Şekerin Zararları haberleri sayfasında Şekerin Zararları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 90 Şekerin Zararları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiÇikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şeker Nasıl BırakılırÇok sayıda paketli üründe yer alan mısır şurubunun birçok hastalığa neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, “Mısır nişastasındaki fruktoz bağımlılık yapar ve tokluk hissiyatı uyandırmaz. Hızlı bir şekilde yağa dönüşür ve karaciğerden damar hastalıklarına kadar birçok hastalığa neden olur” dedi.
#Glikozun ZararlarıKansere yakalanma riskinin beslenme ile doğru orantılı olduğunu belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, “Yapılan araştırmalarda, özellikle şekerli gıda ve hazır içeceklerin fazla tüketilmesinin pankreas kanseri gelişim riskini arttırdığı belirlendi. Fazla şekerli beslenmenin pankreas kanseri gelişme riskini 1,5 kat arttırdığı ortaya çıktı” dedi.
#Şeker Kanser Mi YapıyorŞekerden uzak durmak, büyük küçük demeden herkesin edinmesi gereken bir alışkanlık. Sadece bu gıdayı çok tüketenler değil, herkes şekeri bırakmalı. Eğer siz de hayatınızdan şekeri çıkarmak istiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız önerilerimize göz atmanızda fayda var. Sayacağımız basit ama etkili yollar ile şekeri sadece 5 günde bırakabilirsiniz!
#21 Gün Şekersiz DiyetTüketimi en yaygın ve en tatlı zehirlerden olan şeker, sağlıklı bir yaşam için en büyük engel! Uzmanlar, şekerin yüzyılın en tehlikeli zehri olduğunu belirtirken, sektör temsilcileri de sağlıklı bir yaşam adına şeker yerine gerçek bal kullanın çağırısında bulunuyor. Arıcılık uzmanı ve ham bal üreticisi olan Ahmet Bağran Aksoy, tatlıdan vazgeçmek yerine doğanın bize sunduğu şifa kaynağı mucize besin olan; işlenmemiş balın şeker yerine tüketilebileceğini söylüyor.
#ŞekerHerkesin bildiği gibi, rafine beyaz şeker tüketmek bizi olumsuz etkiliyor. Hatta beyaz şekerin vücutlarımız üzerindeki olumsuz etkisi, bugüne kadar yüzlerce araştırmanın konusu oldu. İşte bu çalışmaların tamamı, beyaz şeker tüketen insanlara ne olduğuyla ilgili oldukça kasvetli bir tablo çiziyor. Buna göre rafine beyaz şeker, obezite, kalp rahatsızlığı, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor ve hatta bazı bilim insanları beyaz şekerin gerçek anlamda bir "zehir" olduğunu söylüyor. Biz de beyaz şekerin bu kötü imajı nedeniyle, ondan uzak durmak için esmer şekere yöneliyoruz. Sonuçta esmer olan her şey daha az rafine ve daha az işlenmiş olduğu için daha sağlıklı, değil mi? Evet, bu söylediğimiz pirinç ve ekmek için geçerli; ama ne yazık ki şeker için değil!
#Esmer ŞekerŞeker son dönemde üzerinde en çok tartışılan konulardan biri. Bunun nedeni ise şekeri artık doğal yollar dışında almamız ve gereğinden çok fazla tüketmemiz. Bu nedenle artık bir ihtiyaçtan çok zararlı bir fazlalığa dönmüş durumda. Üstelik kanserden otoimmün rahatsızlıklara pek çok araştırma da bize bu konuda pek hayırlı şeyler söylemiyor. Peki, şekeri kestiğimizde vücudumuzda neler oluyor?
#ŞekerVücudumuzun şekere ihtiyacı var. Fakat bunu doğal yollarla, yani sebze ve meyvelerden almamız, en doğru yol. Beyaz şeker tüketimi ise oldukça zararlı. Şeker gıdalarda birçok formda bulunuyor ancak en zararlı olanı GDO’lardan üretilmiş beyaz şeker türü. Aşırı beyaz şeker kullanımı ile vücudumuzda onarılmayacak hasarlara sebebiyet verebiliriz. Bazı insanlar ise şekeri hayatlarından tamamen çıkarmış durumda. Şeker yemeyen bu insanların bildiği bir şeyler var. İşte bildikleri şeyler…
#Şeker TüketimiSık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı, konsantrasyon güçlüğü… Dr. Sinan Akkurt, tüm bunların çok fazla şeker tükettiğinizin belirtileri olabileceğini söylüyor! Şeker bağımlılığından kurtulmanın pratik yolları ve tedavi şekilleri olduğuna dikkat çekiyor…
#ŞekerDuymayan, bilmeyen kalmadı, evet: Şeker, zehirden farksız! Diyelim ki çaydan kahveden şekeri kestik, tatlıyı azalttık, şeker deposu kutu içecekleri zinhar evimize sokmadık. Peki yeterli mi? Hayır; şeker, hele de işlenmişi, ekmeğinden makarnasına, pilavından meyve suyuna elinizi attığınız her yerde! 'Beyaz zehri' hayatınızdan tamamen çıkarmak nasıl bir deneyim olurdu peki?
