AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriYılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!
#Yılbaşı MenüsüYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatÇıktığım her yolculuğun, tanıdığım her insanın bana kattıklarıyla kendimi yeniliyorum. Bir senenin sonunda geçmiş yılın bakiyesini alırken tüm olumsuzluklara rağmen yeni yıl beni hâlâ heyecanlandırıyor. Fazla uzaklara gitmeden birkaç yakın rota önerisinde bulunayım. Belki şimdi veya sonra, yılın ilk tatili için size ilham olurum.
#SeyahatAyvalık’ı ailece çok seviyoruz. “İkinci adresimiz” desek abartmış olmayız. Huzur dolu havası, tarihi atmosferi, köklü geçmişi, kültürel ve doğal zenginliği, begonvilli-sardunyalı Rum evleri, camileri, kiliseleri, denize dik inen daracık taş sokakları, adaları, çarşısı, sahili, mavi bayraklı plajları, zeytinyağı kokusu ve daha nice güzelliğiyle mıknatıs misali bizi kendine çekiyor. Her konuk olduğumuzda kendimizi büyülü bir dünyada hissediyoruz. Ve daha İzmir’e dönmeden bir sonraki buluşmanın planlarını yapıyoruz.
#1“Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın; çünkü bir çocuğun bir yetişkine öğretebileceği her zaman üç şey vardır: Nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak ve elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmaktır.” (Paulo Coelho)
#AZİZ DEVRİMCİGenelde yemedikleri yiyecekleri konuşuyoruz ama sanılanın aksine veganların menüsü hiç de zayıf değil. En az 1.500 meyveyi ve bir o kadar da sebzeyi ve bitkileri saymazsak; bakliyat çeşitleri, tahıllar, kuruyemişler ve tüm bunlardan elde edilen binlerce çeşit ürünle liste uzadıkça uzuyor. Vegan etler ve çeşit çeşit bitkisel sütler de cabası...
#YAZARRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın on üçüncü gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 25 Nisan Pazar, Ramazan'ın 13. günü için iftar menüsü...
#RamazanKış sofralarının vazgeçilmezi... Çorbasından salatasına her hali lezzetli. Sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Beyaz lahana sofralarımızda adeta yaprak yaprak açılıyor! Ünlü şeflerden farklı tariflerini istedik. Faydalarınıysa beslenme ve diyet uzmanı Ömür Karamahmut anlattı.
#Beyaz LahanaÖzel ve önemli günlerimizden olan bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarının genellikle dışına çıkılıyor. Tatlı ve çikolata tüketimi artarken, aşırı yemek yemek ayrıca çay, kahve ve gazlı içecek tüketimi de oldukça artabiliyor. Kurban bayramında beslenme önerilerini Diyetisyen Şeyma Yılmaz anlatıyor.
#Kurbanbayrami2020Ramazanda iftar ve sahur için aile boyu sofra başında toplanmak kadar güzel ne var? Hele bir de sofrada lezzetli ve bir o kadar da ramazan ruhuna yaraşır yemekler olursa bu sofralardan kalkmak bile istemez insan. Ramazanın dördüncü gününde orucunuzu açmanız için sağlıklı ve lezzetli iftar yemek tarifleri hazırladık. İşte 27 Nisan iftar menüsü...
#RamazanGelinim Mutfakta’da günün yemeği beyti sarma. oldu. Yarışmanın 21 Kasım tarihli bölümünü takip eden izleyiciler beyti sarma için gerekli malzemeleri ve tarifi internet üzerinden araştırıyor. Sizler de beyti sarmayı evinizde bulunan malzemelerle yapabilirsiniz. İşte, adım adım beyti sarma tarifi
#Gelinim Mutfakta’Da Günün YemeğiSeda Sayan ile Yemekteyiz yarışmasının cuma akşamı yayınlanan yeni bölümünde haftanın finali gerçekleşti. 5 farklı yarışmasının yemek konusunda hünerlerini gösterdiği Yemekteyiz'de, 1 Kasım Cuma günü yapılan final heyecanının ardından, en yüksek puanı alan isim belli oldu. Para ödülünü alan yarışmacı büyük sevinç yaşadı. Peki, Yemekteyiz yarışmasında haftanın kazananı kim oldu? Yemekteyiz'de bu hafta hangi isim birinci oldu?
#Seda Sayan İle SofradaOnur Büyüktopçu'nun sunuculuğunu üstlendiği Yemekteyiz yarışmasında 18-22 Şubat haftasının finali yapıldı. Beş gün boyunca yaptıkları yemeklerle kıyasıya yarışan yarışmacılar arasında hangi ismin kaç puan aldığı ve haftayı birinci olarak bitiren yarışmacının kim olduğu belli oldu. Peki, Yemekteyiz'de haftanın birincisi kim oldu?
#Yemekteyiz Birincisi Kim OlacakHavasından mı suyundan mı bilmem ama İzmir’de yediğim her şeyin tadı bir başka güzel geliyor. Kim bilir belki de otu etle, balığı limonla bozmadıklarından, en güzel böreğin lodosta değil de poyrazda açıldığını söyleyen güzel insanların elinden çıktığındandır…
#İzmirİç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, aç kalınarak, sahura kalkmadan oruç tutmanın son derece sakıncalı olduğunu belirterek, "Kişiler bu dönemde kilo verseler bile -ki genellikle ramazanda bazı kişiler kilo vermek amacıyla oruç tutmaktadır- bu doğru değildir ve son derece sakıncalıdır. Bilimsel olarak, bu olay karaciğer ve pankreası yorup, yağlandırdığı için sağlığa zararlı olmaktadır" dedi.
#Canan Karatay