Güncelleme Tarihi:
Reçelin şekerlenmesi fiziksel bir değişimdir çünkü maddenin yapısında herhangi bir değişim meydana gelmez.
Reçelin Şekerlenmesi Fiziksel mi, Kimyasal mı?
Reçelin şekerlenmesi sonucunda reçelin yapısında herhangi bir değişim olmadığı için bu durum fiziksel bir değişim olarak kabul edilir. Reçel şekerlenmesiyle yeni bir madde oluşmaz, yalnızca görüntüsünde bir değişiklik olur ve reçel yine reçel olmaya devam eder. Bu gibi değişimler fiziksel değişim olarak kabul edilir. Reçel kendi kendine durdukça şekerlendiği için de fiziksel değişim örnekleri içinde yer alır.
Reçelin Şekerlenmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?
Reçel yapılırken doğru miktarda şekerin kullanılmaması reçelin zamanla şekerlenmesine neden olmaktadır. Fazla ya da az şeker kullanımı sıcaklığın da etkisiyle reçelin üst tabakasında şekerlenme meydana getirir.
Reçelin şekerlenmemesi için pişirirken kıvamını doğru ayarlamak ve içine de limon suyu sıkmak gerekir. Bu şekilde reçelin şekerlenmesi önlenir. Aynı zamanda reçellerin şekerlenmemesi için serin bir yerde saklanması gerekir. Reçelleri cam bir kapta ve güneş almayan yerde saklamak gerekir.