#Şekersiz BeslenmekBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiÜlkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkNişasta bazlı şeker oranının arttırıldığı iddiası gündem olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı nişasta bazlı şeker kotasının artırıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmasığını belirtti. Paketli ürünlerin birçoğunda nişasta bazlı şeker bulunuyor. Peki nişasta bazlı şeker nedir, NBS hangi ürünlerde yer alır?
#Nişasta Bazlı Şeker NedirÇikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şeker Nasıl BırakılırÇikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şekerli GıdalarÇok sayıda paketli üründe yer alan mısır şurubunun birçok hastalığa neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, “Mısır nişastasındaki fruktoz bağımlılık yapar ve tokluk hissiyatı uyandırmaz. Hızlı bir şekilde yağa dönüşür ve karaciğerden damar hastalıklarına kadar birçok hastalığa neden olur” dedi.
#Glikozun ZararlarıKansere yakalanma riskinin beslenme ile doğru orantılı olduğunu belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, “Yapılan araştırmalarda, özellikle şekerli gıda ve hazır içeceklerin fazla tüketilmesinin pankreas kanseri gelişim riskini arttırdığı belirlendi. Fazla şekerli beslenmenin pankreas kanseri gelişme riskini 1,5 kat arttırdığı ortaya çıktı” dedi.
#Şeker Kanser Mi YapıyorŞekerden uzak durmak, büyük küçük demeden herkesin edinmesi gereken bir alışkanlık. Sadece bu gıdayı çok tüketenler değil, herkes şekeri bırakmalı. Eğer siz de hayatınızdan şekeri çıkarmak istiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız önerilerimize göz atmanızda fayda var. Sayacağımız basit ama etkili yollar ile şekeri sadece 5 günde bırakabilirsiniz!
#21 Gün Şekersiz DiyetTüketimi en yaygın ve en tatlı zehirlerden olan şeker, sağlıklı bir yaşam için en büyük engel! Uzmanlar, şekerin yüzyılın en tehlikeli zehri olduğunu belirtirken, sektör temsilcileri de sağlıklı bir yaşam adına şeker yerine gerçek bal kullanın çağırısında bulunuyor. Arıcılık uzmanı ve ham bal üreticisi olan Ahmet Bağran Aksoy, tatlıdan vazgeçmek yerine doğanın bize sunduğu şifa kaynağı mucize besin olan; işlenmemiş balın şeker yerine tüketilebileceğini söylüyor.
#ŞekerHerkesin bildiği gibi, rafine beyaz şeker tüketmek bizi olumsuz etkiliyor. Hatta beyaz şekerin vücutlarımız üzerindeki olumsuz etkisi, bugüne kadar yüzlerce araştırmanın konusu oldu. İşte bu çalışmaların tamamı, beyaz şeker tüketen insanlara ne olduğuyla ilgili oldukça kasvetli bir tablo çiziyor. Buna göre rafine beyaz şeker, obezite, kalp rahatsızlığı, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor ve hatta bazı bilim insanları beyaz şekerin gerçek anlamda bir "zehir" olduğunu söylüyor. Biz de beyaz şekerin bu kötü imajı nedeniyle, ondan uzak durmak için esmer şekere yöneliyoruz. Sonuçta esmer olan her şey daha az rafine ve daha az işlenmiş olduğu için daha sağlıklı, değil mi? Evet, bu söylediğimiz pirinç ve ekmek için geçerli; ama ne yazık ki şeker için değil!
