Çay gün içerisinde demlikler dolusu sık sık tüketiliyor. Sabah kahvaltısı veya misafir sofraları ile 5 çayları olsun her daim çay içmek ayrı keyifli. Ancak Giysi, halı ya da koltuğa dökülen çay damlaları ve kurumuş şekerli çay lekeleri bu keyfi kaçırabiliyor. Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler imdadınıza yetişecek. İşte inatçı ve kurumuş çay kalıntıları yok etmenin sırrı ve pratik yöntemleri...
#Nasıl YapılırÇayı gün içerisinde sıklıkla tüketiyoruz. Sabah kahvaltısı, misafir sofraları, 5 çayları... Günün her anı yapılan çay keyfi bazen mutsuzluğa dönüşebiliyor. Giysi, halı ya da koltuğa dökülen kurumuş veya şekerli çay lekesi can sıkıcı bir hal alabiliyor. Ancak evde kimyasal madde kullanmadan uygulayabileceğini birkaç püf noktası bütün lekeleri silip atacak. İşte inatçı kalıntıları yok etmenin sırrı ve pratik yöntemleri...
#Çay Lekesi Nasıl ÇıkarSohbetlerin kulak misafiri, gün içinde kendimize verdiğimiz en güzel ödül ve arkadaş ortamlarında ısmarlanan en ekonomik ikram içeceği hiç şüphesiz çaydır. İşte bu haftaki yazımız çay tiryakisi olup özellikle “Ben çayı şekersiz tüketemem ama şekerli de tüketip kilo almak istemiyorum” diyenler için hazırlandı.
#ÇaySeçimdi, sandık sonuçlarıydı, itirazlardı derken haftalardır, haklı olarak kendimizi öylesine kaptırdık ki bu akışa, önümüze düşen birçok başka haberi ‘es geçiyoruz’. Dün yabancı medyayı tararken Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamasına denk geldim. Şöyle diyor DSÖ: “Yapay tatlandırıcı kullanmayın. Tatlandırıcılar bir fayda sağlamadığı gibi Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarında artışa neden olabilir.” Şeker, kanser tedavi sürecimde beni de en çok yoran konuydu. Şekerden uzak durayım diye tatlandırıcı kullanıyordum ama ne büyük hata imiş. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’yı aradım. Yapay tatlandırıcıların zararlarını, şeker ihtiyacını nereden sağlamak gerektiğini ve dahası şekeri nasıl bırakacağımızı 5 maddede anlattı.
#Dünya Sağlık ÖrgütüYıllar önce ‘Çocuklar çay-kahve içmez, içersen büyüyemezsin, küçük kalırsın’ diyen büyüklerimiz haklı mıydı? Galler’de, çocuklar için zararlı olduğu gerekçesiyle kafein içeren yiyecek ve içeceklerin 16 yaşından küçüklere satışının yasaklanması için yasa teklifi verilmesi tartışma konusu oldu. Biz de konunun uzmanlarına sorduk
#SağlıkÇayın kabız yapıp yapmadığı merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Özellikle çay sevilen bir içecek olduğundan kabızlıkla ilgisi merak edilen sıvılar arasındadır. Bu bakımdan çayın kabız yapıp yapmadığını öğrenebilir ve buna göre tüketmeyi ya da tüketmemeyi tercih edebilirsiniz. Çay kabız yapar mı? Limon ve şekersiz çay içmek kabızlık yapar mı ya da kabızlığa iyi gelir mi tüm detayları ile derledik.
