1071 Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Sultan Alparslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alparslan'ın kesin zaferi ile sonuçlanan bu muharebe, "Türklere Anadolu'nun kapılarını açan son muharebe" olarak bilinir. Malazgirt Zaferi kutlamaları başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi kutlama Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim yürüyüşümüz Türkiye Yüzyılı'nadır. Malazgirt Zaferi'nin rehberliğinde aydınlığında inşallah bu yolu yürüyeceğiz. Sultan Alparslan'ın emanetlerine layıkıyla sahip çıkacağız. Malazgirt 1071 ruhunu yaşatacak ömrümüzün son nefesine kadar taşıyacak, bayrağı bizden devralacak yeni nesillere bir emanet gibi şanla şerefle teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı. Peki, Malazgirt Zaferi ne zaman, kaçıncı yılı? Malazgirt Zaferi yıl dönümü kutlanıyor... İşte, Malazgirt Zaferi mesajları ve sözleri 2024
#Malazgirt ZaferiSultan Alparslan ölümü ile ilgili araştırmalar artışa geçti. Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi 6 Kasım Pazartesi akşamı final yaparak ekranlara veda ediyor. Sultan Alp Arslan hayatı ve ölümü de bu bağlama merak ediliyor. Alparslan ölmeden önce ne dedi? sorusu da bu sebeple araştırılıyor. Sultan Alparslan, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı olan ve Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askeri komutan ve hükümdardır. Türklerin Anadolu’ya girişinde mimar olan Sultan Alparslan, tarih açısından da oldukça önemlidir. Peki, Sultan Alparslan nasıl şehit oldu? Alparslan ölürken ne dedi, kaç yaşında öldü?
#Sultan Alp ArslanAlparslan: Büyük Selçuklu final tarihi için geri sayım başladı! Başrollerini Barış Arduç, Kayra Zabcı, Öykü Gürman, Serhat Tutumluer, Mehmet Özgür gibi isimlerin paylaştığı Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi ekranlara veda ediyor. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun devlet yapısını, siyasi olaylarını, savaşlarını ve Sultan Alparslan'ın hayatını ele alan Alparslan: Büyük Selçuklu final kararı aldı. Alparslan: Büyük Selçuklu ne zaman final yapacak? sorusu da dizinin sıkı takipçileri tarafından merak ediliyor. Yeni sezonuna başlayacak dizi kısa süre sonra ekranlara veda edecek. Peki, Alparslan: Büyük Selçuklu neden bitiyor? İşte final bölümü tarihi!
#Alparslan: Büyük SelçukluBu akşam Alparslan: Büyük Selçuklu yeni bölümü var mı? sorusu dizinin sıkı takipçileri tarafından araştırılıyor. Alparslan: Büyük Selçuklu yeni sezonu uzun süredir izleyiciler tarafından bekleniyordu. Başrollerinde Barış Arduç, Kayra Zabcı, Öykü Gürman, Serhat Tutumluer, Mehmet Özgür gibi isimlerin yer aldığı yönetmenliğini Sedat İnci'nin üstlendiği dizinin yeni sezon başlangıç tarihi belli oldu. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun devlet yapısını, siyasi olaylarını, savaşlarını ve Sultan Alparslan'ın hayatını ele alan dizi ekranlara geri dönüyor. Peki, 30 Ekim Alparslan: Büyük Selçuklu bu akşam var mı? Alparslan: Büyük Selçuklu yeni sezonu ne zaman başlayacak?
#Alparslan: Büyük SelçukluTÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Bin yıl önce olduğu gibi, 100 yıl önce de milletimiz en zor ve namüsait şartlardan, kurtuluş ve zafer inşa etmenin yolunu bulmuştur. Kimsenin zerre şüphesi olmasın ki; bundan sonra da bulmaya tam olarak muktedirdir" dedi.
#SİVASYeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRKBitlis’in beş minaresinin izinde şehir merkezini yazmıştım 13 Şubat’ta size... Anlatacaklarım bitti sandıysanız yanıldınız. Bitlis’te tarihin sayfalarında ve doğada keşfedeceğiniz daha çok cevher var. Anlatmaya başlarken ilk sırayı kesinlikle Ahlat hak ediyor. 2000 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Selçuklu Mezarlığı, ülkemizin hazinelerinden. Oraya kadar gitmişken Tatvan’a da uzanalım...
