Şeker, kullanmasak bile birçok besinle birlikte vücudumuza girmektedir. Buğday, patates, şeker pancarı, şeker kamışı gibi bitkilerin nişastasından üretilen şeker bir karbonhidrat türüdür. Şeker, mutlaka ölçülü şekilde tüketilmesi gereken bir besin türüdür. Bir küp şeker kaç gram eder ve kaç kareden oluşur? Bir küp şeker kaç kalori yapar sizler için derledik.
Bağırsak enfeksiyonu öncelikle çocuklarda görülmekle birlikte tüm yaş gruplarında görülen tehlikeli bir hastalıktır. İshal ve kusma gibi yaşamsal faaliyetleri etkileyen belirtiler gösterir. Bağırsak enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı mı? Nasıl bulaşır? Tedavisi nedir merak edilen tüm detayları derledik.
Reçelin şekerlenmesi fiziksel mi yoksa kimyasal mı merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından geniş olmasından dolayı reçelin şekerlenmesi internetten araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan reçelin şekerlenmesi fiziksel mi kimyasal mı araştırabilir ve bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Reçelin şekerlenmesi fiziksel mi kimyasal mı? Reçelin şekerlenmesi neden olur ve nasıl önlenir tüm detayları ile derledik.
Ülkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkBal, doğal yapısından dolayı hassasiyet gösterilmesi gereken bir ürün. İçeriğindeki zenginlikler ve faydaları saymakla bitmez. Balı buzdolabında saklamayın. Balın tadını alabilmeniz için oda sıcaklığında olması gerekir. Mümkün olduğunca karanlık, ışık almayan ve serince bir dolap içinde, kapağı sıkıca kapalı olarak muhafaza edin. Balın bozulması diye bir şey söz konusu değildir. Gerçek balda asla bakteri oluşmaz.
#BALDünyada en çok tüketilen içecekler arasında yer alan kolanın tadının ülkelere göre farklılık göstermesi, Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’nda tartışıldı. Komisyon başkanı Belma Satır, “Bilim insanları Coca-Cola’nın dünyadaki tadıyla bizdeki tadının farklı olduğunu söylüyor. Fabrikayı ziyarette sorduk, cevap bizi çok tatmin etmedi. Tarım Bakanlığı’ndan bilgi istedik” diye konuştu.
#Gazetehaberleriİşletmelerde gönüllü olarak tuz kullanımı yüzde 4 ve şeker kullanımı yüzde 5 oranında azaltılacak. Azaltan işletmeye belge verilecek. İşletme masalarda tuz yerine doğal lezzet artırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) sunacak. Menüde kalori bilgisi yer alacak. Yemeklerin yağ oranına dikkat edilecek.
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı, lokantacılar ve pastacılar ile tuz kullanımının azaltılması için protokol imzaladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Protokolle her yıl besinlerdeki tuz kullanımı yüzde 4, şeker kullanımı ise yüzde 5 azaltılacak" dedi.
#Sağlık BakanıŞeker Fabrikalarının özelleştirilmesi halinde Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tüketiminin artarak, Türk halkının sağlığının bozulacağı iddiaları sürerken Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu raporunu kamuoyuna duyurdu. Raporda, "Sakkaroz ve NBŞ içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili çeşitli kanser türlerinin (kolon kanseri, pankreas, karaciğer ve meme kanseri gibi) gelişimine de zemin hazırlamaktadır" ifadeleri yer aldı.
#ŞekerVücudumuzun şekere ihtiyacı var. Fakat bunu doğal yollarla, yani sebze ve meyvelerden almamız, en doğru yol. Beyaz şeker tüketimi ise oldukça zararlı. Şeker gıdalarda birçok formda bulunuyor ancak en zararlı olanı GDO’lardan üretilmiş beyaz şeker türü. Aşırı beyaz şeker kullanımı ile vücudumuzda onarılmayacak hasarlara sebebiyet verebiliriz. Bazı insanlar ise şekeri hayatlarından tamamen çıkarmış durumda. Şeker yemeyen bu insanların bildiği bir şeyler var. İşte bildikleri şeyler…
#Şeker TüketimiBel çevresini kalınlaştırıp göbeği büyüten, insülin direncini tahrik ederek şeker insülin sistemini kilitleyen, kısa bir süre sonra da kan kimyasını bozup metabolizmayı altüst eden 5 mühim beslenme yanlışı, bana göre dünyayı kasıp kavuran obezite salgınının temel nedenleridir. O 5 suçlu neler mi? Buyurun...
#Osman MüftüoğluTürkiye'de, çeşitli kurum ve kuruluşlarca yürütülen çalışmalar sayesinde kişi başına tüketilen tuz miktarının azaldığı ve geçen yıl tuzdan 1,5 milyar dolar tasarruf sağlandığı bildirildi. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: "Sağlıklı yaşam için bir kişinin günlük tuz tüketim miktarının 6 gram olması lazım ancak bizde 18 gram tüketiliyordu. Devletin yaptığı kampanya ile bu miktar 15 grama düşürüldü. Bunun sonucunda da geçen yıl 1,5 milyar dolar tasarruf sağlandı. Bu rakam, Türkiye'de diyalize giren 62 bin kişinin masrafını karşıladı"
#Tuz