Science haberleri sayfasında Science hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3604 Science haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyadaki 275 bin buzul, şu anda dünyadaki tatlı suyun yaklaşık yüzde 70'ini barındırıyor ve yaklaşık iki milyar insan bu buzulu kullanıyor. Ancak bilim insanları, dünyanın pek çok yerindeki buzulların '21. yüzyılda hayatta kalamayacağı' uyarısında bulunuyor. Buzullarla ilgili yapılan uyarılar insanları pek korkutmasa da durum bizleri sandığımızdan çok daha fazla ilgilendiriyor. Buzullarda erime bu hızda devam ederse yakın tarihte 10 milyon insan büyük bir tehlike altında kalacak, yüz milyonlarca insan temiz içme suyuna ulaşamayacak ve dünyanın pek çok yeri sular altında kalacak.
#BuzullarSıcak suyu kombiden sağlayan sistemlerde en büyük sorun musluktan gelen su ısınıncaya kadar büyük miktarda suyun boşa akması. Üniversite birinci sınıf öğrencisi Yusuf Enes Gültekin’in geçtiğimiz yıl lise öğrencisiyken tasarladığı ‘Vakum Özellikli Kombi Projesi’ işte bu büyük kaybı önlemeyi amaçlıyor. Geçen yıl TÜBİTAK tarafından ödüllendirilen proje Mayıs ayında ABD’nin Ohio eyaletinde Regeneron ISEF 2025 Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda Türkiye’yi temsil edecek.
#KombiTereyağının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışmaları yıllardır sürüyor. Zaman zaman övülüyor zaman zaman yerden yere vuruluyor. Ancak yapılan son çalışma tereyağı sevenleri bir hayli üzecek. Araştırma tereyağı tüketiminin daha erken ölme riskini artırdığını, bitkisel yağların ise yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkKanserin gelişiminde asıl etkili olan şeyin nasıl yaşadığımız olduğuna işaret eden çalışmaların sayısı günden güne artıyor. Örneğin geçen yıl yayımlanan bir araştırmada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 45'inin yaşam tarzından kaynaklandığı ve tamamen önlenebilir olduğu görüldü. Peki kanseri önlemede kritik rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleri neler?
#SağlıkAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Doğru bir vizyon ve amaçla yönlendirildiğinde dijitalleşmenin büyük bir eşitleyici güç olduğuna, yalnızca dijital uçurumu kapatmakla kalmayıp, daha kapsayıcı, yenilikçi ve adil bir toplumun yolunu açabileceğine inanıyoruz." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşL’oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle yürüttüğü genç bilim kadınlarını desteklemek ve bilim dünyasında daha fazla kadının sesini duyurmasını sağlamak amacıyla “Bilim Kadınları İçin” Programı’nın başvuruları başladı.
#L’Oréal Türkiye’Nin UNESCO Türkiye Milli KomisyonuEvren, yeni sürprizlerle bizi şaşırtmaya devam ediyor. Farelerin partnerlerini hayata döndürme çabasının bizim ilkyardım işlemlerimize benzediği ortaya çıktı. Dünyanın en büyük buzdağının karaya oturması iklim değişikliği tedirginliğini daha da arttırdı.
#Sokak Hayvanları8 Mart Dünya Kadınlar Günü Google'ın doodle tasarımı ile kutlandı. Özel gün ve tarihleri kullanıcılarına hatırlatan dünyaca ünlü arama motoru devi Google, bu sene de Dünya Kadınlar Günü'nü unutmadı. 'STEM alanındaki kadınlar' başlıklı tasarım sunan dev arama motoru, bu yıl farkındalık yaratmayı amaçladı. STEM kadınlar yani bilim (Science), teknoloji (Technology), mühendislik (Engineering) ve matematik (Mathematics) alanlarında çalışan kadınlara dikkat çeken Google, STEM'deki kadınlarla ilgili içeriklere ulaşım imkanı sundu. Peki, STEM nedir, STEM kadınlar ne demek, anlamı ne? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#STEM Alanındaki KadınlarBilim dünyası, farelerin bilinçsiz kalan arkadaşlarına yardım ettiğini ve hatta onları ‘hayata döndürmeye’ çalıştığını ortaya koyan çarpıcı bir araştırmaya imza attı. İki farklı araştırma ekibinin ‘Science’ dergisinde yayımlanan çalışmalarına göre fareler arkadaşlarına resmen ‘ilk yardım’ yapıyor.
#AlmanyaYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Cam Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Miray Çelikbilek Ersundu ile Prof. Dr. Ali Erçin Ersundu ve ekibinin keşfi sayesinde 3 boyutlu ekran teknolojisi yeni bir boyut kazanacak. Üzerinde çalışılan yeni ekranlarla yakın gelecekte üç boyutlu görüntüler çıplak gözle izlenebilecek. Bu teknoloji televizyondan cep telefonuna tüm ekranlara uygulanabilecek.
#YTÜBilim insanları, Afrika'nın parçalanma sürecinin beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini duyurdu. 2005'te Etiyopya Çölü'nde ortaya çıkan 56 kilometrelik çatlak, her yıl hızla genişlemeye devam ediyor. Uzmanlar, bu ayrışmanın sadece Afrika coğrafyasını değiştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda daha geniş etkiler yaratacağını belirtiyor. Peki, bu süreç ne zaman tamamlanacak? Kıtadaki bu ayrışma süreci, bölgesel ve küresel ölçekte ne gibi etkiler ortaya çıkaracak? İşte detaylar…
#AfrikaBir kadın düşünün. Dimdik, yazdıkları ile, söyledikleri ile... Kendine misyon edindiği Kardelen’ler… Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin burslu okuttuğu kız çocukları için hiç bir karşılık beklemeden çalışan, hakkaniyetli, sözü doğru, tavrı net, 40 kitabın yazarı Ayşe Kulin’in zarafeti ve güzelliğini müthiş zekası, bilgisi ve yüreği ile her cümlesinden kalitesini göreceğiniz bir sohbet gerçekleştirdim.
#Sponsorlu İçerikBir kadın düşünün. Dimdik, yazdıkları ile, söyledikleri ile... Kendine misyon edindiği Kardelen’ler… Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin burslu okuttuğu kız çocukları için hiç bir karşılık beklemeden çalışan, hakkaniyetli, sözü doğru, tavrı net, 40 kitabın yazarı Ayşe Kulin’in zarafeti ve güzelliğini müthiş zekası, bilgisi ve yüreği ile her cümlesinden kalitesini göreceğiniz bir sohbet gerçekleştirdim.
#1Yeni bir araştırma, beyinde uyuyan virüslerin kafa travması ile aktive olabileceğini ve Alzheimer'ı tetikleyebileceğini öne sürdü. Çalışmalar uzun zamandır beyin sarsıntıları ve kafaya alınan darbelerin nörodejeneratif hastalık riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyordu. Ancak şimdi bilim insanları, bu tür yaralanmaların beyindeki uyuyan virüsleri 'uyandırarak' iltihaplanmayı ve bunamaya yol açan uzun vadeli hasarı tetikleyebileceğine inanıyor.
#AlzheimerÜlkemizde eğitim hayatı her ne kadar akademik performans üzerine kurulu gibi görünse de bu akademik performansın desteklenmesi için süreç içerisinde birçok değişken planlanır ve uygulanır. Bunlardan biri de rutinlerdir. Rutinlerimiz hem günlük yaşamımızda hem de iş hayatımızda önemli bir yer tutar.
#Konuk YazarYaşlanmayı durdurmak hatta tersine çevirmek, son dönemde herkesin hedefi haline geldi. Kimi sağlıklı beslenip spor yaparak bu hedefe ulaşmaya çabalarken, 'biyohacker'lar buna alternatif terapi yöntemlerini de ekliyor. O biyohacker'ların en tanınmışlarından biri olan Kayla Barnes-Lentz, takvim yaşıyla biyolojik yaşı arasındaki 11 yıl farkı nasıl elde ettiğini anlattı.
#SağlıkYaptığı açıklamalar ve önerdiği tedavi yöntemleriyle bilim dünyası tarafından sıkça eleştirilen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay, hastası Ceyhun Ülker’in böbreklerini kaybetmesi ve kalıcı engellilik hali oluşmasına neden olmakla suçlanıyor.
#Meslekten MenYüzlerce yıldır kendi kendine yanmakta olan bir alev düşünün. Ne yağmurdan etkileniyor ne de rüzgârdan... Bu özelliğiyle dilden dile anlatılan söylencelere de konu olmuş üstelik. Peki nasıl oluşuyor? Neden hiç sönmüyor?
#SeyahatBilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkBir bilim insanı, umumi tuvaletlerde asla el kurutma makinesi kullanmamanız ve bunun yerine her zaman kâğıt havlu tercih etmenizin iğrenç nedenini ortaya çıkardı. Bu haberi okuyunca bırakın el kurutma makinesi kullanmayı, umumi tuvaletlere girmeyi dahi bir kez daha düşüneceksiniz.
#Umumi Tuvalet Mikrop SaçıyorBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker Tüketimi