Artık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunSerum fizyolojik yasaklandı mı sorusu, Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı bilgiler doğrultusunda merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yayımlanan listede, 66 kalem ürüne bakanlık tarafından tedbir konuldu. Peki, bu çerçevede serum fizyolojik yasaklandı mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Serum FizyolojikEnkaz altından çıkan yaralılar, kronik hastalar, zorlu kış şartları yüzünden hastalananlar... Deprem bölgesindeki afetzedelerin en önemli ihtiyaçlarından biri de ilaç ve tıbbi malzeme. Eczacıların meslek birlikleri aracılığıyla başlattığı kampanyalara destek vererek bu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunmak mümkün.
#İlaçSoğuk kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı gibi sorunların artması ile burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi şikayetlerle sıkça karşılaşılır. Bazen de burun tıkanıklığı tek taraflı olabilir. İnsanın günlük yaşamını olumsuz bir yönde etkileyen buru tıkanıklığı nefes almayı önemli ölçüde zorlaştırır. Aynı zamanda gece sağlıklı bir uyku uyumasını da imkansız bir hale getirir. Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÇocuklarda en sık görülen hastalıklardan birisi de grip olmaktadır. Grip hemen hemen her yaş grubunu etkilemektedir. Fakat çocuklarda daha zor geçebilmektedir. Bu sebeple anne ve babalar grip virüsü ile ilgili pek çok araştırma yapmaktadır. Peki, çocuklarda grip nasıl geçer ve tedavi edilir? Çocuklarda gribe ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda grip hastalığı ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
Yanıklar cilt üzerinde farklı dereceler üzerinden isimlendirilir. Bunlar genelde birinci ve ikinci ile beraber 3. derece yanıklardır. Derecelere bağlı olarak yanıklar için farklı tedavi ve müdahale gerçekleştirilmesi gerekir. Peki, 2 derece yanık pansumanı nasıl yapılır, yanığa ne iyi gelir? 2. derece yanıklar ne kadar sürede iyileşir tüm detayları ile derledik.
#İkinci Derece YanıkÖzellikle yeni doğan bebeklerde çok sık karşılaşılan sorunlardan biri hırıltı problemidir. Böyle durumlarda ebeveynler ne tür çözüm yöntemleri olduğuna dair bilgi almaya çalışıyor. Peki, bebeklerde hırıltı neden olur? Hırıltısı olan bebeğe ne yapılır, hırıltıya ne iyi gelir? İşte bebeklerde hırıltı probleminin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Hırıltı Neden OlurSistoskopi İngilizceden çevrilmiş bir sözcüktür. Dilimizde de tıp alanında yer almaktadır. Tıp alanında belirli olan bir tanının teşhisinin koyulması için ilgili hastalara uygulanan tıbbi tanısal test olarak geçmektedir. Buradaki testte vücudun ilgili bölümü bir kamera yardımıyla izlenmektedir. Sistoskopi nedir, ne kadar sürer, sistoskopi nereden ve nasıl çekilir tüm detayları ile derledik.
#Sistoskopi Nedir Ne Kadar Sürer?Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, lipomatik (liposuction) ve yağ dokusunun estetik amaçlarla nasıl kullanıldığını anlattı, işlemlerin başarılı olması ve kişinin olumsuz sonuçlarla karşılaşmaması için konusunda uzman hekimler tarafından uygulanması konusunda tavsiyelerde bulundu.
#İzmirAlman-ABD ortaklığında geliştirilen BioNTech aşısından ilk etapta 2.8 milyon doz getirilmesiyle aşılamada tercih dönemine girdik. Aşı merkezlerine giden vatandaşlar, dünden itibaren randevu sırasında yaptıkları seçime göre Sinovac veya BioNTech aşı odalarına yönlendirilmeye başlandı.
#GazetehaberleriPfizer-Biontech aşılarının uygulanmasına bugün itibariyle başlandı. Aşı sırası gelen vatandaşlar, MHRS randevu sistemi üzerinden Sinovac veya Biontech arasında seçim yaparak aşıların uygulandığı hastaneler veya aile hekimliklerinden randevularını alarak aşı olmaya gitti. Biontech aşılarının Halk Sağlığı laboratuvarlarından aşı polikliniğinde uygulanmasına kadar yolculuğu, Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi.
#HaberÖKSÜRÜK 7’den 77’ye herkesin sıkıntı çektiği bir problem olarak görülse de aslında öksürük boğaza takılan yabancı cisimleri dışarı atmaya yarayan bir reflekstir. Öksürük neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl geçer? Ne iyi gelir? Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Yılmaz Bay, öksürükle ilgili merak edileleri anlattı:
#İzmirBaşında Türk profesörün olduğu BioNTech-Pfizer’ın COVID-19 aşısı Türkiye’de denenmeye başlandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ilk olarak 56 kişiyle başlayan denemelere Prof. Dr. Necmettin Ünal da gönüllü oldu. Ünal, “Umarım plasebo grubuna (etkisiz ilacın verildiği grup) denk gelmemişimdir” dedi.
#GazetehaberleriBahar ayları ve yaklaşan yaz tatili için seyahat planları yapma dönemindeyim. Ailece sık seyahat etsek de her seferinde oğlumun hasta olması ihtimalinin bir anne olarak beni endişelendirdiğini itiraf etmeliyim… Özellikle son aylarda hızla yayılan koronavirus ve çocukların sık yaşadığı diğer solunum yolu hastalıklarıyla seyahatte başımıza gelebilecek her türlü yaralanma, hastalık ya da acil durum ihtimaline karşı önlem almaya çalışıyorum.
#Çocukla SeyahatProf. Dr. Sefa Dereköy, "Başkalarına yazılan ya da tavsiye edilen burun damlalarını kullanmayın. Bilinçsiz burun damlası kullanımının sonu kalıcı burun tıkanıklığına kadar gidebilir. Bu ilaçlar basit burun damlası olarak görülmeyip mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı" dedi.
#Burun DamlasıVücutta bulunan bir bakterinin aniden çoğalması ve kana karışması sonucu toksik şok sendromu meydana gelebilir. Hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilen bu durum en kısa sürede saptanmalı ve tedavi edilmelidir. Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Dr. Hale Erbaş, toksik şok sendromu ile ilgili uyarılarda bulundu.
#Toksik Şok SendromuÇocukluk çağının en sık görülen sorunların biri olan geniz eti problemleri özellikle kış aylarında, üst solunum yolu enfeksiyonlarına paralel olarak artış gösteriyor. Uzmanlar uyku bozukluklarından diş çürüklerine kadar birçok sorunun da ortaya çıkmasına neden olan bu durumun tedavi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
#Çocuk