#Esmer ŞekerŞeker son dönemde üzerinde en çok tartışılan konulardan biri. Bunun nedeni ise şekeri artık doğal yollar dışında almamız ve gereğinden çok fazla tüketmemiz. Bu nedenle artık bir ihtiyaçtan çok zararlı bir fazlalığa dönmüş durumda. Üstelik kanserden otoimmün rahatsızlıklara pek çok araştırma da bize bu konuda pek hayırlı şeyler söylemiyor. Peki, şekeri kestiğimizde vücudumuzda neler oluyor?
#ŞekerŞeker neredeyse hemen hemen her hastalığın dostu denilebilir. Hastalıkların tetikleyicisi adeta. Özellikle kanser, diyabet yani şeker hastalığı, obezite, kalp ve diş hastalıkları üzerinde yapılmış çalışmalarda şeker için ‘hastalığın azdırıcısı’ deniliyor. Yani hastalıkların çıkışında ve büyümesinde çok büyük bir etkisi var.
#HürriyetVücudumuzun şekere ihtiyacı var. Fakat bunu doğal yollarla, yani sebze ve meyvelerden almamız, en doğru yol. Beyaz şeker tüketimi ise oldukça zararlı. Şeker gıdalarda birçok formda bulunuyor ancak en zararlı olanı GDO’lardan üretilmiş beyaz şeker türü. Aşırı beyaz şeker kullanımı ile vücudumuzda onarılmayacak hasarlara sebebiyet verebiliriz. Bazı insanlar ise şekeri hayatlarından tamamen çıkarmış durumda. Şeker yemeyen bu insanların bildiği bir şeyler var. İşte bildikleri şeyler…
#Şeker TüketimiSık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı, konsantrasyon güçlüğü… Dr. Sinan Akkurt, tüm bunların çok fazla şeker tükettiğinizin belirtileri olabileceğini söylüyor! Şeker bağımlılığından kurtulmanın pratik yolları ve tedavi şekilleri olduğuna dikkat çekiyor…
#ŞekerSağlık Bakanı Recep Akdağ bizde nadir olan bir şey yaptı geçen hafta. Türkiye’deki önemli bir soruna dair bilimsel verileri açık yüreklilikle toplumla paylaştı. Tam olarka şunu dedi: “Toplumun üçte biri obez, üçte biri aşırı kilolu ve üçte biri de normal. Dünyada en kötü 10 ülke arasındayız!”
#Selçuk ŞirinKahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark hep konuşulur, tartışılır. Üretim esnasında hemen hemen aynı işlemden geçen, kahverengi ve beyaz şeker arasında ne fark var? Kahverengi şekerin daha az işlem görmüş olması nedeniyle daha doğal olduğu bilgisi tamamen yanlış mı? İşte Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki farklar..
#ŞekerKahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark hep konuşulur, tartışılır. Üretim esnasında hemen hemen aynı işlemden geçen, kahverengi ve beyaz şeker arasında ne fark var? Kahverengi şekerin daha az işlem görmüş olması nedeniyle daha doğal olduğu bilgisi tamamen yanlış mı? İşte Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki farklar
#Kahverengi ŞekerDuymayan, bilmeyen kalmadı, evet: Şeker, zehirden farksız! Diyelim ki çaydan kahveden şekeri kestik, tatlıyı azalttık, şeker deposu kutu içecekleri zinhar evimize sokmadık. Peki yeterli mi? Hayır; şeker, hele de işlenmişi, ekmeğinden makarnasına, pilavından meyve suyuna elinizi attığınız her yerde! 'Beyaz zehri' hayatınızdan tamamen çıkarmak nasıl bir deneyim olurdu peki?
#Şekersiz BeslenmekHazır çorbaların, ketçap ve hazır salata soslarının içinde bile gereğinden fazla şeker var. Tam anlamıyla “şeker denizinde boğulma sendromu” durumu yaşıyoruz. Bedenimizin bu kadar çok şekere asla ihtiyacı yok. Bu kadar şekeri tolere etme yeteneği de söz konusu değil. Bu kadar fazla şekere ne pankreas, ne karaciğer dayanır, bu kadar yükü de ne kalbimiz ne de damarlarımız kaldırır.
#ŞekerNeden beş parmağımız var? Ölü taklidi yaparak köpekbalığı saldırısından kurtulma ihtimalimiz var mı? Bir gökdelenin boyunu nasıl ölçebilirim? Tavşanlar neden zıplar? Daha hızlı yüzmemizi sağlayacak mayo yapılamıyor mu? Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark nedir? İşte bilim dünyasının ışık tuttuğu ve çok sorulan o soruların yanıtları...
#Neden Beş Parmağımız Var?