Serebral Palsi haberleri sayfasında Serebral Palsi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 570 Serebral Palsi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, Fransa ve İtalya’daki üniversitelerle iş birliği yaparak serebral palsili bebeklerin tedavisine umut olacak yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#İTÜSerebral palsi (SP) hastalığında çocuk ortopedisini ilgilendiren, en sık görülen problem çocukların parmak ucunda yürümesidir. Bunun nedeni sıklıkla ya aşil tendonunun kısalığı ya da kaval kemiği arkasındaki kalf kasının (gastrocnemius) kısalığıdır.
#Serebral PalsiKahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği depremler dolayısıyla büyük zarar gören Hatay Devlet Hastanesinden Mersin Şehir Hastanesine sevk edilen serebral palsi ve epilepsi hastası 'Hatay 15' ismiyle kaydı bulunan bebeğin ailesi aranıyor.
#Hatay 15Aralarında Titanik'in de bulunduğu birçok unutulmaz filmde kamera karşısına geçen Kate Winslet, bu kez mesleği dışında bambaşka bir konuyla gündemin ilk sırasında... Ama söz konusu olan onun özel hayatı ya da sahip olduğu servet değil, tamamen insani bir konu.
#Kate WinslettHalk arasında ‘beyin felci’ olarak adlandırılan Serebral Palsi, çocukların beyninde görülen hasar nedeniyle kas ve vücut hareketlerinin etkilenmesiyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde yaklaşık her 1000 çocuktan 5’ini etkileyen Serebral Palsi hastalığının tedavisinde erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurgulayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü kapsamında, Serebral Palsi hakkında bilinmesi gereken 3 önemli noktayı anlattı, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
#Serebral PalsiSerebral palsili olarak dünyaya gelen 45 yaşındaki Turgay Karakaş, gökyüzüne duyduğu sevdayla Türkiye’nin ilk uzay mühendisi oldu. Karakaş, ‘6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü’ mesajında “Ben yılmadan çalışarak başardıysam serebral palsili çocuklarımıza da imkân tanınsın” diyor.
#Serebral PalsiANTALYA'da, serebral palsi hastası oğlu Efe'nin (10) yürüyebilmesi için gerekli aletleri maddi imkansızlık nedeniyle alamayıp, su borularından düzenek kuran inşaat işçisi Ceylan Küçükodabaşı'nın (48) yardımına gönüllüler yetişti. Konunun DHA tarafından gündeme getirilmesinin ardından fiyatı 40 bin liraya yakın aletler, gönüllülerce alındı. Aletlerle yürüme antrenmanı yapan Efe'nin kaslarında ise şimdiden gelişim gözlendi.
#Efe KüçükodabaşıSerebral palsi, hareketi ve kas tonusunu veya duruşunu etkileyen bir grup bozukluktur. Genellikle doğumdan önce olgunlaşmamış, gelişmekte olan beyinde meydana gelen hasardan kaynaklanır. Bunun yanında bebeklik ve okul öncesi yıllarda ortaya çıkan serebral palsi yürüme bozukluğuna neden olabileceğinden, teşhisi oldukça önemlidir. Peki, serebral palsi nedir, belirtileri nelerdir? İşte serebral palsi hastalığı hakkında merak edilenler...
#Serebral PalsiManisa'da serebral palsi hastalığı ile dünyaya gelen ve doktorların 6 aylıkken, 'Yaşaması mucize olur' dediği Deniz Ünsal (24), attığı kulaçlarla hayata sımsıkı sarıldı. 5 yaşında yüzme sporu ile tanışan Ünsal'ın attığı kulaçlar, kendisini başarıya taşıdı. Türkiye bedensel engelliler şampiyonlarında defalarca Manisa'yı temsil eden Ünsal, 25'i altın, 5'i gümüş ve 10'u bronz olmak üzere 40 madalyanın sahibi oldu.
#ManisaManisa'da serebral palsi hastalığı ile dünyaya gelen ve doktorların 6 aylıkken, 'Yaşaması mucize olur' dediği Deniz Ünsal (24), attığı kulaçlarla hayata sımsıkı sarıldı. 5 yaşında yüzme sporu ile tanışan Ünsal'ın attığı kulaçlar, kendisini başarıya taşıdı. Türkiye bedensel engelliler şampiyonlarında defalarca Manisa'yı temsil eden Ünsal, 25'i altın, 5'i gümüş ve 10'u bronz olmak üzere 40 madalyanın sahibi oldu.
