Sedef hastalığı, tedavisi olmayan yaygın, uzun süreli (kronik) bir hastalıktır. Döngülerden geçme, birkaç hafta veya ay boyunca alevlenme, ardından bir süre azalma veya remisyona girme eğilimindedir. Semptomları yönetmenize yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. Ve sedef hastalığıyla daha iyi yaşamanıza yardımcı olmak için yaşam tarzı alışkanlıklarını ve başa çıkma stratejilerini birleştirebilirsiniz.Peki sedef hastalığı bulaşıcımı, neden olur? İşte sedef hastalığı belirtileri ve çeşitleri...
#Sedef HastalığıSedef hastalığı (psoriasis), deride sedef rengi pullarla kaplı kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkan bir hastalık... Genellikle 15-35 yaş aralığında ortaya çıkıyor, yaşam boyu iyileşmeler ve tekrarlarla devam ediyor. Soğuktan etkilenen cilt nedeniyle kış aylarında daha aktif hale geliyor. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, 29 Ekim Dünya Sedef Haftalığı (Psoriasis) günü öncesinde hastalık hakkında detaylı bilgiler verdi, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#Sedef HastalığıSedef, tüm dünyada yaygın görülen, genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Deride kırmızı, keskin sınırlı, üzerinde sedef rengi kepeklenmeler (pullar) gösteren yamalar ile tanınır. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür ve genellikle 15-30 yaş arasında başlar. Peki, sedef hastalığı bulaşıcı mı?
#Sedef HastalığıGenetik bir hastalık olarak tanımlanan ve dünya nüfusunun yüzde 3’ünü etkileyen sedef hastalığı, ülkemizde de görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Vatandaşlar özellikle, sedef hastalığının belirtilerini ve neden olduğuna dair internette araştırma yapıyor? Peki Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı kimlerde görülür? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir? Sedef hastalığı nasıl tedavi edilir?
#Sedef Hastalığı BelirtileriCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHGörsel açıdan ciddi rahatsızlık veren hastalıklar içerisinde Vitiligo gelmektedir. Aynı zamanda bir deri hastalığı olarak öne çıkan bu sorun hakkında pek çok kişi bilgi almaya çalışıyor. Peki deri hastalığı vitiligo bulaşıcı mı? İnsandan insana geçer mi tüm detayları ile derledik.
Ömür Gedik Instagram hesabından bir paylaşımda bulunarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiği duyurdu. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. Ömür Gedik’in "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?” başlayan yazısı ardından otoimmün hastalıklar merak konusu oldu. Peki,otoimmün ne demek, otoimmün hastalıklar neler?
#OtoimmünBebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
#Taşıyıcı AnneSelülit güzelliğimizle ilgili bir rahatsızlık gibi bilinse de, aslında derinin ve altındaki yumuşak dokunun enfeksiyonudur. Görüldüğü üzere sadece dışarıdan bizi rahatsız eden basit bir sorun değildir. Doktorların çoğunluğuna göre yaygın bir hastalıktır.
#Selülit NedirFulden’in anneannesini kaybediş hikayesi ile başlıyor, yara denen acıyla tanışması... Ve kendi bağırsak kanseri ile devam ediyor hastalıkla geçen yılları. Sahnede parladığı yıllardan tanıyorum onu. Şimdi kurduğu Hayaller Gerçek Olsa Derneği ile parlamaya devam ediyor.Kelebek adı verilen son yıllarda ismini duyduğumuz, yaşaması çok zor, hassas ve önemli hastalığın ilk sahip çıkanı tabii ki rahmetli Türkan Saylan.Şimdilerde Fulden’in sosyal medyada avaz avaz çığlıkları ile farkına varıyoruz bu yaralı yaşamın zorluklarına... Bu zorlukları, ömür boyu bu yaralarla yaşayacak Zeynep ve Ramazan’dan dinledim. Siz de yüreğinizle okuyun...
#Gülben ErgenYetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çocukluk çağında da ortaya çıkabilen sedef hastalığının uygun tedavi ile sorun olmaktan çıktığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay, ilerlediği zaman tüm vücudu kaplayabilecek bu hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#SedefSedef hastalarının yüzde 84'ü ciltlerindeki belirtiler nedeniyle ayrımcılık ve aşağılamaya uğrarken, yüzde 45'i problemin bulaşıcı olup olmadığına yönelik sorulara maruz kalıyor. Toplumdaki eksik bilgi bunun en büyük nedeni. 31 ülkede yapılan ankete göre insanlar sedef hastalarıyla el sıkışmak bile istemiyor.
#SedefTÜRKİYE Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şahut Duran, Kızılay’ın kan bağışçı öncesi yaptığı formda yer alan ’Bugüne kadar hiç erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?’ sorusunun fişlemeye yol açtığını iddia etti. Kan yoluyla bulaşan hastalıkların insan yapısıyla ilgili değil, kurduğu cinsel ilişkinin şekliyle alakalı olduğunu söyleyen Duran, sorunun düzeltilmesini ve kişiye güvenli bir ilişki yapıp yapmadığı sorusunun yöneltilmesini istedi.