KULAK Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, tek taraflı ses teli felci olan hastaların, karşı ses tellerinde ciddi bir hareket bozukluğu olmadığı sürece tedavi edilebildiklerini ve eski seslerine kavuşabildiklerini söyledi. Demirhan, “Ses teli felci geliştikten sonra hemen tedaviye başlayabildiğimiz gibi, felç gelişmesinden yıllar sonra da hastalarımızı eski seslerine kavuşturabilmekteyiz” dedi.
#1Çocukluk döneminde görülen ses kısıklıkları genellikle ciddi hastalıklardan kaynaklanmasalar da çocukların sosyal iletişimlerini, akademik başarılarını etkilemeleri ve olumsuz psikolojik etkileri nedeniyle mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklardaki en sık ses kısıklığı nedenidir. Ancak ses kısıklığı kısa süreli olduğu için sosyal veya psikolojik etkilere yol açmazlar” dedi.
#1KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, genellikle tiroid bezi, boyun fıtığı, akciğer veya kalp ameliyatları sonrası gelişen tek taraflı ses teli felci, hiç bir ameliyat geçirmemiş bazı hastalarda da gelişebildiğini belirtti. “Hastaların bir kısmında herhangi bir müdahale yapılmadan düzelebilen bu durum, bazı hastalarda ise maalesef düzelmemekte ve ses kısıklığı kalıcı hale gelebilmektedir” diyen Doç. Dr. Demirhan, ses teli felci hakkında merak edilen soruları yanıtladı
#1KULAK burun boğaz ve baş-boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, iki taraflı ses teli felcinin sık karşılaşılan sebeplerinden birinin tiroid ameliyatları olduğunu belirtti. Doç. Dr. Erhan Demirhan, hastaların büyük çoğunluğunun ameliyattan hemen sonra ses kısıklığı veya nefes darlığı yaşadıklarını ve bu hastalarda ses teli muayenesinin en kısa zamanda yapılması gerektiğini söyledi.
#1DOLGU uygulamalarının sadece estetik amaçlı yapılmadığını, tıbbi endikasyonlarla ses tellerine de güvenle uygulanabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses teli dolgusu hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
#1Ses teli ameliyatlarının çok önemli bir kısmının, ağız içerisinden girilerek mikrocerrahi prensiplerle yapıldığını belirten kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, bu nedenle ses cerrahisi uyguladıkları hastaların büyük çoğunluğuna cilt kesisi yapmadıklarını, ameliyat sonrası dönemde hastaların pansuman gereksinimleri olmadığını, ancak ses kalınlaştırma ve ses teli implant gibi bazı ses ameliyatlarını da boyundan kesi yaparak gerçekleştirdiklerini belirtti.
#İzmirDünyanın en zengin 6'ncı insanı ama çocuklarının adı bile bilinmiyor. Mahremiyetine verdiği önemle tanınan Larry Page'in nerede ne yaptığı uzun zamandır merak ediliyordu. Birkaç hafta önce yayımlanan küçük bir haber Page'in sırlarının ortaya dökülmesine neden oldu...
#Fiji65 yaşındaki Saniye Kahraman, 30 yıldır boğazına açılan delikle nefes alarak yaşamını sürdürmeye çalışırken, bu durum onun için katlanılamaz hale geldi. Birçok hastaneye giderek şifa arayan Kahraman, 30 yıldır kullanamadığı sesine ve sağlığına Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nde kavuştu.
#İzmirİki çocuk annesi Hilal Karaman, yaklaşık iki yıl önce nefes darlığı yaşamaya başladı. Genç kadının şikayetlerinin psikolojik olduğu düşünüldü. Nefes darlığı giderek artan Karaman’a bir süre sonra astım teşhisi konuldu. 2 yıl boyunca astım ilaçları kullanan Hilal Karaman’ın tomografi sonucu ise gören herkesi şaşırttı. Nefes borusunun yüzde 95’ini kaplayan tümör nedeniyle nefes alamadığı anlaşılan genç kadın, İstanbul’da gerçekleştirilen ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.
#EskişehirSes tellerinde oluşan şikayetler pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sesin kötü ve uygun olmayan şartlarda, özellikle de uzun süreli ve yüksek tonda kullanılmasından, kafa bölgesi ile boyunda sinir komşuluğunda oluşan tümörlere kadar birçok etken ses tellerinde geçici ya da kalıcı felçlere yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak,konuyla ilgili bilgi verdi.
#Bağırarak KonuşmakSes kısıklığı, sesimizdeki anormal değişimleri tarif eden genel bir deyim. Ses kısıldığında ses çıkarımı nefesli, hışırtılı, çatallı, rahatsız edici ve zordur. Sesteki değişimler sıklıkla boğaz bölgemizde bulunan, ses üretiminden sorumlu ses tellerimizle ilgili hastalıklara bağlıdır.