Siber güvenlik araştırmacıları, en az 2012’den bu yana finans sektöründeki küçük ve orta boy işletmelere yönelik etkili casusluk saldırıları düzenleyen DeathStalker adlı “kiralık” gelişmiş kalıcı tehdit (APT) grubu hakkında ayrıntılı bir rapor yayınladı. Elde edilen son bulgulara göre Avrupa’dan Latin Amerika’ya kadar tüm dünyada şirketleri hedef alan bu grup, siber güvenliğin küçük ve orta boy işletmeler için neden bir ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor.
#DeathstalkerBu yıl tüm tatil planlarının temel belirleyicisi pandemi ve onun hayatlarımıza getirdiği yeni normal. Nispeten riski az bulunan rotalar ve oteller tercih sebebi olarak öne çıkıyor. Kıbrıs da öyle bir yer işte. Vaka sayısı yok denecek kadar az. Üstelik, KKTC’ye gittiğinizde hem doğa hem kültür tatili için pek cömert olduğunu göreceksiniz. İster deniz-güneş-kum üçlüsünün tadını çıkarabilir ister tarihte katman katman bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
#KıbrısTürkiye ve KKTC’nin itirazlarına rağmen Doğu Akdeniz’i tek yanlı parselleyerek uluslararası enerji şirketlerinin sondajına açan Kıbrıs Rum yönetimi 12’nci parselden doğalgaz çıkarılması için Amerikan Noble Enerji şirketiyle anlaştı. Rumlar, 18 yılda 9 milyar dolar elde etmeyi planlıyor.
#Doğu AkdenizKıbrıs Rum yönetimi ile Mısır, adanın güneyinde 7 yıl önce bulunan ilk doğalgaz yatağı Afrodit’ten çıkartılacak gazın, Mısır’a boru hattıyla taşınması ve sıvılaştırılarak tanker gemilerle Avrupa pazarlarına satılması konusunda anlaştı. Boru hattını, bölgeyi kiralayan yabancı petrol şirketleri döşeyecek.
#Gazetehaberleriİstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi sona erdi. Üç bin delegenin ağırlandığı kongreye, 250 konuşmacı katıldı. Zirveyi yerli ve yabancı bin 200 medya mensubu takip etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen, kongre, sektörün oyuncularını bir araya getirdi.
#Erdoğanİsrail gazının Türkiye’ye gelmesi, Türkiye üzerinden de Avrupa’ya ulaştırılması için çalışmalara devam eden Turcas Petrol’ün CEO’su Batu Aksoy, “Bir alıcı konsorsiyum oluşturma düşüncemiz var, bütün talipli firmalar hepimiz 1’er 2’şer milyar metreküp gaz alalım. En az 15 firma bizi arayıp, ‘Biz de yer almak istiyoruz’ dedi” şeklinde konuştu. Aksoy, İsrail gazının 5 yıl içinde Türkiye'ye geleceğini de ifade etti...
#İsrail GazıPetrol fiyatlarının yeniden gerilediği bugünlerde, araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie’nin yayınladığı rapor dikkat çekti. Rapora göre, düşen petrol fiyatları 200 milyar dolarlık 46 büyük enerji yatırımının askıya alınmasına sebep oldu.
#PetrolTPAO, Silivri’deki doğalgaz deposunun kapasitesini 1.2 milyar dolarlık yatırımla artırıyor. TPAO Genel Müdürvekili Besim Şişman, bu yatırımla birlikte Türkiye’nin yoğun kış günlerinde sisteme günde 75 milyon metreküp gaz basabileceğini söyledi.
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye’de üretilen altın 2012 yılında 23- 24 ton. 2013 yılında inşallah 30 tonlara çıkmış oluyoruz. Önümüzdeki yılda da 36 tona çıkmak hedefimiz" dedi. Yıldız, Karadeniz’de petrol arama çalışmaları için uluslararası firmaların verecekleri tekliflere de açık olduklarını söyledi.
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hürriyet’in dünkü, ‘Devlere geri adım attıran mektup’ haberini doğrularken, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz aramalarında kullanmak üzere 130 milyon dolara satın aldığı ‘Barbaros Hayrettin Paşa’ isimli sismik geminin yaşanan gelişmelerden dolayı Karadeniz yerine 1 ay içinde Akdeniz’e gidebileceğini söyledi.
Türkiye, Kıbrıs çevresindeki petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) açtığı ihalelere katılan uluslararası enerji şirketlerine protesto mektubu yolladı. Dünya petrol devlerinden bazıları Rum yönetimiyle anlaşma yapmaktan vazgeçti.
Kıbrıs Rum yönetimi, petrol ve doğalgaz keşifleri için sözde parsellere ayırdığı Doğu Akdeniz’den, iki parseli Fransız Total, üç parseli de İtalyan ENI şirketlerine verdi. Rumlar, Fransız Total’le imtiyaz anlaşmasını dün törenle imzalarken, geçen yıl krize yol açan Amerikan Noble Enerji’nin doğalgaz bulduğu 12’nci parsele de İsrail’in ortak olmasını onayladı.
Doğu Akdeniz doğalgaz rezervleri, Gazprom, Total gibi enerji devlerinin iştahını kabartırken, çıkartılan gazın Batı pazarlarına nasıl ulaştırılacağı ise hala belirsiz. İsrail ve Kıbrıs açıklarından elde edilen gazın, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması en ekonomik çözüm olarak ortaya çıksa da, bunun siyasi nedenlerle asla gerçekleşmeyeceği ifade ediliyor.
Dünyada yeni rezerv arayışları sürerken, son dönemde yıldızı parlayan bölgeler arasında Doğu Akdeniz başı çekiyor. Ancak Kıbrıs adası çevresindeki doğalgaz arama faaliyetlerine yönelik tartışmalar, önümüzdeki süreçte Türkiye dış politikasını da önemli ölçüde etkileyeceğe benziyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPOA), Kıbrıslı Rumların tek yanlı Doğu Akdeniz’i parselleyerek doğalgaz sondajı yapmasının ardından Türkiye ve KKTC’nin aldığı siyasi karar çerçevesinde Gazimağusa kentinde karada sondaja başladı.