Hava kirliliğini çoğu zaman gözümüzle göremiyor, somut bir şekilde hissedemiyoruz belki ama o hayati bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Son yıllarda sadece Türkiye'de hava kirliliği ile ilişkilendirilen ölüm sayısı, trafik kazalarında kaybettiğimiz yaşamlardan yaklaşık 6 kat daha fazla! Hava kirliliği nasıl bu boyuta geldi?
#Hava KirliliğiDaha temiz, daha sağlıklı diye sürekli plastik ya da cam şişelerde satılan sulardan tüketiyorsanız bir daha düşünün. İspanya'da yapılan yeni bir araştırma su tüketimimizle ilgili ezber bozacak bazı gerçekleri ortaya koydu. Biz de bu araştırmanın sonuçlarını ve doğru su tüketimi meselesini uzmanlarla birlikte masaya yatırdık...
#Su Arıtma CihazlarıSon günlerde gündeme gelen toz fırtınaları dışında özellikle 'PM 2.5' olarak adlandırılan ince partiküllerin yani 'kirleticilerin' havada uzun süre kalması da insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Partiküller neden bu kadar tehlikeli? Konunun uzmanları anlattı.
#PM 2.5Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde pazar günü sabah saatlerinde Nanda Devi buzulundan bir parçanın koparak, Rishiganga Hidroelektrik Santrali’nin barajını yerle bir etmesi korkunç bir felaketi beraberinde getirdi. Kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybının da artmasından endişe ediliyor. Felaketin bilançosu henüz netleşmiş olmasa da, birçok kişi için sebebi belli: İklim krizi. Peki iklim krizinin beraberinde getirdiği buzul erimelerinin yol açacağı tek sorun bu mu? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Buzulların erimesi uyuyan virüslerden metan gazına birçok felaketi de beraberinde getirecek gibi görünüyor.
#BuzullarPandemi krizi öncesine göre sosyal medya kullanımında ve içerik paylaşımlarında büyük değişimler başladı. Bilgi kirliliğinin artması bir yana kriz öncesinde de sosyal medyanın vaad ettiği "olmak istediğin gibi görün" doktrini toplumdaki mutsuzluğun boyutunu mecralarda geçirilen vakit ve paylaşım sıklıklarıyla zaten gözler önüne seren bir nitelikteydi. Tabii ki, bu her sosyal medya kullanıcısı için geçerli bir durum değil. Fakat kullanıcıların çok büyük bir oranı ne yazık ki bu şekilde. Gelin konuyu biraz daha irdeleyelim ve kendimize objektif olarak bakabilmeye çalışalım.
#Sosyal MedyaZ kuşağı dediğimiz yeni neslin çocukları, iklim değişikliğinin etkilerine ve etkilerine karşı gelecekteki refahlarını sağlamak için giderek daha fazla harekete geçiyor. Yeni yapılan araştırmalar ise çocukların ebeveynlerini daha sürdürülebilir davranmaya teşvik etmede büyük rol oynadığını bizlere gösteriyor. Dolayısıyla çocuklar, iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli davranış değişikliklerini teşvik edecek politikalar oluştururken göz önünde bulundurulması gereken kilit aktörler olarak karşımıza çıkıyor.
#Serkan SoyuerDenge, dünya üzerindeki yaşamın ve işleyişin belki de en önemli yapı taşı. Dünya üzerindeki her sistemin bir dengeye sahip olduğu ve bu dengeyi korumak için de kendi içinde farklı sistemlere sahip olduğu, bozulan dengenin ise yeniden bir düzene getirilmesi için yıkıcı ya da yapıcı çözümlerinin olduğu göz ardı edilemeyecek türden bir gerçek. Diğer bir gerçek ise şu an dünya üzerinde iki salgının olduğu. Koronavirüs salgını ve bilimsel gerçekliğe uyum konusunda yarı sorunlu anlatıya dayanan bir korku salgını.