#Serebral PalsiDoğumdan itibaren görülen fiziksel engellilik nedenleri arasında en sık görülen hastalık serebral palsi (Cerebral palsy, CP) hastalığıdır. Ülkemizde görülme sıklığı bin doğumda 3-5 arasındadır. Yıllık doğum sayılarımızın bir buçuk milyon olduğunu düşünürsek dikkat çeken bir hasta sayısı her sene mevcut sayıya eklenmektedir.
#Serebral PalsiBeril Tokcan’ın serebral palsi tanılı oğlu Emre, farklı gelişim gösteren çocukların okullara alınmasını istemeyenlere hitaben bir video çekti. Emre’nin “Özel okulların farklı gelişim gösteren çocukları almamaları bizim ülkemiz için, insan eğitimi için ve tüm çocuklar için bir dezavantaj” dediği video 1 milyondan fazla kişi tarafından paylaşıldı.
#GazetehaberleriAdıyaman'da doğum sırasında oksijen gitmediği için beyni hasar gören ve yürüme güçlüğü çeken, halk arasında beyin felci olarak da bilinen serebral palsi hastası 12 yaşındaki Yaren Coşkun, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla hayalini kurduğu robotik cihaza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde kavuştu.
#Yaren CoşkunHayatın ilk üç yılındaki gelişim çok hızlı olduğu için bu dönemde yapılacak rehabitasyondan da etkili sonuçlar alınabiliyor. Özellikle spastisitesi hafif olan çocuklarda her gün yapılacak düzenli fizik tedaviyle sorun büyük oranda çözülebiliyor. Böylelikle günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket etmelerine imkan sağlanabiliyor. Tedavi ile bu çocukların başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını sürdürebilmesi ve topluma yararlı birer birey olmalarını sağlamak amaçlanıyor.
#Serebral PalsiBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüÖzel Çapa Medilife Hastanesi’nde 2011’de dünyaya gelen Kenan Gürhan, zamanında kan değişimi yapılmadığı için Serebral Palsi (beyin felci) geçirdi. Ailesinin, 2012’de açtığı tazminat davasında mahkeme, 11.5 yıl sonra Kenan Gürhan’a 9 milyon 932 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Ancak yapılan itirazlar üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay ise henüz kararını açıklamadı. Yetkililere seslenen baba Erkan Gürhan, “Adalet istiyoruz” dedi.
#Özel Çapa Medilife HastanesiColin Farrell’in oğlu James’a iki buçuk yaşındayken nadir görülen nörogenetik bir bozukluk olan Angelman Sendromu teşhisi konuldu. Dünyaca ünlü aktör, oğlunun hastalığının ardından zihinsel engelli insanları desteklemek için Colin Farrell Vakfı’nı kurdu. Los Angeles’ta bir araya geldiğimiz Colin Farell, “James bana kendime bakmayı öğretti, çünkü yanında olmam gerekiyordu. Oğlum doğru yola girmek, alkol ve uyuşturucuyu bırakmak için kullandığım yakıtın en önemli parçasıydı” dedi.
#Colin FarrellGösteri dünyasının ünlülerini bilirsiniz... Hemen hemen hepsi ellerindeki her tür olanağı kullanıp kusursuz şekilde bakarlar kendilerine. Burun, dişler, saçlar, elmacık kemikleri, dudaklar... Kısacası görüntüsünü beğenmedikleri her yeri istedikleri hale getirme şansına sahipler. Bir de tabii sağlıkları var... Özel beslenme programları, hatta bunun için işe aldıkları aşçılar, spor eğitmenleri...
#Colin FarrellGeçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#BoğmacaOmurganın anormal şekilde yanlış hizalanması ve eğilmesi sonucunda meydana gelen rahatsızlık skolyoz adıyla biliniyor. Hafif omurga eğrilikleri genellikle belirgin bir soruna neden olmuyor ama ciddi dereceli olanlar şiddetli ağrılara, solunum zorluklarına veya kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Uzmanlara bu hastalıkla ilgili merak edilenleri sorduk.
#Omurgaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, Fransa ve İtalya’daki üniversitelerle iş birliği yaparak serebral palsili bebeklerin tedavisine umut olacak yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#İTÜGünümüzde tıp alanında sürekli olarak ilerlemelerin kaydedildiğini ve bu ilerlemeler sayesinde birçok hastalık için umut verici tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini söyleyen Dr. Hatice Banu Kenar, bu yöntemlerden biri olan kök hücre kaynaklı exozom tedavisini anlattı.
