Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara UrungaGüzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#1Güzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#Sponsorlu İçerikKarikatürist Erhan Candan yazıp resimlediği ‘Nadir-X’in ikinci kitabında dört farklı nadir çocukla ve onların birbirinden sürükleyici maceralarıyla birlikteyiz. Aralara serpiştirilmiş minik bilgi notları ise o hastalığın tanımını, tedavi süreçlerini, nedenlerini ve sonuçlarını içeriyor.
#NadirxÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Halit Kuşku'nun müsilaj ile en kısa sürede ve ekonomik şekilde mücadele edilmesi için yaptığı bilimsel çalışma, uluslararası hakemli dergide yayımlandı. Müsilaj örneklerine laboratuvar ortamında ultrasonik ses dalgalarıyla müdahale ettiklerini söyleyen Kuşku, “40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj ayrışmaya başladı. Müsilaj ağır tutucu ve yüzeydeki kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti. Acil eylem planı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz” dedi.
#Marmara Denizi“Kilidi aç ki içi bulasın, içeri girebilesin. Açmadan aklına uyarsan buldum sanırsın; o zaman da dışarıda kalırsın.” Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen "Yeditepe Bienali", kapılarını 7 Ocak'ta sanatseverlere açtı. İstanbul'un dört seçkin mekanı Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe, Nuruosmaniye Camii Mahzen, Yedikule Hisarı ve Fatih Cam Küp Sanat Galerisi’nde açılan sergiler, geleneksel ile moderni farklı bakış açıları ile ele alan birbirinden ilginç eserlere ev sahipliği yapıyor.
#2. Yeditepe BienaliPek çok farklı alanda frekans kullanılmakta ve üstelik grafik üzerinden de ele alınmaktadır. Belli başlı bazı titreşimleri ve etkilerin gücünü belirleyebilmek için frekans kullanılır. O yüzden siz öğrencilerin mutlaka frekansı özellikleri ile beraber bilmeniz önemlidir. Peki, frekans nedir? Frekans birimi, çeşitleri ve ölçümü hakkında bilgileri derledik.
#Frekans Nedir?Eşine az rastlanır bir Çin kurbağası, kullandığı sesüstü (ultrasound) iletişim yöntemi ile bilinen ilk amfibi (karada ve denizde yaşayan) canlı olma özelliğine sahip oldu. Şu ana kadar sadece yarasa, yunus balığı ve balina gibi birkaç memeli hayvanın iletişim kurmak için aşırı yüksek frekanslı ses kullandığı biliniyordu.
Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonundaki bilim çalışmalarından birinde imzası olan Prof. Dr. Gökhan Aydemir, akciğer ve solunum hastalıklarını yapay zekâ desteğiyle tespit eden VokalKord adlı mobil uygulama geliştirdi. Prof. Aydemir, sistemi geliştirmek ve uluslararası geçerliliğini sağlamak için Alper Gezeravcı’dan gelecek deney sonuçlarını bekliyor.
#Gökhan AydemirGökyüzüne çıkan ‘dron’ sayısı her geçen gün artıyor. Havalimanları çevresinde uçuş yasakları olmasına rağmen alçalma hatlarında sık sık ‘dron’lar uçakların yanına kadar sokuluyor. ‘Dron’lar havacılık için teknolojik bir mucize olsa da kuşlardan sonra yeni bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor.
#Dronİlk kez 2016'da ortaya çıkan ve bunca yıldır sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamayan 'Havana Sendromu' ABD'nin gündeminden düşmüyor. Washington yönetimine bağlı yedi istihbarat kurumunun işbirliğiyle hazırlanan ve bugün yayımlanan bir rapor tartışmayı yeniden alevlendirdi. İşte tüm ayrıntılar...
#Havana SendromuDünya lideri laptop markası MSI, en son çıkan NVIDIA GeForce RTX 40 serisi GPU’lar ve 13.nesil Intel Core HX CPU’ya kadar işlemcili yeni laptop ürünlerini duyurdu. Teknolojide bir sıçrama niteliğindeki performansı ve CES ödülleri ile MSI, bu yeni laptoplarla performansın ve yenilikçiliğin zirvesini zorlamakta olduğunu gösterdi.
