Bağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk YazarSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSağlıklı bir saç derisinde ortalama olarak 100 bin adet saç olduğu görülür. Sağlıklı bir kimsede günlük, tarama ve yıkamaya bağlı olarak 100–150 adet saç teli dökülmesi normal karşılanır. Ancak saç dökülmesi, 300-500 adet saç teli arasında değişiyor ise bu bir sorun teşkil edebilir. Peki Saç dökülmesine iyi gelen maskeler nelerdir? Saç dökülmesine iyi gelen maske tarifleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Saç Dökülmesine İyi Gelen Maskelerİnsan sağlığını korumak için sebze ve meyve tüketimi oldukça önemlidir. Herkesin severek tükettiği gıdalardan biri de, havuçtur. Havucun sebze mi yoksa meyve mi olduğu çok merak edilen bir konudur. Tartışmalara yol açan havuç konusu, kişiler tarafından internet üzerinde araştırılıyor. Havuç meyve mi sebze mi detayları ile derledik.
#AraştırmaEnginar çiçeğinden yoğurt mayalamayı denediniz mi? Turp turşusunu şekerde bekleterek yapmak kulağınıza nasıl geliyor? Yemek yazarı İpek Kuşçu son kitabı ‘Şifalı Dönüşümler’de yiyecekleri daha besleyici hale getirmenin yollarını anlatıyor. Kitabında her ayın sebze ve meyveleriyle hazırlanmış reçeteler veren Kuşçu’yla konuştuk, tarifler aldık.
#Gazetehaberleriİstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında 26 Mayıs 2021 tarihinde saat 18.00-19.00 saatleri arasında “Çocuk ve Ergenlerin Sınav Kaygısına Bakışları ve Baş Etme Yöntemleri” konulu halka açık çevrim içi bilgilendirme toplantısı yapıldı.
#Sınav KaygısıYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmeVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#KolesterolHavaların soğumasıyla birlikte şiddetlenen sedef hastalığının sadece bir deri rahatsızlığı olmadığına dikkat çeken Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Dünyada ortalama 125 milyon insanın, ülkemizde ise 1 milyona yakın sedef hastası olduğu düşünülüyor. Sedef hastalarında obezite, diyabet, bağırsak hastalığı ve kalp damar hastalıkları görülme oranının arttığı görüldü. Uzun yıllar tedavi almayan hastalarda, derideki bu iltihabın, damarlarla diğer organlarda da bozukluklara yol açma durumu olduğu unutulmamalı” dedi.
#Sedef HastalığıDoğru beslenmenin kısırlıktan korunmada etkili olduğunu vurgulayan Diyetisyen Bahtınur Yılmaz, "Folik asit, progesteron seviyesini düzenler ve düzenli yumurtlama için önemlidir. Bu nedenle folik asit içeren yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, yumurta, kuşkonmaz, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, muz, avokado gibi besinlerin anne adayları tarafından tüketilmesi önerilir. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan demir, magnezyum, çinko ve kalsiyumun da gebe kalma sürecine olumlu etkileri saptanmıştır" dedi.
#Diyetisyen Bahtınur YılmazHavaların soğumasıyla birlikte şiddetlenen sedef hastalığının sadece bir deri rahatsızlığı olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Dünyada ortalama 125 milyon insanın, ülkemizde ise 1 milyona yakın sedef hastası olduğu düşünülüyor. Sedef hastalarında obezite, diyabet, bağırsak hastalığı ve kalp damar hastalıkları görülme oranının arttığı görüldü. Uzun yıllar tedavi almayan hastalarda, derideki bu iltihabın, damarlarla diğer organlarda da bozukluklara yol açma durumu olduğu unutulmamalı” dedi.
#Doç. Dr. Filiz Topaloğlu DemirİYOT eksikliği tiroid hormonlarının dengeli olabilmesi için gerekli bir element ve bu nedenle hayati önem taşıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, hamile, yaşlı, sağlıksız beslenen gençler ve veganların, vücudun iyot ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka haftada bir ya da iki kez deniz ürünleri tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
#Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi NamalHavaların soğumasına ve gece süresinin uzamasına bağlı olarak gece tüketilen atıştırmalık beslenme tarzı, yetersiz su tüketimi ve artan hareketsizlik kış aylarında kilo artışını kaçınılmaz hale getirebiliyor. Uzmanlar artan yağ kütlesinin birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu gibi bağışıklığın düşmesine de yol açabileceğine dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Havva Kılınç kış ayına sağlıklı girebilmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Kışa Sağlıklı GirmekHavaların soğumasına ve gece süresinin uzamasına bağlı olarak gece tüketilen atıştırmalık beslenme tarzı, yetersiz su tüketimi ve artan hareketsizlik kış aylarında kilo artışını kaçınılmaz hale getirebiliyor. Uzmanlar artan yağ kütlesinin birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu gibi bağışıklığın düşmesine de yol açabileceğine dikkat çekiyor. Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Havva Kılınç kış ayına sağlıklı girebilmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıSağlıklı bir beslenmenin temelinde dengeli sebze ve meyve tüketimi yatar. Mutlaka mevsimine göre farklı meyve ve sebzeleri tüketmeliyiz. Şimdi hangi mevsimde hangi meyveler var bunlara bakalım ve inceleyelim. İşte 3. sınıf hayat bilgisi mevsimine özgü yiyecekler konu anlatımı.
#3. Sınıf Hayat Bilgisi Mevsimine Özgü Yiyecekler Konu AnlatımıAşırı seviyede karbonhidrat, şeker ve kırmızı et tüketiminin, düşük lifli rafine ürünlerin, doymuş yağdan zengin gıdaların, paketlenmiş ürünlerin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Bağışıklık SistemiAşırı seviyede karbonhidrat, şeker ve kırmızı et tüketiminin, düşük lifli rafine ürünlerin, doymuş yağdan zengin gıdaların, paketlenmiş ürünlerin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, “Ekmeğin de fazla tüketilmesi bağışıklığın zayıflamasına ve dolayısıyla tehlikelere açık hale gelinmesine neden olabiliyor” dedi.
#Prof. Dr. Hasan AydınÇocuklar ve bebeklerin her mevsimde çıkmış taze sebze ve meyveleri tüketmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Selda Bülbül, “Beslenme kişiseldir ve mevsimlere göre değişiklik gösterir. Çocuklar ve bebekler için sağlıklı beslenmede önerdiğimiz her dönemde mevsiminde çıkmış taze sebze ve meyveleri tüketmeleridir. Bebek beslenmesi için de yazın mevsimine uygun sebze ve meyvelerin tercih edilmesi uygun olur. Bu günlerde tezgahlar iyice çeşitlendi ve renklendi. Tabii ki sofralarımız da şenlendi” dedi.
#ÇocukGöz altı morluklarında genetik faktörün yanı sıra yaşam şeklinin, beslenme alışkanlıklarının, yaşlanma sürecinin ve göz çevresi bakımının göz altı görünümünü belirleyen başlıca etmenler olduğuna dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, göz altı morluklarına karşı beslenme önerilerinde bulundu.
#Göz Altı