NATO 'siber savaÅŸ'la mücadele stratejisi hazırlıyor

Güncelleme Tarihi:

NATO siber savaşla mücadele stratejisi hazırlıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 02, 2010 00:00

İran'ın Buşehr'deki nükleer tesisine Stuxnet adlı bilgisayar virüsüyle saldırı yapılması NATO'yu da harekete geçirdi. Portekiz'in başkenti Lizbon'da Kasım ayında yapılacak zirvede stateji değişikliğine gidecek olan NATO, 28 üye ülkenin bilgisayar sistemine olası bir saldırıyı kendisine yapılmış sayarak, karşı atağa geçecek.

Haberin Devamı

Almanya'nın önemli gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'un NATO kaynaklarından ele geçirdiği belgeye göre, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "siber tehlike"ye dikkat çeken gizli bir yazışmayı Türkiye'de dahil 28 üye ülkeye bu hafta başında gönderdi.

Mustafa KARAKUŞ yazıyor
hurriyet.com.tr

Rasmussen'in gönderdiği 11 sayfalık gizli belgede NATO'nun 21 yüzyıldaki yeni stratejisinde de NATO Anlaşması'nda yer alan 3 önemli madde hatırlatıldı:

  • NATO SözleÅŸmesi'nin 5'inci maddesinde yer alan kolektif savunma
  • Dünya genelinde istikrarı teÅŸvik
  • Krizleri yönetme

NATO şimdiye kadar 5'inci maddede yer alan "kolektif savunma" hakkını sadece bir defa kullandı. ABD'nin New York kentinde Dünya Ticaret Merkezi'ne 11 Eylül 2001'de terör saldırısı düzenlendikten sonra NATO bunu kendisine yapılmış bir saldırı olarak kabul etti ve tüm NATO üye ülkeleri teröre karşı ortak mücadeleye çağırdı.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Lizbon'daki zirvede, NATO'ya üye bir ülkenin bilgisayar sistemine yapılmış bir saldırıyı, NATO'ya yapılmış bir saldırı sayacak anlaşmanın imzalanmasını istiyor.

RUSYA İLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "siber saldırı"ya karşı savaşta Rusya ile işbirliği yapılmasının önemine dikkat çekiyor. Rusya ile bu alanda işbirliği yapılmadan bilgisayar sistemlerine saldırıların önlenmesinin zor olduğunu belirtiyor.

ENERJİ YOLLARININ KORUNMASI NATO'NUN GÖREVİ

Rasmussen 11 sayfalık gizli belgesinde ayrıca üye ülkelerin enerji kaynaklarının altyapı ve enerji yollarının korunmasının da NATO'nun yeni görevleri arasında yer alması gerektiği belirtiliyor.

STUXNET'İN YENİ KURBANI ÇİN

Bilgisayar virüsü Stuxnet dünya genelinde sanayi şirketlerini hedef almaya devam ediyor. Son olarak İran'ın Buşehr'deki nükleer tesisini vuran Stuxnet virüsünün yeni hedefinin Çin olduğu belirtildi. Virüsün Çin'de 6 milyon bilgisayara bulaştığı ve bin şirketin bilgisayar ağına zarar verdiği belirtildi. Stuxnet virüsünün nereden dünyaya yayıldığı da araştırılıyor.

'VÄ°RÃœSTE Ä°SRAÄ°L PARMAÄžI' Ä°DDÄ°ASI

Haberin Devamı

Åžimdiye kadar yapılan araÅŸtırmalar Ä°srail'i iÅŸaret ediyor. Amerikan gazetesi New York Times'ta yer alan habere göre, Stuxnet virüsünün bir diÄŸer adı da "Myrtus". "Myrtus" ismi Tevrat'ta yer alıyor. Yuhadilerin kutsal kitabı Tevrat'ta yer alan hikayeye göre, Pers Ä°mparatatorluÄŸu ÅŸimdiki Ä°srail'i iÅŸgal etmeye çalıştığında Myrtus adlı bir Yahudi, Perslilerle kahramanca mücadele ediyor. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!