#Sponsorlu İçerikDenisa Gültekin, 2022’nin son röportajında hayallerinden bahsederken, herkesin yeni yılını kutladı. Aynı zamanda profesyonel sporcu olan güzel oyuncu, müziği de kalbinde taşıyor. İleride yeniden şarkılar yapacağını söyleyen Gültekin, “Bölünmem değil, bütünleşmem gereken bir evredeyim. Odağım dağılmadan hamurumun istediğim kıvama erişebilmesi adına” dedi.
#Denisa GültekinÇizilmelere ve parmak izine karşı dayanıklı OPPO Glow Design ile birlikte gelen OPPO A96, 5000mAh pil kapasitesi ve 33W SUPERVOOC hızlı şarj özellikleriyle dikkat çekerken, 6,59 inç ve 90Hz Zengin Renkli Delikli Ekran, sürükleyici bir görüntüleme deneyimi sunuyor.
#Sponsorlu İçerikBarış Sehlikoğlu ‘Bin Yaşındayım’ şarkısı ile kadrajıma girdi. Kendisini o günden beri de ilgiyle takip ediyorum. Şu sıralar yeni çalışması ‘Artık Yol Yok’ dinleyiciyle buluştu. Pop ve elektronik öğeleri kullanarak ürettikleri şarkılar özellikle dijital platformlarda ilgi görüyor. Şarkıların genel teması için espriyle karışık ‘dertli dans’ diye bir tabir kullanıyorlar. Bu tabiri çok sevdim. Sevgili Barış müziğiyle ilgili sorularımı yanıtladı.
#Barış SehlikoğluBundan tam 45 yıl önce uzay boşluğundan insanlığın kulağına ulaşan bir sesin, dünya dışı varlıkların bizlere ilettikleri ilk mesaj olabileceği fikri büyük heyecan yarattı. "Wow!' sinyali olarak isimlendirilen ve sadece bir kez duyulan bu ses gerçekten de dünya dışı varlıklar tarafından mı gönderilmişti? Bilim insanları geçmişte defalarca araştırdıkları sesin peşine son bir kez daha düştü. Biz de bilim dünyasını peşinden sürükleyen 1 dakika 13 saniyelik sesin hikâyesini sizin için derledik...
#Wow! SinyaliKişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.
Rusya'da St. Petersburg'dan pek de uzak olmayan bir yerde, bataklık bir arazinin ortasında dikdörtgen bir demir kapı var. Paslanmış parmaklıklarının ardında radyo kuleleri, terkedilmiş binalar ve kuru, taş bir duvarla çevrili elektrik hatları bulunuyor. Bu mekan, geçmişi Soğuk Savaş'ın en yoğun günlerine uzanan bir sırrı barındırıyor.
#RusyaArabada, ofiste veya mutfakta yemek yaparken... Kimi zaman bir şarkı fısıldanıyor kulağımıza, kimi zaman bir sohbet... Bazen trafikteki son durumu dinliyoruz, bazen de haberleri... Radyo kültürü şekil değiştirdi, bir süredir ‘podcast’ olarak hayatımızda... Radyo D Yayın Yönetmeni Fatih Uslu ve gazeteci-podcast yayıncısı Serdar Kuzuloğlu anlatıyor...
#RadyoHayatımızda, elektromanyetik alan prensibinin uyguladığımız pek çok alan vardır. Bunlar, ev aletleri, endüstriyel uygulamalar, haberleşme sistemi, tıbbi sistemler, radyasyon ve sağlık alanlarıdır. Elektromanyetik alanlar, çoğunlukla bir enerji akışının mevcut olduğu görünmez kuvvet alanlarıdır. Elektrik alan ve manyetik alanın birleşimidir. Peki, Elektromanyetik alan teorisi nedir tüm detayları ile derledik.
#Araştırma