığı sevgilisini bıçakla öldüren kadının eyleminin, meşru savunma şartları altında gerçekleştiğine hükmetti. Kurulun kararı gereği, yerel mahkemece 16 yıl hapis cezasına çarptırılan kadının beraatine karar verilecek.
#YargıtayDün Beşiktaş'ta herkesin gözü önünde yine bir kadına şiddet vakası yaşandı. Akşam saat 18:00 sıralarında bir kafede bir çift arasında kavga çıktı. Fuat Ş. tartıştığı sevgilisine herkesin gözü önünde kafa attı. Şikayet üzerine gözaltına alınan Fuat Ş.'nin 'Ben hesabı ödeyeyim' şeklindeki sözleri tepki çekti.
#BeşiktaşTürkiye’de kadınların hayatı, evinin içinde de sosyal hayatta da hiçbir zaman kolay olmadı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, kadın-erkek eşitliği bakımından Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sırada. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre, 2016’da 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2017 Nisan’ında ise öldürülen kadın sayısı 30, cinsel şiddete uğrayan kadın sayısı 28. Bunlar, kadına yönelik şiddetin sadece kamuoyuna yansıyan, görünen yüzü. Bir de bu şiddetin, kanıksanmış, normalleşmiş, bu yüzden de pek konuşulmayan yönleri var. Her gün sokakta, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olayları gibi. Ancak üç gün önce Adana’da bir otobüste yaşanan örnekte olduğu gibi olay büyüdüğünde, polis dahil olduğunda görünürlük kazanan, öte yandan kadınlara hayatı dar eden tacizler... Hürriyet Pazar, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına dur demek, farkındalık yaratmak için bugün bir kampanya başlatıyor: ‘Tacize Yer Yok!’ Tüm okurlarımızı, kamu yetkililerini, belediyeleri desteğe, işbirliğine çağırıyoruz. Unutmayın, biz yer vermezsek, toplu taşımadaki tacizlere son verilebilir.
#Htvhaber