Dünya genelinde siber güvenlik alanında çalışacak işçi açığı oldukça yüksek bir seviyede. Peki yıllık maaşları 62 bin euro civarında olan bu sektöre nasıl girilebilir? BBC'den John P. Mello Jnr. sektörün önde gelen isimlerine sordu.
#Siber MesleklerCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz. Çok güçlü bir yapıyla bu alandaki süreçleri düzenleyecek ürünleri ve firmaları akredite edecek çok daha etkili bir şekilde ülkemizin, insanımızın, firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak bir yapılanmaya gidiyoruz" dedi.
#Cevdet Yılmaz2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#MeslekBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aktarlık ve Çiçekçiliğin Meslek Olarak Kabulü Bilgilendirme Toplantısı’nda, “Aktarlık ve Çiçekçilik meslekleri alanında imzalanan protokol ile bu mesleklerde çalışma şartlarını iyileştirmeyi, mesleklerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sektördeki rekabeti artırmayı ve daha kaliteli hizmet sunumunu hedeflemekteyiz” dedi.
#Vedat IşıkhanÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıBinlerce öğrencinin heyecanla beklediği YKS sonuçları perşembe günü açıklandı. Şimdi sırada tercihler var. Sürecin hemen öncesinde 16-20 yaş arası 100 gençle görüştük ve onlara en havalı buldukları meslekleri ve seçecekleri meslekleri sorduk. Çoğunluk spor, sanat ve havacılığı havalı bulsa da aile baskısı ve daha iyi gelire sahip olabilmek için mühendis, mimar ya da doktor olmayı düşünüyorlar.
#GençGelişen teknoloji ile birlikte hayatımızda birçok şey değişmeye başladı. Son olarak devreye giren Metaverse evreniyle de sanal alemde arazi bile alınıp satılmaya başlandı. Sanal alemde geçirilen zamanın artması, birçok dev şirketin bu alana yatırım yapması farklı durumları da beraberinde getirdi. Uzmanlara göre yaşanan bu durum işkollarında değişimi de beraberinde getirecek, hatta yeni işkolları ortaya çıkacak.
#MetaverseÇağa ayak uydurmak ve doğru meslekleri seçmek öğrenciler için artık çok daha önemli noktaya ulaştı. Özellikle teknolojinin ele geçirdiği günümüz meslekleri, birçok farklı kola uzanmış durumda. Bunlar içerisinde özellikle siber güvenlik uzmanlığı merak edilen meslekler arasında geliyor. Peki, siber güvenlik uzmanı nasıl olunur? Siber güvenlik uzmanı olmak için hangi bölüm okunmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Siber Güvenlik UzmanıAğ ve Siber Güvenlik Uzmanı mesleği diğer insanlar tarafından merak edilen meslekler arasındadır. Siber güvenlik uzmanı bilgisayar teknolojileriyle ilgili işleri yapmaktadır. Bilindiği gibi bilgisayar teknolojileri her geçen gün daha da fazla gelişmektedir. Siber güvenlik uzmanı nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, maaşı ne kadardır, şartları ve iş imkanları nasıldır detayları ile derledik.
#Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?Eğitim uzmanları, üniversite tercih döneminde milyonca adayı uyarıyor: “Puan ve sıralama önemli olsa da tercih yaparken kendinize uygun meslekleri seçin. Sırf puanınız tuttuğu için değil, severek yapacağınız ve gelecekte size fayda sağlayacak bölümleri tercih edin.” Günümüzün özellikle de pandeminin ardından değişen şartlar meslekleri de etkiledi.
#Parlayan Meslekler“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor. Pandeminin değiştirdiği dünya koşullarında bazı mesleklerin öneminin artacağı tahmin ediliyor.
#COVID-19Geçmişten günümüze baş döndürücü bir değişimin sonuçları ile karşı karşıyayız. Dünün hayalleri, bugünün gerçekleri oldu. Bu değişim, siyasetten, ekonomiye, toplumun sosyolojik yapısından sanata, hukuktan ahlaka kadar bütün alanlarda etkisini gösteriyor.
#Endüstri 2.0Bu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#GazetehaberleriTeknolojide Kadın Derneği (Wtech) Başkanı Zehra Öney, çalışanların yüzde 47'sinin becerilerinin, gelecek 5 yıl içinde geçerliliğini yitireceği endişesi olduğunu aktararak, "Tekrar eden, insan hatasına müsait, dijital veriye dayalı, belirli kurallara bağlı çoğu iş, insanların elinden robotların eline geçmeye başladı. Artık robotlar ve yapay zeka (AI); sadece mavi yakalı kesimin işlerini değil, beyaz yakalılara özgü işlerde de kullanılmaya başlanarak 'metal yakalılar' gibi yeni bir çalışan sınıfı oluşturuyor." dedi.
#Yapay ZekaTüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19), en basit tabirle gündelik yaşamı komple değiştirdi. Meydana gelen değişimlerin hangilerinin kalıcı hangilerinin geçici olduğu ise merak konusu olmaya devam ediyor. Pek çok firma evden çalışma sistemine geçti. Uzmanlar, bu süreçte online çalışmaların çözümcül ve güvenilir olması için gerekli olan alt yapının geliştirilme sürecini hızlandıracağına dikkat çekiyor.
#Rockwell AutomationMcKinsey & Company, son 10 yıldır dünya genelinde işlerin geleceği ve yetenek dönüşümü alanında çalışmalara imza atıyor. McKinsey Türkiye ve McKinsey’nin iş ve ekonomi araştırma kolu McKinsey Global Enstitüsü iş birliği ile hazırlanan “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” raporu; otomasyon, yapay zekâ ve dijital teknolojilerle birlikte yaşanan değişimi ve bunun işgücü üzerindeki etkilerini inceliyor.
#TeknolojiMcKinsey Global Enstitüsü, dijital teknolojilerin benimsenmesini gelecekteki ekonomik büyümenin en önemli faktörü olarak görüyor. Araştırmalara göre, 2030 yılına kadar potansiyel verimlilik artışının yüzde 60'ı bu alandan gelecek. Türkiye için de durum farklı değil.
#İnternetTürkiye’nin odağı insan olan, ilk ve tek teknoloji koleji Teknoloji ve İnsan Kolejleri’nde, Z kuşağı ile buluşan Zyxel yöneticileri, yeni nesil iş kolları hakkında gençleri bilgilendirdi. Zyxel Channel Head Tuğba Şişik, önümüzdeki yıllarda sektörde yapay zeka mühendisliği, yeni nesil ağ mühendisliği, siber güvenlik uzmanlığı ve yapay zeka pazarlama uzmanlığının en popüler meslekler olacağına dikkat çekti.
#Tuğba Şişik