Sevgi Soysal ölüm yıldönümünde unutulmadı. 40 yaşında vefat eden Sevgi Soysal eserleri ve kitaplarından alıntılarla anılıyor. Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle zor günler geçiren Sevgi Soysal'ın 1975 sonbaharında bir göğsü alınmıştı. Peki, Sevgi Soysal kimdir, ne zaman öldü?
#Sevgi SoysalSevgi Soysal, her yıl olduğu gibi bu yıl da ölüm yıl dönümünde anılacak. Üzerinde çalıştığı son romanı Hoş Geldin Ölüm’ü tamamlayamadan, hayatını kaybetti. Sevgi Soysal'ın Anayasa Profesörü eşi Mümtaz Soysal 11 Kasım 2019 tarihinde vefat etmişti. Peki, Sevgi Soysal kimdir, ne zaman öldü?
#Sevgi SoysalSanat ve futbol camiası Down sendromlularla iftarda bir araya geldi. Aktif futbol hayatı döneminde Down sendromlulara sıkça destek veren Mehmet Topal, pandemi döneminde ara verdiği buluşmalara bu kez teknik adam olarak devam ediyor. Mehmet Topal ile eşi Selda Topal, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’nde, Down sendromlu bireyler için özel bir buluşma düzenleyip sanat ve spor camiasının önde gelen isimlerini iftarda bir araya getirdi.
#Mehmet TopalKapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#AnadoluTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerTürkiye’deki ilk COVID-19 vakasının üzerinden tam bir yıl geçti. Yaşanan kayıplara rağmen milyonlarca insan da, başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanları sayesinde hastalıktan kurtuldu. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle, yaşama tutunan, müteşekkir hastalardan yaşadıklarını anlatmalarını ve doktorlarına mesaj göndermelerini istedik. Sağlık çalışanlarıysa meslek hayatlarının en zor yılını kaleme aldı.
#Gazetehaberleri‘Dar Zamanlar Üçlemesi’nin son kitabı ‘Hayır’ın kahramanı Aysel Dereli, askeri darbeden sonra kaleme aldığı yazısını şöyle bitirir: “Her durumda özgür kimliğimizi koruyabilmek ancak edimle söylenebilecek şu iki sözcüğe bağlı: Yinelemeye hayır. Aynılaşmaya hayır, aynılığa hayır.” Bu cümleler aslında 91 yaşında hayata veda eden Adalet Ağaoğlu’nun edebiyat anlayışının ve dünya görüşünün ifadesidir. Böyle bir fikriyattan hareketle Ağaoğlu, uzun ve parlak yazarlık kariyerinde farklı konulara değinmiş, farklı anlatım olanaklarını denemiş ve romanımıza farklı bir boyut kazandırmıştır.
#Adalet AğaoğluMelis Sezen, “Türkiye’nin ilk rap filmi” olarak lanse edilen “Kovala”da asi bir genç kızı canlandırdı. Şimdilerde “Ya İstiklal Ya Ölüm” dizisiyle evlerimize konuk olan 26 yaşındaki oyuncu, iki projeyi ve hakkında merak edilenleri Elle dergisinin nisan sayısına anlattı. Sezen, evinden görüntülü gerçekleştirdiği röportaja şu sözlerle başladı: “Şu anda evde karantinadayım. Zamanımı iyi şekilde geçirmeye çalışıyorum.”
#Melis SezenYeni bir yıla girerken Hürriyet’in tüm yazarlarına sorduk: “2019 yılında kişisel olarak hayatınızı anlamlı kılan en önemli üç olay nedir?”, “2020 yılında hayatınıza anlam katmasını umut ederek beklediğiniz üç olay nedir?” İşte hem geçen yılın kısa bir özetini hem de kişisel ajandadan Türkiye’nin geleceğine uzanan 2020 beklentilerini içeren yanıtlar... Sağlıktan spora, aşktan seyahate, çevreden adalete, sanattan eğitime uzanan yeni yıl dilekleri...
#GazetehaberleriAhmet Kaya’nın yaşamından kesitleri Kardeş Türküler’in müziğiyle birleştiren ‘Hep Sonradan’ seyircide iz bırakan bir oyun. Ahmet Kaya’nın şarkıları eşliğinde Türkiye’nin yakın geçmişine yolculuğa çıkaran oyunu yazar ekibinde yer alan ve başrolü üstlenen Cüneyt Yalaz ile konuştuk.
#Kardeş TürkülerSeçimli kongre sonuçlarına göre belirlenecek olan Fenerbahçe başkan adayı, haziran ayının ilk günlerine denk gelecek. Mevcut başkan Aziz Yıldırım ile Ali Koç arasında kıyasıya geçecek olan Fenerbahçe başkanlık seçimi ile birlikte yeni dönemin yönetimi de belirlenecek. Peki, iki gün sürecek kongrede netlik kazanması beklenen Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman gerçekleşecek? İşte, detaylı bilgiler
#FenerbahçeRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriHatay Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Hürriyet gazetesinin düzenlediği ‘Antakya’da Hatay’ı Keşfet’ organizasyonu, 4-5 Mayıs’ta Hatay’da gerçekleştirdi. Hatay’ın tarihi mirasının, yemek kültürünün ve turizm potansiyelinin ön plana çıkarıldığı organizasyonda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay’ın böyle bir toplantıya ihtiyacı vardı. Artık Hatay güzellikleri ile anılacak” dedi.
#HATAY