Siber saldırılar tüm dünyada hız kazandı. Özellikle büyük siteler birbiri ardına saldırganların hedefi olsa da telefonlar hâlâ en çok saldırıya uğrayan aygıt. Şimdi ise siber korsanların hedefinde AirDrop gibi kullanıcıların işlemlerini kolaylaştıran temassız veri transferi özelliği var. Kullanıcıların ne olduğunu bile anlamadan telefona sızan korsanlar, sosyal medya hesaplarından bankacılık verilerine kadar her şeyi ele geçiriyorlar. Peki bu tehlikeye karşı nasıl önlem almak gerekiyor?
#TeknolojiZurich Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, Türkiye’nin dünyada siber saldırıya uğrayan üçüncü, Avrupa’da ise birinci ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’de her iki bilgisayardan biri siber saldırıya maruz kalıyor. Her yıl 10-15 milyon kişi saldırı kurbanı. Bunun yıllık maliyeti de 100 milyon dolar seviyesinde” dedi.
#GazetehaberleriAlmanya Başbakanı Angela Merkel, yapımı 11 yıl süren ve yaklaşık 1.5 milyar Euro’ya mal olan Dış İstihbarat Teşkilatı BND’nin yeni merkezini açtı. BND merkezini en meşgul edecek konuların yalan haberlerle başa çıkma, Suriye ve DEAŞ ile siber tehlike olduğunu söyleyen Merkel İngiltere, Fransa ve ABD istihbarat servisleriyle iş birliğinin önemine işaret etti.
#BNDTeknolojinin, internetin, mobil ve akıllı cihazların gelişmesi ile online kanallardan gelen, özellikle de çocukları, gençleri hedef alan siber tehlikeler müthiş bir hızla artıyor. Tıpkı diğer zararlı şeyler gibi hatta onlardan daha da üst seviyede gençlerin, geleceğini tehdit ediyor!
#İnternetİran'ın Buşehr'deki nükleer tesisine Stuxnet adlı bilgisayar virüsüyle saldırı yapılması NATO'yu da harekete geçirdi. Portekiz'in başkenti Lizbon'da Kasım ayında yapılacak zirvede stateji değişikliğine gidecek olan NATO, 28 üye ülkenin bilgisayar sistemine olası bir saldırıyı kendisine yapılmış sayarak, karşı atağa geçecek.
İtalya'da, "süper polis" olarak anılan eski polis Carmine Gallo ile Milano Fuar Vakfı Başkanı Enrico Pazzali siber casusluk şebekesi kurdu. Şebeke, siyasetçilerin ve ünlülerin kişisel bilgilerini ele geçirirken savcı "demokrasi için bir tehdit" açıklaması yaptı.
#İtalyaSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Lübnan'da gerçekleştirilen siber saldırılara ilişkin, "Eğer İsrail'in bu saldırganlığı durdurulmazsa korkarım ki dünya, bölgesel ve küresel büyük çatışmaların içine sürüklenecektir" dedi.
#Numan KurtulmuşKafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikAlmanya’da Çin’e casusluk yapan üç kişiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Tutuklanan şahısların, askeri amaçla kullanılabilecek hassas bilgileri Çin’e aktardıkları ortaya çıktı. Alman politikacılar “Çin, Rusya’dan daha tehlikeli” diyerek endişelerini dile getirdi.
#AlmanyaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital dünyada da çocukların kontrolsüz bir şekilde bırakılmasının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Tüm anne babalara sesleniyorum; lütfen çocuklarımızı, gençlerimizi başıboş ve uçsuz bucaksız bir ortam olan internet dünyasında yalnız bırakmayın. Çok farklı koruma ve güvenlik yöntemleriyle onları dijital alemin kötülüklerinden uzak tutun.” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber GüvenlikDolandırıcılar her geçen gün yeni bir yöntemle vatandaşı ağlarına düşürüyor. Son olarak İSPARK logolu sahte etiketle araç sürücülerini hedef aldılar. İstanbul'da birçok noktada park halindeki araçların üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPARK logoları bulunan 'Park borcunuzu ödemek için QR kodu taratınız' yazılı ve 24 saat içerisinde borcun ödenmesi gerektiğini belirten etiketler yapıştırıldı. QR kodu taratanlar ödeme sayfasına yönlendirilirken tuzağa düşenlerin kredi kartından para çekildiği öğrenildi. İSPARK'ın böyle bir uygulaması olmadığı öğrenilirken uyarıda bulunuldu. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise QR kodların dolandırıcıların yeni yöntemi olduğunu belirterek dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
#İstanbulWhatsApp'ın yeni özelliği ‘Kanallar’, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 150'den fazla ülkede kullanıma sunuldu. Bir süredir sınırlı sayıda kullanıcının erişimine açık olan bu özellikten an itibarıyla dileyen herkes faydalanabiliyor. Fakat uzmanlar bir anda popüler olan bu özelliğin, kullanıcıları bazı tehditlerle karşı karşıya bırakabileceği konusunda uyarıyor. Peki ‘grup sohbeti’ gibi çalışan özellik hangi riskleri beraberinde getiriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Teknoloji