16 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günü’nde ses sağlığı, ses hijyeni ve ses estetiği ile ilgili bilgi veren KBB Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Alkan, “Nezle, grip, reflü, alerji gibi hastalıklar, yanlış kullanım nedeniyle oluşan, ses sorunları geçicidir ve tedavi edilebilir. Esas sorun ses kısıklığını başka sebeplere bağlayıp ciddi olabilecek hastalık tanısını geciktirmektir. Bu nedenle 15 günden uzun süren ses kısıklığında mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses Sağlığı GünüUzun yıllardır sigara kullanan 52 yaşındaki Avusturyalı bir tiryaki; ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve kronik öksürük şikâyetleriyle hastaneye başvurdu. Doktorların incelemesi sonucunda boğazının arka kısmında saç gibi kılların varlığı tespit edildi. Bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılanan bu vaka, sigaranın sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Peki sigara nasıl oluyor da böyle bir soruna neden oluyor? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay ile mercek altına aldık.
#SağlıkÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGeçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Covid-19'un bulaşma yollarıyla ilgili rehberlerinde küçük ama çok etkili bir değişiklik yaptı. O değişikliğin arka planında bir grup bilim insanının aylar boyunca samanlıkta iğne arar gibi çalışması yatıyordu. Dedektif romanlarını aratmayan bu hikayeyi okumaya hazır mısınız?
#Linsey MarrHİÇ kuşkusuz ana gündemimiz pandemi, o gündemin bir numaralı maddesi ise “mutasyon meselesi”dir. Mutasyon konusu ortaya çıkan yeni verilerle maalesef can sıkıcı bir sürece girdi. Hepimiz “Ne olacak bu mutasyonların sonucu?” sorusuna yanıt arıyor ve itiraf edelim biraz da korkuyoruz! Peki, korkumuzda haklı mıyız? Mutasyon meselesini ciddiye alalım mı?
#YAZAROyuncaklar çocukların gelişimine katkıda bulunan ve zaman zaman öğrenmeyi de sağlayan araçlar. Koronavirüs pandemisi sırasında her şey gibi oyuncakların da hijyeni önem kazanırken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Akif Çelik, “Anne babalar, güvensiz, kalitesiz, niteliksiz ve hijyenden yoksun oyuncağa karşı çok dikkatli olmalı. Yeni aldığınız oyuncağı mutlaka temizleyin. Çocuğunuz evdeki oyuncaklarıyla oynadıktan sonra kirli kutusuna koyun. İyice temizledikten sonra onlara oynaması için verin” dedi.
#ÇocukSağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı koronavirüs sürecindeki yol haritasını yönetici-öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik 3 ayrı rehberde anlattı. Okulöncesi ve ilkokul öğrencileri için hazırlanan rehberde nasıl davranılması gerektiğini ‘Elif ve Alp’ isimlerinde iki çizgi karakter öğretiyor.
#GazetehaberleriYGS'ye gireceklere tavsiyelerde bulunan uzmanlar, adayların özellikle sınava aç girmemelerini dile getirdi. Sınav esnasında anlık stres ve sınav günü beslenme konusuna da değinen uzmanlar, YGS'ye gireceklere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte, sınava saatler kala ders çalışmanın yarar ve zarar değerlendirmesinin de yer aldığı YGS'ye gireceklere tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler
#Ygs