Günün önemli bir kısmı mutfakta geçiyor. Akşam için yemeklar hazırlanıyor, farklı tarifler deneniyor. En sonunda da keyif çayı ya da kahvesi olmadan olmaz. Bütün bunları yaparken mutfağın temiz kalması da gerekiyor. Özellikle gün yoğun kullanılan aspiratörler ayrı bir özen istiyor. İnatçı yağ lekelerini çıkarmak biraz uğraştırıcı olabiliyor. Peki yağlı aspiratör filtresi nasıl temizlenir? İnatçı yağ lekeleri aspiratörden çıkarmanın kolay ve pratik yolları
#Aspiratör Filtresi Nasıl TemizlenirÇay içmek bir keyif ama halıya dökülen çay lekesi biraz can sıkıcı olabiliyor. Kazara halıda oluşan kurumuş veya şekerli çay lekelerini çıkarmak biraz zor olabiliyor. Fakat birkaç pratik yöntemle bu inatçı lekelerden kurtulabilirsiniz. Peki halıdan çay lekesi nasıl çıkarılır?
#Halıdan Çay Lekeleri Nasıl ÇıkarılırEvde bitiremediğimiz, artakalan ramazan pidelerini hemen buzluğa kaldırdım. Yılın diğer aylarında da bol bol yiyebilmek için birkaç ramazan pidesi daha aldım ve onları da buzluğa attım. Peki, bu pidelerle neler mi yapacağım? Bursa usulü pideli köfte, peynir ve sucuklu papara, canım tatlı istediğinde de bitter çikolatalı sufle... Tariflerimi görünce bence siz de stok yapmak isteyeceksiniz.
#RamazanSofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, şekerli çayın metabolizma hastalıklarına meyili artırdığını, ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden olduğunu, iyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketiminin vücudumuza fayda sağladığını söyledi.
#Çay TüketimiSofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, “Şekerli çay metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor. Ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden oluyor. İyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketimi vücudumuz için oldukça faydalı” dedi.
#Uzm. Dr. Sübet ÖzerdemTürkiye'de zaman zaman gündeme gelen ’Çay şekerli mi içilir, şekersiz mi’ tartışmalarına, çayın en çok tüketildiği illerden biri olan Erzurum’dan yöresel bir cevap geldi. Erzurumlular, "Çay bize özgü olan kıtlama tarzında içilir" dedi. Şehre özel üretilen kesme şekeri ısırıp küçük bir parçasını ağızda tutarak onunla en az 3-4 bardak çay içtiklerini anlatan Nasır Dikilitaş, "Çay ne şekersiz ne de şekerli içilir. Çay kıtlama içilir. Tabii limonu da ihmal etmeyiz" dedi.
#Erzurumİnternette hızlı bir şekilde kombucha araştırması yaparsanız bu fermente içeceğin; çay, şeker, mantarlar ve bakteriler tarafından üretildiğini görürsünüz. Kombucha faydaları arasında da çok yüksek enerji sağladığını, bağışıklığı güçlendirdiğini, belirli kanser türlerini savuşturduğunu, vücudunuza detoks etkisi yaptığını ve daha birçok konuda size yardımcı olduğunu göreceksiniz. Peki bu vaat edilen faydalar gerçekten doğru mu?
#KombuchaVedat Milor, YouTube’a yüklediği videoda, çocukken çayı sevmediğini bu yüzden 8-9 şeker atarak içtiğini, sonrasında ise şekersiz içmeye başladığında çayı severek içmediğini söyledi. Ünlü yemek eleştirmeni ortaya attığı bu soruyla sosyal medyayı yine ikiye böldü.
#Vedat MilorGünlük hayatımızda çok sık rastladığımız lekeler can sıkıcı bir durum haline gelebiliyor. Çay lekesinden oje lekesine, kan lekesinden pas lekesine kadar zorlu lekelerden kolay yollardan kurtulmak için neler yapacağınızı, hangi yolları izleyeceğinizi aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.
#Lekelerden Kurtulmak İçin Ne YapılmalıBizim Türk kahvaltısı yapısal olarak dörtlü bir karışım. Yumurtası, peyniri ile güçlü bir protein yapılanması, zeytini, domatesi, yeşilbiberi ile harika bir karbonhidrat organizasyonu, maydanozu ve salatalığıyla da mükemmel bir antioksidan ve posa gücüne sahip.
#Osman Müftüoğlu