#TürkiyeDilimize Arapçadan geçen rahle kelimesi, Büyük Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana kullanılmaktadır. Bu sözcük ''rhl'' kökünden türetilmiştir. ''Rhl'', sehpa anlamına gelirken, rahle kelimesinin sözlük anlamı yazı yazmak ve kitap okumak için özel olarak üretilmiş masadır. Eski yüzyıllarda tek tip olan rahlelerin günümüzde birçok farklı modeli üretilmektedir. Rahle ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Rahle kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
#TDKTRT 1'in yeni dizisi Alparslan Büyük Selçuklu'dan ilk fragman geldi. Selçuklu ve Türk tarihinin eşsiz hükümdarı Sultan Alparslan’ın nefes kesen destansı hikayesinin anlatılacağı “Alparslan: Büyük Selçuklu” dizisinin kadrosunda ekranların tanıdık simaları var. İşte Alparslan: Büyük Selçuklu oyuncuları…
#Alparslan: Büyük SelçukluGaziantep'te 13'üncü yüzyılda yapıldığı belirtilen Boyacı Camisi'nin minberi, cuma günleri duvardaki raylı sistemiyle çekilince 3 metre boyunca açılıyor ve hutbe okunduktan sonra itilerek tekrar yerine konuluyor. Mimar Abdulkadir Evişen, raylı minberin yapılma hikayesini ise imam hutbe vereceği zaman kuzey tarafta kalan cemaatin imamı görmesini sağlamak ve alandan tasarruf etmek amacıyla tasarlandığını anlattı.
#GaziantepGaziantep'te 13'üncü yüzyılda yapıldığı belirtilen Boyacı Camisi'nin minberi, cuma günleri duvardaki raylı sistemiyle çekilince 3 metre boyunca açılıyor ve hutbe okunduktan sonra itilerek tekrar yerine konuluyor. Mimar Abdulkadir Evişen, raylı minberin yapılma hikayesini ise imam hutbe vereceği zaman kuzey tarafta kalan cemaatin imamı görmesini sağlamak ve alandan tasarruf etmek amacıyla tasarlandığını anlattı.
#GAZİANTEPYassı Çemen Savaşı gibi, tarihte önemli yeri olan fakat pek hatırda kalmayan bazı tarihi olaylar vardır. Yası çemen savaşı ne zaman yapılmıştır? Yassı çemen muhaberesinin tarafları kimlerdir? Yassı çemen muhaberesi nerede yapılmıştır? Bu muhaberenin önemi nedir gibi sorulara cevap bulabileceğiniz ve merakla okuyacağınız bilgileri sizler için derledik.
Selçuklu döneminde inşa edilen pek çok medrese vardır. Nişabur Medresesi de o döneme ait olan medreselerden bir tanesidir. Nişabur Medresesi aynı zamanda Nizamiye Medresesi olarak da adlandırılmaktadır. İnternette de en çok araştırılan medreselerden bir tanesi olan Nişabur Medresesi'ne nasıl ulaşılacağı da araştırılmaktadır. Nişabur Medresesi oldukça ünlü bir medresedir. Peki Nişabur Medresesi nerededir? Nişabur Medresesi'ne nasıl gidilmektedir? Nişabur Medresesi tarihi nedir? Nişabur Medresesi özellikleri nelerdir? İşte Nişabur Medresesi ile ilgili tüm detaylar.
Gevher Nesibe Şifaiyyesi ya da Gevher Nesibe Medresesi olarak bilinir. Gevher Nesibe Medresesi bazı yerlerde Çifte Medrese olarak da bilinir. Bundan dolayı Gevher Nesibe Medresesi birçok kişinin ziyaret ettiği bir medrese olmuştur. Gevher Nesibe Medresesi günümüzde çok amaçlı kullanılan bir medrese haline gelmiştir. İnternetten de sıklıkla araştırılan medreselerden birisidir. Peki Gevher Nesibe Medresesi nerededir? Gevher Nesibe Medresesi'ne nasıl gidilir? Gevher Nesibe Medresesi özellikleri nelerdir? İşte Gevher Nesibe Medresesi ile ilgili bütün bilinmesi gerekenler.
‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?
#YazarUyanış: Büyük Selçuklu dizisini yakından takip edenler Sultan Melikşah’ın ölümüyle ilgili bilgileri merak ediyor. 38 yaşındayken ölen Sultan I. Melikşah Büyük Selçuklu Devleti'nin en önemli hükümdarlarından biridir. Peki, Melikşah ne zaman, nasıl öldü? Melikşah’tan sonra kim sultan oldu?
