Güncelleme Tarihi:
AB dışişleri bakanları Brüksel'de gerçekleştirdikleri toplantıda, Şam yönetiminin en önemli finans kaynağı olan, kamuya bağlı petrol şirketi General Petroleum Corporation dahil 11 kuruluş ve 12 kişiyi daha kara listeye ekledi.
Uluslararası haber ajanslarına konuşan diplomatlar, söz konusu AB üyelerinin onayladığı kapsamlı ilave yaptırımlar arasında, Avrupalı şirketlerin Suriye'de enerji yatırımlarına katılmasının yasaklanması, internetteki yazışmaların izlenmesini sağlayan yazılımların bu ülkeye satışının durdurulması ve Suriye tahvillerine alım yasağı bulunduğunu belirtti.
GPC'nin yaptırımlar listesine dahil edilmesiyle İngiliz-Hollanda ortaklığındaki Royal Dutch Shell ve Fransız Total, bu ülkedeki üretim faaliyetlerini dondurmak zorunda kalacak. Bu durumda Suriye'nin normal şartlarda günlük 350 bin varil düzeyinde bulunan ve Avrupalı alıcıların çekilmesiyle son dönemde günlük 250 bin varile inen petrol üretiminin daha da gerileyeceği belirtiliyor.
Kara listeye alınan 12 kişiye ise seyahat yasağı getirildiği ve AB'deki malvarlıklarının da dondurulduğu bildirildi.
AB, Suriye'ye yaptırımlar kapsamında bugüne dek 74 kişi ve 19 kuruluşu kara listeye almış, silah ambargosu başlatmış ve bu ülkeden petrol ithalatını durdurmuştu.
İNSANİ YARDIM KONUSU
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'nin de katıldığı AB dışişleri bakanları toplantısında, Suriye halkına insani yardımların nasıl ulaştırılacağı konusunun da ele alınması bekleniyordu. Ancak yetkililerden henüz bu konuda bir açıklama gelmedi.
Fransa, Suriye'nin Türkiye ve Lübnan sınırları boyunca insani yardım koridorları oluşturulmasını önermişti. Fransa, AB dışişleri bakanları toplantısına Türkiye'nin de katılmasını talep etmiş, ancak Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan bu teklifi veto etmişti.
Buna karşın AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, toplantıya girerken basına yaptığı açıklamada, “Suriye'de herkesin can güvenliğini sağlamak için Arap Birliği ve Türkiye ile yakın çalışmayı sürdüreceklerini” söyledi.
SURİYE'DEN MİSİLLEME
Avrupa Birliği'nin aldığı yaptırım kararına karşılık, Suriye de Akdeniz İçin Birlik üyeliğini askıya aldı.
Sana ajansının yayımladığı bildiride, "Avrupa'nın Suriye halkına yönelik aldığı haksız önlemlere cevaben, Suriye, Akdeniz İçin Birlik üyeliğini askıya alıyor" denildi.
Suriye televizyonunda, "AB'nin, Suriye'nin egemenliğinin açık ihlali olan ve içişlerine müdahale teşkil eden bir dizi önlem aldığı" ifadeleri yer aldı.
ARAP BİRLİĞİ YAPTIRIMLARI
Bu arada Şam yönetimine yönelik ağır yaptırımlar getirme kararı alan Arap Birliği'nin seyahat yasağı uygulamayı planladığı Suriyeli yetkililer arasında Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'ın da bulunduğu bildirildi.
Mısır resmi haber ajansının bildirdiğine göre, Arap Birliği'nin geçtiğimiz hafta açıkladığı yaptırım paketi çerçevesinde seyahat yasağı konulan 17 isim içinde Suriye savunma ve içişleri bakanları da bulunuyor. Arap Birliği'nin, seyahat yasağını cumartesi günü Katar'ın başkenti Doha'da yapacağı toplantıda tartışarak listeyi onaylaması bekleniyor.
KUVEYT, VATANDAŞLARINI UYARDI
Öte yandan Arap Birliği üyesi ülkelerden Kuveyt, Suriye'deki vatandaşlarına bu ülkeden ayrılmaları yönünde çağrıda bulundu.
Dışişleri Bakanlığından yayımlanan bildiride, "Suriye'de bulunan Kuveyt vatandaşlarına, güvenlik nedeniyle bu ülkeden ayrılmaları" çağrısı yapıldı. Bildiride, "Kuveyt vatandaşlarına, güvenlik durumunun istikrarsız olduğu Suriye'ye şu an için gitmemeleri" tavsiye edildi.