Hatalı oruç algısı

Güncelleme Tarihi:

Hatalı oruç algısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2018 09:31

Ramazan, normal beslenme düzeninin dışına çıkılan, öğün sisteminin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönemdir.

Haberin Devamı

Yaz sıcağında bu uzun açlık ve susuzluk süreleri metabolizmanın işleyişini değiştireceğinden ramazan ayında daha dikkatli davranmak önem taşıyor. Maalesef günümüzde pek çok kişi oruç tutmanın derin anlamı bilmemekte ve orucu sadece güneşin doğması ile batması arasındaki saatlerde aç ve susuz kalma eylemi gibi algılamaktadır. Oysa Yüce Yaradan’ın bizim aç kalmamıza hiç ihtiyacı yoktur; oruç, insanın ruhsal gelişimi ve ruhsal boyutuna daha çok olumlu enerji yükleme fırsatıdır.
*
Oruçlu bir kişinin kötü sözler sarf etmesi, dedikodu yapması, edepten uzak düşünceler içinde olması, başka insanların ve canlıların hakkını yemesi, ne kadar doğru olabilir ki... Oruçlu bir kişi oruçlu olduğunu öne sürerek her türlü eyleme ve düşünceye misliyle tepki vermektedir. Kısacası oruç ayıp olmasın diye tutulan veya aç kalma ritüeli değildir. Unutmayalım ki Ramazan çok özel bir dönemdir ve kesinlikle aç kalmakla eşanlamlı değildir. Doğru beslenme yöntemiyle, manevi bakımdan beklenilen faydalar da artırılabilir.
Su tüketiminizi artırın
*
“Ramazanda gün boyu su içmeden duracağım, şimdiden kendimi susuzluğa alıştırayım’’ gibi yanlış düşüncelere kesinlikle kapılmayın. Zira vücudun suya her zaman ihtiyacı bulunuyor ve özellikle yaz aylarında idrar ve terleme ile atılan su miktarı çok daha fazla oluyor. Atılan suyu mutlaka yerine koymak ve ramazanda olduğu gibi bu sayılı saatlerde de günde en az 8-10 bardak su içmeye dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle, şimdiye kadar yapmadıysanız da bundan sonra su içmeye dikkat edin ve su içmek için susamayı beklemeyin.
Tuzlu gıdalar tüketmeyin
*
Tuz içeriği yüksek ürünler iftar ve sahurda olduğu gibi ramazan öncesinde de tercih edilmemesi gereken besin grubu! Bu nedenle turşu, tuzlu fıstık, tuzlu kraker gibi seçenekleri sofranızdan kaldırmanız en doğrusu. Ayrıca, tükettiğiniz peynir ve zeytinin de tuz miktarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peynirinizi, az tuzlu olanlardan seçerken, zeytini suda beklettikten sonra yemek doğrusu.
Bu gıdalara ağırlık verin
*
Meyve, sebze ve tam tahıllı yiyecekler tüketmeyi ihmal etmeyin. Bunlar, bağırsakları çalıştırıyor ve sindirimi rahatlatıyor. Vitamin ve mineral içerikleri ile de sağlığımız açısından önemli rol oynuyor. Domates ve salatalık sindirimi kolay yiyeceklerdir. Yine esmer ekmek ile yumurta ve peynirin de sofranızda daha fazla yer bulması gerekir. Ancak meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak, şeker içeriklerini unutmamak gerekiyor. Örneğin bu sıcak yaz günlerinde serinletici etkisi ile öne çıkan karpuzu “Ramazanda gün boyu yiyemeyeceğim” diye olması gerekenden fazla şekilde tüketmek fayda yerine zarar veriyor. Yaz günlerinde serinletici etkisi ile öne çıkan karpuzun miktarını doğru ayarlamak önemli. 1 porsiyon karpuz yaklaşık 200 gram. Tüm meyvelerde olduğu gibi karpuzda da miktarı aşmak, şeker alımını artırmak anlamına geliyor.
Mutlaka sahura kalkın
*
“Sahura kalkmadan oruç tutabilirim” düşüncesi son derece yanlış. Sahura kalkmamak hem gün boyu daha halsiz hissedilmesine hem de metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden oluyor. Öte yandan özellikle mide problemi olanların, yaz aylarına denk gelen ramazanda uzun olan açlık süresini sahura kalkmadan oruç tutarak daha fazla uzatmaması şart. Aksi halde midede asit salgılanarak mide yanması, ekşimesi, kazınması gibi problemler yaşanabiliyor. Bu nedenle ramazan boyu, hele de ilk sahurun mutlaka yapılması gerekiyor
*
Ramazanda sağlıklı beslenme için 7 önemli öneri...
- 1.İftarda kesinlikle birdenbire ve hızlı yemek yemeyin. Daima yavaş yavaş ve küçük lokmalar şeklinde uzun uzun çiğneyip yiyin.
- 2.İftarı önce bir zeytin ya da hurma ile açın ve ardından bir bardak ılık ballı limonlu su için. Sonra bir kâse tercihen sebze çorbası ya da hafif bir çorba için.
- 3.Daha sonra bir kaç dakika arkanıza yaslanın ya da ibadetinizi yapın veyahut sakince oturun.
- 4.Aşırı yağlı ve yüksek kalorili besinler tüketmekten kaçının.
- 5.Asla tok karnına tatlı ya da aşırı şekerli meyve ya da şekerli çay içmeyin.
- 6.Yemekle birlikte ya da sonrasında sindirime yardımcı olan bitki çayları (rezene, anason, yeşil çay vb.) için.
- 7.Toksin atmanıza ve sindirime yardımcı olan bazı baharatları ( Zencefil, zerdeçal, dereotu, kişniş, tarçın, kimyon gibi ) sofranızdan eksik etmeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!