#Melikşah Ne ZamanMalazgirt Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1071 yılında Büyük Selçuklu İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Büyük Selçuk İmparatorluğunun kesin zaferi ile birlikte Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı. 6. sınıflar için ''Türklerin Anadolu'yu Yurt Edinmeleri'' konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Türklerin Anadolu'yu Yurt Edinmeleri Konu AnlatımıSultan Melikşah'ın hayatı Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ile gündeme geldi. Büyük Selçuklu Devleti'nde devleti en geniş sınırlarına ulaştırmasıyla tarihi kaynaklarda yer alan Melikşah Babası Sultan Alparslan'ın bir esir tarafından sırtından hançerlenerek şehit edilmesinin ardından tahta geçti. Karahanlılar Han'ının kızı Terken Hatun ile evlenen Sultan Melikşah'ın ölümünden sonra 5 yaşındaki oğlu tahta çıkarıldı. Peki, Melikşah kimdir, nasıl ve ne zaman öldü? İşte, Melikşah'ın hayatı ve çocuklarıyla ilgili merak edilenler.
#Melikşah KimdirVan Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle Erciş ilçesi sahilindeki Erciş Kalesi ve kalıntıları ortaya çıktı. Gölün yükselmesi nedeniyle 1841'de terk edilen kalenin, gün yüzüne çıkmasını değerlendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak gölün bundan sonraki süreçlerde seviye kaybına uğrayacağını söyledi.
#SeyahatVan Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle Erciş ilçesi sahilindeki Erciş Kalesi ve kalıntıları ortaya çıktı. Gölün yükselmesi nedeniyle 1841'de terk edilen kalenin gün yüzüne çıkmasını değerlendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak gölün bundan sonraki süreçlerde seviye kaybına uğrayacağını söyledi.
#VanVAN Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle Erciş ilçesi sahilindeki Erciş Kalesi ve kalıntıları ortaya çıktı. Gölün yükselmesi nedeniyle 1841'de terk edilen kalenin, gün yüzüne çıkmasını değerlendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak göl seviyesinin bundan sonraki süreçlerde seviye kaybına uğrayacağını söyledi.
#Van GölüBitlis'in Ahlat ilçesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda her biri sanat eseri özelliği taşıyan şahideler, üzerindeki kabartmalar, kitabeler ve motiflerle tarihe ışık tutuyor.
#Selçuklu Meydan MezarlığıBüyük Selçuklu Devleti Hükümdarı Sultan Melikşah, hükümdarlık döneminde devleti en geniş sınırlarına ulaştırmasıyla tarihi kaynaklarda yer alıyor. Anadolu'dan Umman'a Kafkaslar'dan Hindistan önlerine kadar Selçuklu'nun sınırlarını genişleten Melikşah, Gazneli ve Karahanlı devletlerini yenerek, Karahanlı Devleti'nin ikiye ayrılmasında etkili oldu. Karahanlılar Han'ının kızı Terken Hatun ile evlenen Melikşah'ın ölümü ise dikkat çekici oldu. Peki, Sultan Melikşah kimdir ve ne zaman öldü? İşte, Melikşah'ın eşleri, hayatı ve çocuklarıyla ilgili ayrıntılar.
#Melikşah KimdirMelikşah ya da Büyük Selçuklu tarihindeki tam adıyla Sultan Melikşah, Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ile birlikte tarihteki konumuyla araştırılmaya başlandı. Hayatı boyunca Büyük Selçuklu Devleti için pek çok mücadele veren Sultan Melikşah, dış güçlere karşı verdiği mücadele kadar iç isyanlarla da uğraşmak durumunda kalmıştır. Babası Alparslan'dan devraldığı bayrağı özverili bir şekilde taşımaya çalışan Melikşah'ın ölümü ise dikkat çekici olmuştur. Peki, Sultan Melikşah kimdir ve nasıl öldü? İşte, Melikşah hakkında tarihten detaylı bilgiler
#Sultan MelikşahTürkiye gerek Osmanlı zamanında gerekse de Selçuklu imparatorluğu zamanından kalma olan pek çok tarihi yapıya sahiptir. Bu tarihi yapılardan en önemlileri arasında camiler gelmektedir. Müslüman bir topluluk olan Türkler tarihte gittiği ve yer aldığı bölgelerde sürekli olarak ibadethane için cami inşa etmişlerdir. Kocatepe Camide Cumhuriyet ilan edildikten sonra inşa edilmiş olan camilerden birisidir. Kocatepe Camii yaklaşık olarak 70 yıllık bir tarihi bulunmasına karşın bu cami sürekli olarak ziyaret edilmekte ve bölgenin en önemli camilerinden birisidir. Kocatepe Camii arama motorlarında mimari özellikleri ve caminin lokasyonu en çok araştırılanlar arasına girmiştir. Peki, Kocatepe Camii nerededir? Kocatepe Camiye nasıl gidilir? Kocatepe Camii tarihi nedir ve caminin mimari özellikleri nelerdir? Kocatepe Camii mimarı kimdir? İşte Kocatepe Camii ile ilgili her şey.
#Kocatepe Camii