Ebeveynler çocuklarının giyimine çok özen gösteriyor. Ancak bu özen zaman zaman çocukların hayatını ciddi düzeyde etkileyebilen bir soruna dönüşebiliyor: Bir yetişkin gibi giydirilmek... Çocukların yaşlarına uygun olmayan şekilde yetişkinler gibi giydirilmesi, üstüne bir de bu anlarının sosyal mecralarda yayınlanması, gelişimsel süreci çok olumsuz etkiliyor. Üstelik bir de pedofili tehlikesi söz konusu... İşte 5 soruda ebeveynlerin mutlaka bilmesi gerekenler...
#PedofiliEbeveynler çocuklarının giyimine çok özen gösteriyor. Ancak bu özen zaman zaman çocukların hayatını ciddi düzeyde etkileyebilen bir soruna dönüşebiliyor: Bir yetişkin gibi giydirilmek... Çocukların yaşlarına uygun olmayan şekilde yetişkinler gibi giydirilmesi, üstüne bir de bu anlarının sosyal mecralarda yayınlanması, gelişimsel süreci çok olumsuz etkiliyor. Üstelik bir de pedofili tehlikesi söz konusu... İşte 5 soruda ebeveynlerin mutlaka bilmesi gerekenler...
#Çocukları Yetişkin Gibi Giydirmekİnternette güvende olmak mümkün mü? Yoksa zorbalığa uğramak, dolandırılmak, kötü içeriklere maruz kalmak bu işin fıtratında mı var? ‘İnternet Sır Tutmaz’ kitabının yazarı Nurseli Tamer, “Güvende olmanın yolları var ama dijitalsiz bir dünya ütopya” diyor.
#GazetehaberleriEbeveynler, çocukları 13 yaşına gelinceye kadar, çocuklarına ait ortalama 1.300 fotoğraf ve video paylaşıyor. Teknoloji dünyası, aşırı paylaşım yapan ebeveynleri yeni bir tabirle “sosyal medya ebeveyni“ (Sharenting) olarak nitelendiriyor. Çocuklarını korumak için her şeyi göze alabilecek ebeveynler, araştırmalara göre, farkında olmadan aynı zamanda siber dünyada çocuklarının haklarını ihlal eden kişiler olma eğilimi gösterebiliyorlar.
#EsetHer şey bebeğin anne karnındaki görüntülerinin paylaşılmasıyla başlıyor. Çocuklar ortalama 6 yaşına gelene kadar dijital kimlikleri tamamlanmış oluyor. Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Gürol ise ebeveynleri uyarıyor: “Sosyal medyada aşırı bilgi ve resim paylaşımı çocukların gelecekteki statülerini etkilemeye kadar varan riskler taşıyor.”
#GazetehaberleriGeçen hafta, gazetelere yansıyan bir haberden sonra Blogger anneler tartışma konusu oldu. Sosyal medyada iki çocuğunun fotoğraflarını paylaşan Blogger Nihan Kayalıoğlu’nun eşi, “Çocuklarımı reklam malzemesi yapıp para kazanıyor, istismara davetiye çıkarıyor” diyerek dava açtı ve mahkeme babayı haklı buldu. Bunun üzerine ‘Blogger anneler’ ile ilgili tartışmalar alevlendi.
#BloggerSosyal medyada çocuklarının yediğinden içtiğine her anını paylaşan anne ve babalar dünya çapında yeni bir kelime yarattı: “Sharenting” Çocuklar hakkında ‘çok fazla’ bilgi paylaşmakla bağdaştırılan bu kelime henüz Türkçe’ye girmese de, benzer davranışlar çoktan hayatımıza girdi bile.
#Çocuk Psikolojisi