#EkosistemEkonomi ve çevre ayrılmaz bir biçimde birbirine bağlıdır. Mesela iktisadi gelişim, iklim değişikliğinin temel sebeplerinden biridir. Fakat yine iktisadi gelişim, bu istenmeyen duruma bir çözüm de yaratabilir. Küresel ısınma araştırmalarının odağında ekonomi bilimi yer alır. İktisadi alanda yapılacak vergi ve teşvik gibi düzenlemeler, çevre çalışmalarının en önemli silahları olarak belirmektedir.
#İklim KriziSorumluluk sahibi insanlar, doğal olarak, küresel ısınmanın seyrini yavaşlatmak için şu anda ne yapmaları gerektiğini merak etmektedirler. Aslında bu, tüm halkı, ekonomiyi ve teknolojiyi içine alması gereken karmaşık bir süreçtir. Bu noktada, Nobel Ekonomi Ödüllü William Nordhaus’ın da yol göstericiliği ile üzerinde yoğunlaşılması gereken üç madde olduğuna inanıyorum.
#İklim DeğişikliğiDünyada kadın nüfusu erkek nüfusuna çok yakın fakat çalışan popülasyon için bunu söylemek zor. Ekonomide kalkınmanın temel ilkelerinden biri cinsiyet eşitliğine dayanıyor. Dünyadaki bir çok ülke cinsiyet eşitliliği ile ilgili çalışmalar yapıyor fakat bunlar yeterli değil. Peki nasıl olacak? Sürdürülebilirlik Uzmanı/Çevre Mühendisi Serkan Soyuer iş dünyasında cinsiyet eşitsizliğini bütün detayları ile masaya yatırıyor.
#HtvuzmanasorPlastik atıklar, çevre kirliliği felaketinin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Bu plastiklerin bazıları geri dönüştürülebiliyor bazıları ise dönüştürülemiyor. Cam, plastiğe göre sağlıklı olsa da, camın dönüştürülmesine harcanan enerji ve para, plastiğe harcanan enerji ve paradan daha fazla. Peki ne yapmalı? Mikro ölçekte, plastik atıklar nasıl saklanmalı, nasıl dönüştürülmeli? Sürdürülebilirlik Uzmanı/Çevre Mühendisi Serkan Soyuer cevaplıyor.
#HtvuzmanasorAvustralya Eylül 2019'dan bu yana yanıyor. Peki binlerce insan, yüz binlerce hayvan ve milyonlarca ağacı etkileyen bu yangınlar neden çıktı? Yangında kaç kişi hayatını kaybetti? Avustralya yangını hayvanları nasıl etkiledi? Sürdürülebilirlik Uzmanı/Çevre Mühendisi Serkan Soyuer "Avustralya yangını neden çıktı?" sorusuna yanıt verdi ve iklim değişikliğinin sebep olduğu güncel sonuçları anlattı. İşte Avustralya yangını hakkında merak ettiğiniz her şeyin yanıtları...
#HtvuzmanasorBilindiği üzere 2019 yılının Eylül ayından beri Avustralya’daki yangınlar bitmek bilmeyen bir şekilde devam ediyor. Rekor düzeydeki sıcak hava ve aylardır süren kuraklık yüzünden çıkan bu yangınlar geçtiğimiz hafta etkisini daha da yoğunlaştırdı. Hepimizi derinden üzen bu yangınların bilançosu ise çok ciddi boyutlarda.Sürdürülebilirlik Uzmanı/ Çevre Mühendisi Serkan Soyuer, iklim değişikliği sorunsalının başrolünü üstlendiği bu yangın krizinin güncel sonuçlarını bizimle paylaşıyor.
#İklim DeğişikliğiAnkara'da Gülin-Emre Dökmeci çifti, 'Aklımda Bir Delilik Var' isimli sanat koleksiyonunu ilk kez Başkentli sanatseverle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorlar. 100'den fazla sanat eserlerinin yer aldığı CerModern sergi salonundaki serg, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, iş adamları, yabancı elçilik mensupları, siyasiler, sanatçılar ve sanatseverleri bir araya getirdi. Sergi, 20 Nisan'a kadar izleyiciye açık kalacak.