Güncelleme Tarihi:
Medical Park Tarsus Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr.Alper Ata, halk arasında şekerin kansere yol açtığı ve kanser hücrelerini beslediği yönünde bir inanç olduğunu belirterek, "Şeker tek başına kanserojen değildir" dedi.
Kendisine sık sık "Şeker yemek kanser yapar mı?" yönünde soru geldiğini belirten Doç.Dr.Alper Ata, "Şeker doğrudan kanser yapmaz. Ancak günlük 150 gramdan fazla işlenmiş şeker kullanımı diyabet (şeker hastalığı) ve obezite (aşırı kilo) gelişimini artırır. Bu iki durum da kanser gelişimini hızlandırabilir. Dolayısıyla fazla miktarda şeker tüketimi uzun vadede indirekt olarak kanser gelişimiyle ilişkilendirilebilir" dedi.
KANSERİN ŞEKERE İHTİYACI YOK
Kanser tedavisi görmekte olan hastaların şeker tüketimiyle ilgili olarak da bilgi veren Ata, "Halk arasında, şekerin kanser hücrelerini beslediği inancı vardır. Ancak kanser hücreleri enerjilerini pek çok yoldan karşılayabilirler. Hastanın yediği şekere ihtiyaçları yoktur. Kanser tedavisi alan hastalarda şekeri kısıtlamak hastanın diğer gıda alımını da azaltmaktadır ve hiç istemediğimiz kilo kaybı ile sonlanmaktadır. Bu da bağışıklık sistemlerini zayıflatmakta ve tedaviyi olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.
YİNE DE UZAK DURUN
Doğrudan kansere yol açmamasına rağmen, özellikle işlenmiş şekerden uzak durulmasını öneren Ata şu bilgileri verdi:
"Genel olarak bakınca işlenmiş şeker (şerbetli tatlılar, reçeller, pekmez, bütün şekerli hazır gıdalar) tüketimi, özellikle çocuklar için pek çok hastalığa kapı açmaktadır. Dolayısıyla herkesin bu tür şeker kullanımı kısıtlanmalıdır. Öte yandan gıdaların olabildiğince çeşitli alınması gerektiği unutulmamalıdır. 'Bu iyidir' diye sadece bir yönde beslenmek doğru değildir."
TARSUS(Mersin) (DHA)
FOTOĞRAF