#1Dr. Hatice Banu Kenar, “Neurofeedback, Türkçe adıyla nöro geribildirim zihinsel sağlığı anlamamıza ve geliştirmemize hattatedavi etmemize yardımcı olan bir yenilik olarak öne çıkmaktadır” dedi. Dr. Hatice Banu Kenar yöntem hakkında bilgiler verdi.
#1Gösteri dünyasının milyon dolarlık ünlülerinin nasıl yaşadığını bilirsiniz. Kimi zaman film setlerinde ya da konser öncesinde geceler boyu uyumadan çalışırlar, ter dökerler ama attıkları bir adımdan da o kadar çok para kazanırlar..
#Kate WinsletAdapazarı’nın Taraklı ilçesindeki Tuzla Köyü’nde kış vakti elini yıkayamayacağın kadar soğuk, buz gibi suya girip 4 saat kanyon geçmek de nedir? Hayaldi, gerçek oldu! Kara, buza rağmen fazla da üşümedim. Çok özlemişim; yaşadığımı hissettim. Bu kadar güzel olacağını beklemiyordum doğrusu. Beklenti olmayınca her şey çok güzel oluyor gerçi. Öyle değil mi?
#Bahar GÜNDOĞDUBebekken doktorların ‘6 ay yaşar’ dediği Serebral Palsi hastası Ays Kara, sapanla yaptığı ve ‘Aysdil’ adını verdiği konuşma aletiyle ABD’den gelen doktoruna “Neden bir Stephen Hawking olmasın” dedirtti. Ays hayatını kullanabildiği tek ayak parmağıyla yazdığı ‘Ays’ın Hikâyesi’ adlı kitabında anlattı.
#KarabükÖzel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi, İzmir Alsancak’ta hizmete girdi. Altı katlı bin 200 metrekare alanda hasta kabulüne başlayan Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi, üç fizik tedavi uzmanı, 10 fizyoterapist, üç hemşire ve fizik tedavi teknikerlerinden oluşan alanında uzman deneyimli sağlık personelleri ve ileri sistem teknolojileriyle kaliteli sağlık hizmeti veriyor. Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Dokumacı, “Tıp merkezimiz uzun yıllardır İzmir ve bölgemize kaliteli sağlık hizmeti veren Özel Gazi Hastanesi, İzmir Ege Laboratuvarı ve Egeli OSGB ortaklığında kurulmuştur. Fizik tedavi alanında böyle bir merkezi ülkemize ve İzmirimize kazandırmaktan dolayı mutluyuz” şeklinde konuştu.
#1Serebral palsi diğer adıyla beyin felci, genellikle doğum sırasında ya da 0-2 yaş arasında ortaya çıkan bir hastalık. Başta kas-iskelet sistemi olmak üzere işitme, görme, konuşma gibi çok sayıda fonksiyonu bozuyor. Uzmanlar uyarıyor: “Türkiye’de her yıl 6 bin çocuk bu tanıyı alıyor. Erken teşhis ve tedavi çok önemli.”
#Dünya Serebral Palsi GünüDoğuştan serebral palsi hastası Serhat Yiğit Güzelgöz (20), 2023-Yükseköğretim Kurumu Sınavı'nda (YKS) yüzde 75 bursla Başkent Üniversitesi Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı'nı kazandı. 2 Ekim'de açılan üniversitede eğitimine başlayan ve azmiyle örnek olan Güzelgöz, üniversite hayalini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyledi.
#Serhat Yiğit GüzelgözAK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik ve eşi Hatice Çelik'in hayatı, ağır otizmli, down sendromlu, serebral palsi hastası olan Bahadır'ın (15) dünyaya gelmesiyle değişti. Yaşamlarını çocuklarının eğitimine adayan ailede Kemal Çelik TBMM'de kurulan Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu'nda görev alıp otizmle yaşayan ailelere çözüm üretmeye çalışıyor. Otizmin oğlundan önce sadece duyduğu bir kelime olduğunu söyleyen Hatice Çelik, Bahadır'ın dünyaya gelmesiyle tam olarak araştırdığını söyledi.
#AntalyaZayıflama amacıyla yaptırdıkları mide botoksu sonrası yoğun bakımlık olan hatta hayatını kaybeden hastaları sayısında artış yaşandı."Botulismus" yani botoks zehirlenmesiyle ilgili konuşan Doç. Dr. Serkan Demir, "20 yıllık meslek hayatımda son 1.5 yılda gördüğüm kadar botoks zehirlenmesi vakası görmedim. Asla ehil olmayan ellerde yapılmaması gerekiyor." dedi.
#İSTANBUL