Yapay zekâ hayatımızın her alanına hızla girdi. Özellikle yeni jenerasyon bu mucize teknolojiden çok fazla yararlanıyor. Ancak ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım uyarıyor: “Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz.”
#Yapay ZekâOtizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık36 yaşına kadar 12 farklı kansere yakalanan kadının durumunu incelemeye karar veren doktorlar çok şaşırtıcı bir keşif yaptılar. Kadının özel durumunun kansere yatkınlık sağladığı ama aynı anda da kadını kansere karşı koruduğu ortaya çıktı. İşte tıp dünyasının konuştuğu o vaka...
#KanserKüresel aşı kampanyasının başlamasından kısa bir süre sonra kadınlar, sosyal medya platformlarında menstrüasyon düzensizlikleriyle ilgili bilgiler paylaşmaya başladı. Benzer raporlar sağlık kurumlarında da ortaya çıktı. Konuyla ilgili Science Advances bilim dergisinde Amerika’da yapılan bir araştırma yayımlandı.
#Amerika'da Koronavirüs Araştırması"Neandertallerin soyu neden tükendi, köklerini modern insanların ataları mı kuruttu?" soruları uzun yıllardır bilim insanlarının cevabını aradığı bir soruydu. Bulunan yeni fosiller bu sorunun cevabını bulurken insanlık tarihinin de baştan yazılmasına sebep olabilir...
#NeandertalABD’de orman yangınları sırasında hava kirliliğindeki artışların koronavirüs vaka ve ölümlerine ne derece katkıda bulunduğuna dair bir araştırma yapıldı. Tam 133 kentin verilerinin kullanıldığı araştırmadan çıkan sonuç ise korkutucu. Araştırmacılar, alevlerden çıkan küçük parçacıkların solunmasının koronavirüse yakalanma ve ölüm oranlarını artırdığını tespit etti.
#KoronavirüsAĞIZ-diş sağlığının genel sağlığımızı koruma ve sürdürmede çok ama çok büyük bir önemi var. İltihaplanmayı hızlandıran önemli problemlerden birinin de diş ve dişi çevreleyen dokuların iltihabi hastalıkları olduğu bilinen bir ayıbımız, önemli bir eksiğimiz. Çoğumuz diş sağlığımızı, daha da önemlisi bir bütün olarak ağız sağlığımızı yeteri kadar ciddiye almıyoruz. Bu konuda bakın dişhekimi Emre Aksu ne diyor?
#İzmirDünyanın üzerine çöken koronavirüs kâbusunda elimizdeki en büyük silah olan Kovid-19 aşılarıyla ilgili bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sürüyor. ABD'den gelen bir habere göre çalışmaları devam eden, burun spreyi şeklinde koronavirüs aşısı salgında aradığımız çözüm haline gelmek konusunda umut vaat ediyor.
#KoronavirüsEğer bu haberi elinizde mis gibi kokan bir fincan kahve eşliğinde okuyorsanız, içeceğinizden güzel bir yudum daha alın ve fırsatınız varken kahvenizin tadını doyasıya çıkarın çünkü böyle giderse yakın zamanda bu eşsiz tada veda etmek zorunda kalabiliriz.
#KahveArkeologlar mağara duvarında keşfettikleri yaban domuzu resminin en az 45.500 yaşında olduğunu söyledi. ‘Science Advances’ adlı bilimsel dergide yayınlanan makaleye göre keşif, bölgedeki en eski insan yerleşimlerine ışık tutuyor.
#EndonezyaGeride bırakılan yıla damga vuran buluşlar arasında, iki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen ilk m-RNA tabanlı aşı başı çekerken yapay zeka yardımıyla kanser tanısının konulması, nanoteknoloji ile uzaktan kontrollü hormon salgılanması, hastaların çok daha az X-ışını alacakları yeni röntgen teknolojileri sağlık alanında yepyeni teknolojilerin kapılarını araladı.
#Bilim