Paylaş
Hamilelik, her kadın için dönüm noktasıdır. Anne adayları özellikle de ilk gebelik sahibi olanlar, her konuyu detaylıca araştırırlar. Bu dönemde zararsız, hatta faydalı sandığımız yiyecekler bile hamileliği olumsuz yönde etkileyebilir.
İlk olarak şekerli yiyecekler, sizin de tahmin ettiğiniz gibi yararlı değildir. Aldığınız çok şekerli gıdalar size hiçbir fayda sağlamaz ve kan şekerini yükseltir. Bu durum ise gebelikte istenen bir durum değildir.
Hiç tahmin etmediğimiz bitki çaylarının da gebelikte zararı vardır. Bazı anne adayları yararlı olduğunu bile düşünmüştür fakat kullandığınız fesleğen, sedef otu, aleo vera, adaçayı vb. bitkiler rahimin kasılmasını ve doğum anamolilerine risk artışı sağlar. Bu tür bitki çaylarını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Bildiğiniz gibi hamilelik döneminde her şeye çok fazla dikkat edilmelidir. İyi yıkanmamış sebze ve meyveler size bir enfeksiyonel hastalığın bulaşmasına da sebep olabilir. Hamilelikte kesinlikle böyle bir olayla karşılaşmak istemeyiz. Bundan dolayı normal hayatta da temiz gıdalar yemeye çok dikkat etmeliyiz.
Soya soslu gıdalar, fazla baharatlı gıdalar ve kafein de gebelikte tüketilmemesi gereken besinlerdir. Bu besinlerin de hamileliğe olumsuz etki yapması olasıdır. Kahve tüketimini ve limitlerini doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Midye, istiridye, karides gibi çiğ deniz ürünlerinin salmonella dediğimiz bir bulaşıcı hastalığı taşıma özelliği vardır. Bundan dolayı gebelikte bu tür deniz ürünleri tüketmemeniz önerilir.
Yine hiç beklemediğiniz bir yiyecek: “karaciğer”. Karaciğer fazlasıyla A vitamini içerir. A vitamini gebelikte belli oranlarda meyve ve sebzelerden alınmalıdır ve fazlasına gerek yoktur. A vitaminin fazlası bebekte anomaliye neden olur.
Gebelikte sağlıklı beslenmeye önem vermelisiniz ve aklınıza takılan bir şey olursa yemeden veya tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Toparlayacak olursak anne adayları gebelik boyunca yediklerine ve içtiklerine hatta her şeye dikkat etmelidir.
Hamilelik döneminde çiğ, bayat, çok baharatlı, çok şekerli, soya sosu içeren, bilinmeyen katkı maddesi barındıran hazır gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu gibi gıdalar hamilelikte hemen hiç tüketilmemelidir. Anne adayını zehirleyebilir ve bebekte istenmeyen sonuçların olmasına kadar gidebilir.
Paylaş